Rozvody a inštalácie

20. 01. 2011
Zdieľať

Ani vy nechcete mať byt plný predlžovačiek, dodatočne natiahnutých rozvodov a káblov pod nepeknými krycími lištami na stenách, ktoré pokazia celý dojem z interiéru? Riešením je dôsledné plánovanie rozvodov a inštalácií už v návrhu a príprave bytu pred samotnou realizáciou alebo aspoň vyriešenie všetkých dôležitých otázok počas hrubej stavby.

V projekte, podľa ktorého sa stavba realizuje, by mali byť vyriešené všetky rozvody elektroinštalácií, vodovodné rozvody, kanalizačné prípojky a tiež všetky ďalšie potrebné rozvody podľa špecifických požiadaviek, napríklad vzduchotechnických alebo klimatizačných rozvodov. Navrhujú ich špecialisti elektro- a technických zariadení budov (TZB) v súlade s platnými normami a v požadovanom štandarde. A hneď tu je prvý problém. „Štandardne“ znamená, že vedenie rozvodov je vyriešené tak, aby vyhovovalo väčšine obyvateľov – vaše vysnívane predstavy o riešení kuchynskej linky, umiestnení stola a nábytku v pracovni či domáceho kina s päťpásmovou zabudovanou reprosústavou v obývačke tu nie sú zohľadnené. Kedy a ako môžete vstúpiť do procesu výstavby, aby sa všetky vaše predstavy premenili na skutočnosť?

Projekt interiéru

Je presne tým, čo zhmotní vaše sny. Rozloženie nábytku v dispozícii preverí všetky možnosti, ktoré vám nový priestor dáva. Navrhované riešenie uľahčí presné rozvrhnutie hlavných a doplnkových svietidiel. Funkčnosť sa musí zabezpečiť dostatočným počtom vypínačov, zásuviek, internetových prípojok, a to najmä na správnom mieste.

Zariadenie interiéru a umiestnenie zariaďovacích predmetov využívajúcich prívod a odvod vody je nevyhnutné plánovať s ohľadom na umiestnenie stúpačiek v bytovom dome. Kanalizácia potrebuje aspoň minimálny spád a so zväčšujúcou sa vzdialenosťou sa zvyšuje umiestnenie odtoku. (foto: JAGA)

 

Osvetlenie

Nemusí byť riešené jednou zavesenou lampou uprostred stropu. Dajte ho presne tam, kde ho potrebujete, či už sú to zavesené lampy nad jedálenským stolom, sedením v obývacej izbe, alebo funkčné osvetlenie v šatníku. Zabudnite na bodové svietidlá na rampách nad kuchynskou linkou, ktoré vám vytvárajú tieň práve tam, kde potrebujete kvalitné svetlo. Najprv treba vyriešiť, aby svetlo bolo práve tam, kde ho potrebujete, a následne sa dá využiť aj na dotvorenie atmosféry bytu. Napríklad na podsvietenie steny s televízorom, aby sa oči nenamáhali vyžarovaným svetlom obrazovky, nasvietenie obľúbeného obrazu na stene či len pekné zvýraznenie steny, aby vyznela jej zaujímavá štruktúra.

Vypínače

Majú byť na tých správnych miestach, aby ste už pri vstupe do každej miestnosti svojho bytu intuitívne vedeli priamo vo dverách zažať svetlo. Pozor na následné osadenie dverí, aby sa vám nestalo, že vypínač bude schovaný za dverami, vo vstavanej skrini, prípadne niekde v policovej stene alebo knižnici. Dnešný trh ponúka pestrý výber vypínačov s možnosťou ovládania viacerých svietidiel v priestore, stmievania, časovania, s podsvietením. Využite ich, aby ste šetrili energiou a zároveň mali vyšší komfort.

