Sanačná omietka – povrchová úprava steny

01. 02. 2006
Zdieľať

Neoddeliteľnou súčasťou sanácie vlhkých stavieb je povrchová úprava stien. Stenu môžeme buď úplne utesniť, alebo naopak primerane otvoriť. V prípade, že použijeme klasickú omietku alebo vodu, ktorá odpudzuje náter, zvyšná alebo nanovo prenikajúca vlhkosť sa v murive akumuluje a neodvratne postupuje do iných častí (spravidla do vyšších poschodí). Primerané otvorenie povrchu je preto vhodnejšie. Práve na tento účel slúžia sanačné omietky.

Sanačné omietky majú vysokú pórovitosť a priepustnosť pre vodnú paru pri súčasne zníženej kapilárnej nasiakavosti. Niektoré druhy sa podobajú klasickým historickým omietkam, a teda sú vhodné aj z pohľadu pamiatkarov.

Sanačné omietky sa spravidla dodávajú vo forme suchej maltovej zmesi a ako súčasť kompletného sanačného omietkového systému, ktorý môže mať až päť vrstiev. Lacnejšiu náhradu predstavujú sanačné prísady do bežných omietok. Ďalšou alternatívou je špeciálna mikroporézna omietková vrstva, ktorú možno aplikovať pod bežnú omietku. Účinkuje ako polopriepustná (osmotická) membrána na líci nenahodeného muriva.

Sanačnú omietku možno použiť aj priamo, avšak len na nie príliš vlhké a málo zasolené murivo. Odstránenie vlhkosti len týmto spôsobom je však prakticky nemožné. Vždy treba uplatniť ešte ďalšie metódy, a to podľa návrhu odborníkov. Ak sa dodržia technologické postupy, sanačný systém si zachová svoju účinnosť až dvadsať rokov.


Sanačná omietka - povrchová úprava steny

43529



Kategória: Stavba a rekonštrukcia
Tagy: sanačná omietka vlstav
Zdieľať článok

Diskusia