Keď je v stenách skrytá inteligencia

31. 03. 2008
Zdieľať

Spolu so stúpajúcimi požiadavkami na komfort, bezpečnosť a energetickú úspornosť domov a bytov sa stavebné objekty napĺňajú čoraz zložitejšími technologickými zariadeniami. S nimi sa zároveň kopia množstvá rôznych ovládačov a užívateľ je často zahltený kvantom rôznorodých informácií, ktoré by mu mali pomôcť dokonale ovládať jeho obytné prostredie. V skutočnosti mu však často dokážu život skomplikovať.

V trendoch moderného bývania sa našťastie objavilo technické riešenie, ktoré ponúka racionálne, jednoduché a komfortné ovládanie všetkých technologických procesov v budove (počnúc kúrením či klimatizáciou a končiac osvetlením a zabezpečovacou i audiovizuálnou technikou) z jedného miesta. Sú ním takzvané integrované riadiace systémy, ktoré tvoria základ inteligentných domov. I-HOME, alebo inými slovami inteligentný dom, predznamenáva ako a v akej miere nové technológie zmenia a zjednodušia naše bývanie.

I-HOME alebo inteligentný dom


Keď je v stenách skrytá inteligencia

142248

Moderný inteligentný dom sa definuje ako obytný priestor, v ktorom obyvateľa pri oddychu i práci podporujú moderné technológie a elektronické služby. Všetky technológie v inteligentnom dome ako kúrenie, vzduchotechnika, osvetľovacie a zabezpečovacie systémy, audiovizuálne prostriedky domácej zábavy, PC a elektrické zariadenia na ovládanie brán, roliet, žalúzií a pod., sú riadené integrovaným riadiacim systémom. Vybrané funkcie systému môžu byť ovládané cez internet alebo telefón, ale aj cez mobilný telefón, cez SMS a WAP služby. V určitých prípadoch aj samotný systém vykoná bez ľudského zásahu mnohé užitočné činnosti – napríklad pred vaším príchodom zapne kúrenie, v prípade predpovede zlého počasia uzatvorí všetky okná. Všetky funkcie vnútri domu sa môžu riadiť z obývacej izby, ale aj na diaľku z úradu či z hotelovej izby. V dome môže byť aplikovaných niekoľko typov koncových ovládacích prvkov systému, od samostatne stojacich a prenosných až po zabudované dotykové panely, umožňujúce riadiť dom a ovládať technologické zariadenia v ňom z viacerých miestností. Prostredníctvom dokonalého systému spojenia na báze internetu je kontakt a dohľad jeho obyvateľov cez sieť rýchlejší, účinnejší a ponúka možnosť udržiavať „online“ všetky jeho funkcie.


Keď je v stenách skrytá inteligencia

142251

Ako to vlastne funguje

Základ môže tvoriť technológia EIB (preložiť sa dá ako európska inštalačná zbernica). Na prvý pohľad je zrejmé, že nejde len o módny výstrelok technických nadšencov, ale o organizovaný projekt podporovaný prakticky všetkými významnejšími výrobcami inštalačnej techniky v Európe. Rozsah funkcií a služieb pre užívateľa závisí len od jeho predstáv a želaní. V dome môže byť kompletne riadené osvetlenie a zabezpečovacia technika. Aj okolie domu, ktorý je spojený so signalizáciou do miestností, kde sa najviac obyvatelia zdržujú, môže byť súčasťou celého systému. Pod kontrolou môže byť kotolňa, rôzne druhy vykurovania, možný únik vody v kúpeľni a kuchyni s automatickým uzavretím prívodu. Inštalácia môže obsahovať aj núdzové tlačidlo na privolanie pomoci na niekoľko zadaných telefónnych čísiel. Zapojené môže byť ovládanie žalúzií podľa intenzity osvetlenia a slnečného svitu. Pri vchodových dverách môže byť umiestnená kontrola osvetlenia s možnosťou centrálneho vypnutia. Aktivovanie alarmu automaticky vypne nepotrebné elektrické obvody a aj kúrenie sa pri odchode prepne do úsporného režimu.

Bezpečnostný systém ponúka nielen v akomkoľvek čase nahliadnuť do interiéru domu, ale upozorní na nebezpečenstvo rôzneho druhu a prípadne privolá majiteľa alebo potrebnú pomoc. Kontrola osvetlenia, vykurovania, alebo spotreby energie je bežná tak, ako monitoring situácie v záhrade, či v blízkosti domu. Fungovanie systému sa, samozrejme, prispôsobuje individuálnym potrebám používateľa – majiteľa domu a jeho obyvateľov. Je možné naprogramovať veľké množstvo funkcií a rozdielnych procedúr. Napríklad ráno systém automaticky otvorí okná, zapne príjemnú hudbu, pripraví rannú kávu, zistí stav počasia, prinesie najnovšie ranné správy. Na noc vypína svetlo i hudbu. Kúrenie nastaví na potrebnú teplotu. Počas neprítomnosti majiteľov, napríklad cez dovolenku, zabezpečí poliatie trávnika či otvorenie okien a vetranie, všetko v závislosti od stavu počasia. Systém v zlomku sekundy skontroluje uzavretosť všetkých okien a dverí. Simulovaním zapínania a vypínania osvetlenia zabráni zlodejom zistiť, že nie ste práve v dome po dlhší čas. Cez webkameru sa môže odcestovaný majiteľ presvedčiť o situácii vo vnútri či okolí domu, alebo ho systém upozorní cez SMS na nebezpečenstvo, ktoré sa vyskytuje v jeho v domácnosti.

