Na mieru alebo z katalógu?

13. 11. 2006
Zdieľať

Jedno staré príslovie hovorí, že prvý dom, ktorý postavíme, máme zbúrať, druhý predať a až do tretieho sa nasťahovať. Dnes je toto pravidlo zrejme nerealizovateľné. Ako sa však vyvarovať chýb a postaviť krásny a útulný dom hneď na prvýkrát?


Na mieru alebo z katalógu?

69779

Stavba domu je nepopierateľne dlhodobá a náročná investícia. V prvom rade si musíme uvedomiť, čo vlastne hľadáme, a zostaviť si takzvaný stavebný program, kde si určíme priority. Tento prehľadný plán nám uľahčí rozhodovanie, ktoré miestnosti potrebujeme a ktoré by sme v prípade finančných dôvodov oželeli. Nároky na prevádzku domu sa, samozrejme, postupom času menia, tak ako sa vyvíjajú obyvatelia, a preto je dôležité aj zohľadnenie tohto faktora. Takže výhľadová možnosť zmeniť časom izbu na pracovňu alebo vytvoriť v podkroví samostatné bývanie pre dospelé dieťa je prospešná.

Keď už máme pozemok a zostavený stavebný program, stojíme pred fázou zhmotňovania našich predstáv, ktorá sa začína projektom a pokračuje realizáciou. Fáza projektu je veľmi dôležitá, pretože vďaka starostlivému naplánovaniu sa môžeme vyvarovať chýb, čo nám neskôr ušetrí čas a financie. V tomto momente stojí za uváženie, či zvoliť projekt katalógový, alebo individuálne riešenie.


Na mieru alebo z katalógu?

69768

Výhody a nevýhody katalógového projektu

Prvou výhodou, ktorá priláka väčšinu stavebníkov k tomuto riešeniu, je cena. Je totiž výrazne nižšia než pri projekte na mieru. V tomto prípade treba zohľadniť svoje požiadavky a nájsť v hotových projektoch také dispozičné riešenie, ktoré zodpovedá našim predstavám. Na dobré dispozičné riešenie treba klásť veľký dôraz, pretože napríklad miestnosti, ktoré majú vo všetkých múroch okná a dvere, sa ťažko zariaďujú nábytkom a pod. Niektoré stavebné spoločnosti ponúkajú aj možnosť navštíviť typový dom, čo je určitá výhoda – klient si môže dom prezrieť ešte pred realizáciou. Ďalšou výhodou domov z katalógu je rýchlosť zaobstarania dokumentácie k stavebnému povoleniu, ktorú možno získať asi do mesiaca od zadania objednávky.


Na mieru alebo z katalógu?

69770

Nevýhodou katalógového projektu je jeho univerzálnosť, to znamená, že nie je začlenený do konkrétneho prostredia a nereaguje na špecifiká pozemku. Ani orientácia na svetové strany sa nemusí zhodovať s našou konkrétnou situáciou. Túto nevýhodu môžeme čiastočne odstrániť zmenami v projekte, ale to cenu katalógového projektu zvýši.

Problematická je aj určitá uniformita katalógových domov, ktorá je zrejmá najmä v satelitných mestách.

Domy z katalógu sú väčšinou pripravené už ako projekty na stavebné povolenie a to znamená, že sa nevenuje pozornosť detailom. Súčasťou žiadosti o stavebné povolenie okrem iného býva:



  • situačný plán s vyznačením navrhovanej stavby vrátane všetkých prípojok, hraníc pozemkov a susediacich stavieb;


  • kompletná výkresová časť, ktorá zahŕňa: pôdorysy, rezy, pohľady, výkresy základov atď.;


  • technická správa obsahujúca opis konštrukcií atď.;


  • sprievodná správa;


  • výkresová a textová časť zdravotnotechnických inštalácií, vykurovania a elektroinštalácie;


  • požiarna správa.










Na mieru alebo z katalógu?

69773


Na mieru alebo z katalógu?

69771

Život v rodinnom dome je odlišný od života v byte. Jednou z jeho hlavných výhod je prepojenie so záhradou. Dôležité je nezabudnúť ani na dostatok úložných priestorov na sezónne oblečenie, ale aj na veci určené na upratovanie alebo domáce práce.


Na mieru alebo z katalógu?

69837


Pri zaobstarávaní tohto typu dokumentácie by si mal stavebník zistiť, či sa v projekte rieši okrem stavebno-architektonickej časti aj kúrenie, rozvod plynu, kanalizácia, odvod splodín atď. Treba vedieť, že zmeny v dokumentácii môže robiť podľa autorského práva len autor diela alebo projektant s jeho súhlasom. V cene projektu navyše často nebýva zahrnuté osadenie domu na konkrétny pozemok, pripojenie na inžinierske siete a ani výkres základov.

Cena realizácie katalógových projektov sa vypočíta buď podľa ceny za kubický meter obstavaného priestoru, alebo podľa rozpočtových položiek a nakoniec podľa rozpočtových položiek s čiastočnou svojpomocnou realizáciou. V prípade uvedenej katalógovej ceny domu treba zistiť, či sú základy súčasťou kalkulácie, pretože nie vždy to býva pravidlom – a táto položka stavbu rozhodne predraží. Ani pri výbere katalógového projektu nie je zlé kontaktovať odborníka, aby nám poradil s výberom vhodného riešenia pre náš nový domov.













