Na trh prichádza nový typ rodinných domov chrániaci pred povodňami

22. 07. 2013 Zdieľať

Mnohým škodám, spôsobenými povodňami, bude možné nanovo predísť. Spoločnosť Ekonomické stavby, popredný staviteľ rodinných domov v strednej Európe, prichádza s novou generáciou protipovodňových domov. Vďaka špeciálnej konštrukcii, na ktorej je dom postavený, sa obytná plocha nachádza vyššie ako pri klasických domov a v prípade povodne nehrozí priame riziko zatopenia obytných častí. Výhodou nového konceptu je aj vznik priestoru pod domom, ktorý je možné využiť na státie pre automobily či ako rozsiahly úložný priestor.

Novinkou, ktorú spoločnosť prináša na trh, je aj bezplatná analýza povodňových máp, z ktorých je možné pre konkrétnu oblasť pomerne presne určiť maximálnu výšku hladiny vody v prípade povodní. „Rodinný dom naprojektujeme tak, aby úroveň čistej podlahy siahala minimálne 40 centimetrov nad hladinu storočnej vody,“ vysvetľuje riaditeľ spoločnosti Ekonomické stavby Slovensko Aleš Urbánek. Vyvýšením domu vzniká pod stavbou priestor, ktorý je možné využiť viacerými spôsobmi, či už ako parkovacie či skladovacie miesto. V prípade hroziacej povodne sa priestor vyprace a majiteľ domu sa tak vyhne škodám na obytnom majetku. Súčasťou stavby môže byť tiež kruhovú terasa okolo domu s priamym prístupom k pozemku.


Vizualizácia novej generácie protipovodňových domov. Zdroj: Ekonomické stavby

Vizualizácia novej generácie protipovodňových domov. Zdroj: Ekonomické stavby
EKONOMICKÉ STAVBY s.r.o.

Podľa slov odborníka Jana Černého z Ekonomických stavieb „vo väčšine povodňových prípadov voda zvyčajne neprekročí výšku niekoľkých decimetrov, napriek tomu napácha obrovské škody na celej obytnej ploche domu.“ A keďže riziká v súčasnosti nepredstavujú už len povodne, ale aj prívalové dažde, ktoré sa môžu vyskytnúť prakticky kdekoľvek, je nutné už pri plánovaní výstavby rodinného domu zvažovať potenciálne hrozby a možnosti ich eliminovanie.                        
            
Prirodzenou ochranou je vyvarovať sa zástavbe v záplavových zónach. V praxi však väčšinou dochádza k pravému opaku. „Vlastníctvo pôdy je jedna z najprirodzenejších potrieb človek, ak je navyše spätá s predkami, stáva sa takmer posvätnú. V prípade živelných katastrof je tak prirodzené, že ľudia hľadajú pomoc skôr u firiem stavebných, než sťahovacích,“ komentuje riaditeľ Ekonomických stavieb Aleš Urbánek dôvody, prečo ľudia naďalej zotrvávajú v záplavových oblastiach aj napriek opakovaným poškodeniu ich majetku.


Vizualizácia novej generácie protipovodňových domov. Zdroj: Ekonomické stavby

Vizualizácia novej generácie protipovodňových domov. Zdroj: Ekonomické stavby
EKONOMICKÉ STAVBY s.r.o.

V týchto oblastiach tak Ekonomické stavby pre svojich klientov pripravujú práve prvky pasívnej ochrany ako je zvýšený základ domu nad okolitým terénom, múriky brániace prívalové vode alebo rôzne modelácie terénu. Tieto opatrenia síce vyžadujú určitú investíciu, avšak v prípade zatopenia sú schopné ochrániť majetok mnohonásobne vyššie hodnoty.

www.ekonomicke-stavby.sk

Kategória: Stavba Stavba a rekonštrukcia
Tagy: povodne rodinný dom
Zdieľať článok