Áno, už v tejto fáze výstavby treba presne vedieť, čo kde v byte sa bude nachádzať, aby mohli byť inštalácie presne umiestnené. (foto: JAGA)

 

Zásuvky

Nikdy ich nie je dosť a nikdy nie sú tam, kde ich potrebujete. Zmeňte to! Podľa rozvrhnutia nábytku si starostlivo naplánujte, kde budú pre vás najpraktickejšie. Nedávajte ich len na jednu stenu v byte. Je praktické osadiť dvojzásuvky namiesto jednoduchých zásuviek – pritom nemusíte nič meniť, pretože dvojzásuvka sa dá bez problémov osadiť aj na miesto, kde je len jednoduchá inštalačná škatuľka. Samostatnou témou sú zásuvky na kuchynskej linke. Tu treba poznať presné rozvrhnutie spodných a horných skriniek linky a tiež jej zónovanie, to znamená, kde bude čo umiestnené. Potrebujete predsa napojiť chladničku, zabudovanú rúru, umývačku riadu; dôležitá je aj dostupnosť týchto zásuviek z hľadiska bezpečnosti.

Zásuvka nesmie byť priamo za vstavanou rúrou – nielenže bude vystavená vysokým teplotám, ale v prípade nutnosti vypojenia rúry z elektriny by sa musela celá vytiahnuť. Nesmie byť ani príliš blízko drezu, to znamená vody. Praktické je osadiť zásuvky v skrinke pod kuchynským drezom. Bude tam dobrý prístup na zapojenie spotrebičov a zároveň sa vyvarujete vytŕčajúceho spotrebiča z linky, pretože by mu mohla prekážať zástrčka v zásuvke. Elektrická varná doska budete potrebovať samostatný okruh s vlastným istením (bežne 380 V dnes už aj 400 V). To znamená, že zo steny by mal byť vyvedený takýto kábel v blízkosti miesta, kde sa varná doska bude osádzať.

Bez dostatočnej a včasnej komunikácie so stavebníkom, ktorý zastrešuje realizáciu celého objektu, sa k vysnívanému bytu, zariadenému do posledných detailov presne podľa vašich predstáv, budete prepracovávať s ťažkosťami. Už len kuchynský ostrov s varnou doskou potrebuje mať vopred pripravené rozvody v podlahe a v strope, a to musí staviteľ vedieť včas. (foto: Merito)

 

Zvláštne nároky na množstvo zásuviek má aj miesto, kde bude televízor. Dnes už k obrazovke bežne treba pripojiť DVD, domáce kino, dekodér či hracie konzoly, na čo budete potrebovať minimálne štyri až šesť zásuviek. Nie je pritom problém vybrať si z ponuky výrobcov a vyskladať si zostavu zásuviek rôznych typov a počtov podľa našich predstáv.

Zvláštnu pozornosť treba venovať výberu a umiestneniu elektrorozvodov v kúpeľni. Zásuvky, ako aj celé elektrorozvody sa musia riešiť so zvýšeným ohľadom na bezpečnosť. To platí aj o svietidlách, ktoré budete kupovať – vždy upozornite na to, že potrebujete produkty určené do vlhkého prostredia, a predajca vám poradí výrobky s požadovaným IP krytím, aby mali vo vlhkom prostredí dlhšiu životnosť, a hlavne boli pre vás bezpečné. Nezabudnite na zásuvku na práčku, prípadne exteriérovú zásuvku na terase alebo lodžii.

Pozor!
Vo zvukovoizolačných stenách (najmä v tých, ktoré izolujú byty medzi sebou) by nemali byť osadené žiadne vedenia, rozvody ani zásuvky. Všetky takéto zásahy znižujú ich funkčnosť. V prípade potreby sa realizujú do predsadených (murovaných alebo sadrokartónových)priečok.

 

Marek Petrek + Ivo Šveda
KIWI domy
W8D|ARCHITEKTONICKÝ ATELIÉR
www.w8d.sk

Kategória: Stavba a rekonštrukcia
Tagy: inštalácia rozvody
Zdieľať článok

Diskusia