Výhody inteligentných domov


Keď je v stenách skrytá inteligencia

142253

Kto bude využívať možnosť inteligentných domov, bude mať v prvom rade viac času pre seba. Aj keď sa na prvý pohľad zdá, že systém podporuje ľudskú pohodlnosť, predovšetkým skvalitňuje život a záleží len na nás, ako ho budeme využívať. Je predsa určite výhodnejšie, keď sa kúrenie samo ohlási, že potrebuje revíziu (môže aj priamo zavolať kúrenárskej firme), mraznička, že ju treba odmraziť, práčka, že potrebuje opravu skôr, ako vás vytopí a mikrovlná rúra vám ponúkne postupy a recepty na prípravu jedla. Aj pocit na dovolenke, že je všetko v poriadku a vy v ktorúkoľvek chvíľu môžete „hodiť očkom“ po vašom dome, je tiež k nezaplateniu. Na prvý pohľad ekonomické dôvody nie sú výrazné. Integrované riadiace systémy nájdu svoje uplatnenie až od určitého stupňa zložitosti stavby. Preto nie je veľmi výhodné realizovať systém v jednoduchom objekte, ale je priam technickým „hriechom“ robiť klasickú elektroinštaláciu bez integrovaného riadiaceho systému v objekte naplnenom rôznymi technológiami (zabezpečovanie, klimatizácia, vykurovanie, bazén…).

V súčasnej dobe je asi najväčším nedostatkom inteligentných domov, ktoré fungujú s integrovaným riadiacim systémom, nedostatok informácií pre projektantov a architektov, keďže tento systém nie je bežne v ponuke. Výhodou je však nielen jednoduché ovládanie, ktorého vzhľad a systém sa vytvára podľa individuálnych požiadaviek zákazníka, ale aj inteligentná kooperácia jednotlivých technických zariadení, napríklad pri vytváraní priaznivej klímy v interiéri sa automaticky podieľajú nielen vykurovacie a klimatizačné zariadenia, ale aj systém roliet a žalúzií, ktorým sa reguluje prehrievanie miestností, takže budova riadená inteligentným systémom môže ušetriť až 30 % energie.







Keď je v stenách skrytá inteligencia

142247


Keď je v stenách skrytá inteligencia

142255





Keď je v stenách skrytá inteligencia

142250

Vyvraciame fámy o inteligentnom dome

Veľa ľudí si o inteligentom dome myslí, že ide o príliš nákladnú záležitosť. Pri štandardnom riešení, pri ktorom nebudete vyžadovať v každej miestnosti farebný dotykový displej alebo samostatný video- a audiokanál a nákladné dizajnové antikorové interiérové prvky, cena až taká vysoká nie je. Kalkuláciu pre menší rodinný dom s podlahovou plochou 150 m2 prevyšovala cenu klasickej elektroinštalácie len o 50 000 korún, pričom systém obsahoval komponenty na vypínanie a stmievanie svetiel, ovládanie spotrebičov, sťahovanie žalúzií, ovládanie štandardným diaľkovým ovládačom, možnosť vydávania povelov hlasom a zabezpečovací systém. Tu vystupuje otázka či nejde o zbytočný prepych. V prípade, že chcete postaviť dom čo najlacnejšie, tak určite. Inteligentné systémy sa montujú do moderných domov najmä tam, kde chcete vytvárať svetelné efekty, potrebujete mať zabezpečovací systém, reguláciu vykurovania a vetrania a podobne. Systém inteligentného domu sa dá použiť buď pri výstavbe nového alebo pri renovácii starého domu. V tom druhom prípade treba popri elektrických kábloch natiahnuť nízkonapäťový dátový kábel. Tam, kde to nie je možné, sa použijú bezdrôtové rádiové komponenty. V podstate z toho vyplýva, že sa dá každá elektroinštalácia zmeniť na inteligentnú.

Obávať sa nemusíte ani výpadku elektriny v dome. Inteligentné systémy sú zálohované od niekoľkých hodín do niekoľkých dní, takže aj pri výpadku elektriny funguje alarm, bezpečnostné osvetlenie a môžete so systémom komunikovať prostredníctvom internetu a GSM. V prípade poruchy možno systém ovládať manuálne v rozvodnej skrini alebo aj vypínačmi, ktoré môžu fungovať ako pri klasickom rozvode. Systémy sú však veľmi spoľahlivé, používajú sa aj v osobných automobiloch a kompletné zlyhanie elektrického systému je veľmi vzácne. Zložitosťosť, respektíve jednoduchosť ovládania a programovania systému závisí od použitej programovacej metódy. Na trhu nájdete aj veľmi jednoduché systémy, ktoré zvládne každý priemerný užívateľ výpočtovej techniky, takže aj servisné náklady sú nízke. Dokonca v prípade, že si sami netrúfate robiť zmeny, dajú sa realizovať aj na diaľku.

Kategória: Dvere, brány Stavba a rekonštrukcia
Tagy: inteligentný dom
Zdieľať článok

Diskusia