Štýl verzus lokalita

24. 06. 2009
Zdieľať

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, kde vlastne bývate? Nemyslím tým názov ulice, ale prostredie a jeho kontexty. Možno by sme sa mali častejšie zaoberať otázkou, kde, a nie iba ako bývam? Súvisí to s adekvátnosťou, ktorá u nás často chýba.


Štýl verzus lokalita

203884
Bidet

Mnohí z nás snívajú o vzdušných zámkoch a snažia sa splniť si svoje sny o bývaní. No občasné prebudenie do reality by nezaškodilo. Vkusné bývanie potrebuje adekvátnosť k prostrediu. Dodnes nechápem, čo vedie ľudí k tomu, aby si postavili pseudorenesančné, nedajbože pseudobarokové, ak sa to tak vôbec dá nazvať, zámky v nových prímestských štvrtiach alebo takzvaných satelitoch mesta. A ani sa nesnažím pochopiť tých, čo si dajú postaviť rodinný dom alebo vilu v postmodernistickom či funkcionalistickom duchu (niekedy sa nájdu aj prvky dekonštruktivizmu) a potom ho zariadia v lepšom prípade klasickým talianskym alebo aj akýmsi replikovým nábytkom z obdobia vlády Ľudovíta XIV. Plastové okná a Ľudovít XIV – to naozaj nejde dohromady! Nábytok v tomto duchu je určený do veľkých talianskych sídel a usadlostí, nie do malých domčekov okrajových štvrtí slovenských miest.


Štýl verzus lokalita

203880
Bidet

S podobným problémom (áno, je to problém) sa stretávame aj pri zariaďovaní kúpeľní. Katalógy výrobcov sanitárnej keramiky či obkladov obsahujú krásne obrázky, ktorými sa mnohí dajú zlákať, no nezoberú do úvahy prostredie, v ktorom žijú. Nemyslím si, že všetci, čo bývajú v panelákoch, sú povinní zariaďovať si svoje byty len vo funkcionalistickom či postmodernom štýle. Ak sa niekomu páči mäkká ozdobnosť, miluje históriu a chce ju mať okolo seba aj v domácom prostredí napriek tomu, že si nemôže dovoliť renesančný palác, nech si vyberie radšej jeden originál v starožitníctve ako celý byt v umelých replikách.


Štýl verzus lokalita

203881

Pekná jednoduchá kúpeľňa, v ktorej bude malá zásuvková skrinka na drobnosti, čo by vedela rozprávať príbehy z minulosti, je milá a vkusná kombinácia. Populárna nová ozdobnosť bude elegantná a exkluzívna iba vo veľkom priestore v kúpeľni, ktorá je súčasťou veľkého bytu v starom dome niekde v centre mesta alebo v zrekonštruovanej kúrii. V modernom novopostavenom dome či v paneláku je vhodnejšia kúpeľňa v štýle s prvkami súčasnosti. A keď sa neviete vzdať ornamentu v historizujúcom štýle, tak len v detailoch alebo náznakoch, aby vás tá ozdobnosť v malom priestore malej kúpeľne nezhltla. Možno by bolo zaujímavé nezaoberať sa len nemeckým a talianskym dizajnom kúpeľní. Čo takto pozrieť sa napríklad do Škandinávie? Je to štýl bývania veľmi príbuzný našim požiadavkám a neprináša až toľko sklamania pri výpočte ceny. Ak sa napriek všetkému potrebujete uzavrieť doma vo vlastnom svete bez toho, aby ste sa pozreli z okna, dobre, je to vaša voľba, no z architektonického hľadiska je to neakceptovateľná úchylka.

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom.

Kategória: Bývanie Kúpeľňa, WC
Tagy: kúpeľňa sanita umývadlo vaňa
Zdieľať článok

Diskusia