Na mieru alebo z katalógu?

69759

Väčšina takzvaných klasických dispozícií má priestory, ako sú obývacia izba, jedáleň a kuchyňa, situované na prízemí domu. Naopak, súkromná časť (spálne) je na poschodí. Výhľad na jazero, ktorý poskytujú vyššie položené miestnosti, viedol architektov k prehodnoteniu tohto pravidla a vďaka tomu si majitelia užívajú krásne scenérie po celý deň.
prízemie poschodie


Na mieru alebo z katalógu?

69760


Na mieru alebo z katalógu?

69761


Projekt šitý na mieru

Proti individuálnemu riešeniu hovorí vyššia obstarávacia cena, ktorá je však vyvážená inými výhodami. V tomto prípade riešenie vytvára architekt aj stavebník. Na základe zoznámenia so stavebným pozemkom a potrebami rodiny vzniká architektonická štúdia. Môže vzniknúť aj niekoľko variantov a postupne sa dospeje k riešeniu, ktoré vyhovuje ekonomicky, vzhľadom aj dispozíciou celej rodine. Využitie konkrétnej terénnej situácie a orientácie na svetové strany môže nesporne priniesť investorovi mnoho výhod.













Na mieru alebo z katalógu?

69763


Na mieru alebo z katalógu?

69764

prízemie poschodie
V tomto prípade sa klienti rozhodli pre individuálne riešenie. Páči sa im moderná architektúra nadväzujúca na tradíciu funkcionalizmu. Majú radi otvorený priestor, bez priečok. Pôvodný návrh sa musel trochu pozmeniť pre ochranné pásmo plynovodu, preto je horné teleso pootočené vzhľadom na spodné len o devätnásť stupňov.


Na mieru alebo z katalógu?

69762


Ďalšou fázou po spracovaní architektonickej štúdie, ktorá rieši dispozíciu, členenie, tvar a vzhľad domu, je dokumentácia pre územné rozhodnutie (v prípade, ak nie je zlúčené stavebné konanie s územným). Nasleduje projekt pre stavebné povolenie. Podľa tejto dokumentácie môžeme začať stavať. Posledným typom projektovej dokumentácie je realizačný projekt. Je to najpodrobnejšie spracovaná dokumentácia, určená na realizáciu stavby a zároveň na výber stavebnej firmy. Jej súčasťou sú okrem iného výkaz výmer, technickej špecifikácie jednotlivých položiek a detailné spracovanie navrhovaného technického riešenia. Zároveň predstavuje najdrahší typ projektovej dokumentácie. Rozhodne však treba realizačný projekt vyžadovať pri zložitejších stavbách.










Na mieru alebo z katalógu?

69765


Na mieru alebo z katalógu?

69766


Na mieru alebo z katalógu?

69767

Úzka rohová parcela sa na prvý pohľad javila ako problematická. Netradičné materiálové a konštrukčné riešenie viedli k prekvapivo príjemnému výsledku, aký by katalógový dom určite neumožnil.

Architekt je človek, ktorého platíme za to, aby nám navrhol dom do detailov a aby sme sa vyvarovali chýb, ktoré môžu prameniť z našej neskúsenosti. Výsledkom by mal byť dokonale premyslený dom, spĺňajúci naše predstavy. Niektorí stavebníci váhajú, koho osloviť na vypracovanie projektu. Či architekta, alebo projektanta – stavebného inžiniera. Tu treba povedať, že každý je špecialista na niečo iné. Architekt tvorí scenár nášho bývania. Zahŕňa do konečného riešenia naše požiadavky a zároveň ich skĺbi s možnosťami, ktoré ponúka náš pozemok. Navrhuje celkové dispozičné a architektonické riešenie. Projektant – stavbár je odborník na technickú stránku. Je to človek, ktorý je schopný dokumentáciu spracovať do detailu. Mal by mať prehľad o všetkých typoch materiálov a cenách, a zároveň poradiť, čo je vhodné pre váš dom. A ako si vybrať dobrého architekta? Určite je dobré pozrieť si jeho predchádzajúce stavby a prípadne sa opýtať na referencie. Rôznorodosť každej realizácie naznačuje individuálny prístup ku každému riešeniu.

Či sa už rozhodneme pre katalógový, alebo individuálny projekt, je vždy potrebné vyvarovať sa módnych výstrelkov. Tie sa uplatnia skôr v dizajne alebo interiéri. Pretože dom často staviame minimálne na celý život, väčšinou aj pre ďalšie generácie. Nesmieme zabudnúť ani na to, že dom by mal tvoriť celok a nemožno bez koncepcie uplatňovať všetko, čo sa nám páči práve toto leto.






Na čo nesmieme zabudnúť pri dispozičnom usporiadaní domu



  • Rozdelenie domu na oddychovú a spoločenskú časť.


  • Vhodná orientáciu na svetové strany.


  • Začlenenie domu do okolia. Pomocou vonkajšej terasy (alebo zimnej záhrady) sa vnútorné interiérové časti prepájajú s exteriérom a naopak.

Kategória: Stavba a rekonštrukcia
Tagy: katalógový dom projekt rodinný dom
Zdieľať článok

Diskusia