Dekorovanie obývačky denným svetlom

30. 01. 2015 Zdieľať

Kedysi bola srdcom domu kuchyňa. Dnes jej výsostné postavenie prevzala obývačka, ktorá však býva s kuchyňou často prepojená. Pri zariaďovaní obývacej miestnosti kladieme dôraz na výber farieb, materiálov, nábytku i doplnkov. Veď je to miestnosť, kde relaxujeme, ale najmä prijímame hostí. Popritom občas zabudneme, že najlepšie veci sú v živote sú zadarmo. A medzi ne rozhodne patrí aj denné svetlo, ktoré dokáže vytvoriť neopakovateľnú atmosféru.

Obývačky disponujú najväčšou plochou zo všetkých miestností v dome. Často siahajú až hlboko dovnútra domu, kam svetlo z fasádnych okien často poriadne nedosiahne a majitelia sú nútení umelo presvetľovať vzdialenejšie kúty miestnosti.

Trendy potvrdzujú význam denného svetla

Súčasné architektonické trendy potvrdzujú význam denného svetla v bežnom živote domácností. Strešné okná zásadným spôsobom zlepšujú distribúciu svetla v miestnosti a osvetľujú aj časti umiestnené v hĺbke miestností. Osadením okien do strechy možno presvetliť aj hlboké priestory prízemných domov. Kombinácia strešných okien s fasádnymi prináša zásadné zlepšenie svetelných pomerov, ktoré oceníte nielen v ústredných obytných miestnostiach, ale napríklad aj pri pracovných plochách v kuchyni.

V procese návrhu novostavby či rekonštrukcie je dobré sa zamyslieť, ako budete obývaciu miestnosť využívať a ako bude dispozične riešená. V závislosti od toho umiestňujte okná. Väčšia osvetlenosť miestnosti denným svetlom automaticky znižuje potrebu umelo svietiť. To pozitívne vplýva okrem nášho fyzického zdravia aj na ekonomickú stránku – šetrí sa elektrická energia. 


Strešné okná privedú do domácnosti až dvakrát viac denného svetla ako fasádne okná.

Strešné okná privedú do domácnosti až dvakrát viac denného svetla ako fasádne okná
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.


Strešné okná privedú do domácnosti až dvakrát viac denného svetla ako fasádne okná.

Strešné okná v streche prízemného domu možno komfortne ovládať pomocou diaľkového ovládača s moderným dotykovým displejom VELUX INTEGRA®. Systém tiež umožňuje nastaviť inteligentné riadenie tienenia, ktoré sa automaticky prispôsobí zmenám počasia.

Potreba osvetlenia obývačky podľa normy je približne 500 LUX – činiteľ dennej osvetlenosti (ČDO) je v tomto prípade 5 %. Na schémach je hranica 500 LUX vyznačená žltým ohraničením. Môžete porovnať, ako sa táto hranica výrazne posúva doplnením presvetlenia strešným oknom a výrazná časť miestnosti spĺňa požadovanú hodnotu.


Dekorovanie obývačky denným svetlom

1497415
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.

Tipy na útulnú obývačku

Kombináciou denného svetla a vhodne zvolených farieb možno dosiahnuť, aby obývačka pôsobila priestranne a presvetlene. V blízkosti okien by mala byť ladená do svetlých tónov: kombinujte svetlé závesy a parapety.Tieto farby tiež využite na stenách a stropoch.

Tmavé steny, nábytok a koberce pohlcujú veľké množstvo prichádzajúceho denného svetla. Na druhej strane pomocou nich možno dosiahnuť vytvoriť kontrast v interiéri. Nábytok umiestňujte tak, aby neblokoval prístup denného svetla. Svetelným odrazom na obrazovke zabránite ak televízor umiestnite do tmavšej časti miestnosti.


Kontrast v miestnosti docielite napríklad kombináciou svetlých stien a tmavého nábytku.

Kontrast v miestnosti docielite napríklad kombináciou svetlých stien a tmavého nábytku.
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.

Kategória: Obývacia izba
Tagy: podkrovie strešné okná
Zdieľať článok