Máme pre vás tipy ako si najlepšie rozvrhnúť obývaciu izbu

08. 06. 2011
Zdieľať

Súčasnú obývaciu izbu, kam sa presunulo centrum rodinného aj spoločenského života, využíva celá rodina aj s priateľmi. Základné funkcie predurčujú dispozičné umiestnenie obývacej izby, mala by byť dostatočne veľká a ľahko prístupná z ostatných miestností. Určite patrí do dennej zóny interiéru, preto je vhodné, ak je blízko vchodových dverí, ale aj kuchyne a sanitárnych zariadení.


Máme pre vás tipy ako si najlepšie rozvrhnúť obývaciu izbu

34156

Prv než začneme so zariaďovaním obývacej izby, rozhodne sa oplatí najprv si v pokoji premyslieť jej základnú priestorovú schému, ktorá by sa v budúcnosti len ťažko menila. Mali by sme zmapovať požiadavky jednotlivých členov domácnosti, ujasniť si, aký bude rytmus a organizácia rodiny. Iné nároky má začínajúci pár, iné rodina so školopovinnými deťmi, ktoré sa usilovne venujú hudbe a rady by sa predvádzali na scéne obývacej izby pred zrakmi príbuzných. Inak bude svoju hlavnú spoločenskú miestnosť dimenzovať podnikateľ či umelec s bohatým spoločenským životom. V súčasnej obývacej izbe by si mali nájsť svoj kútik všetci. Otec nech tam pracuje na počítači, mama nech si tam číta, deti nech tam behajú.

 

 

V trende je otvorený priestor


Máme pre vás tipy ako si najlepšie rozvrhnúť obývaciu izbu

34168

Centrálne miestnosti v byte v ostatných rokoch neplnia iba funkciu obývacej izby. Trendom je otvorený vzdušný priestor, ktorý prepojuje kuchyňu, jedáleň a obývaciu izbu. A to nielen v garsónkach, kde je multifunkčný priestor nevyhnutný, ale aj vo veľkých bytoch a v domoch. Príprava pokrmov a spoločenský stôl, okolo ktorého si všetci sadnú, rodinu spája. V kuchyni je prevažne gazdinka a škoda by bolo, keby nemala kontakt s ostatnými. Niekdajší názor z „lepšej“ spoločnosti, že kuchyňa by mala byť ďalej od reprezentačnej miestnosti, lebo počuť z nej hluk a cítiť pach, dnes by neobstál. Pri súčasnom modernom vybavení kuchyne s výkonnými odsávačmi, drvičmi odpadov a umývačkami riadu možno aj túto pracovnú zónu začleniť do miestnosti.
 

Základné zariaďovacie predmety – zóna kuchyne

  • kuchynská zostava
  • miesto na príležitostné stolovanie (barový pult, pultová doska, barové stoličky atď.)
  • deliaca skriňová zostava (zostava so zasklenými skrinkami, s otvorenými skrinkami atď.)
  • miesto na ukladanie a odkladanie (odkladacie stolíky, police, vitríny atď.)

Vymedzenie funkčných zón


Máme pre vás tipy ako si najlepšie rozvrhnúť obývaciu izbu

34161

Členenie priestornej obývacej izby na funkčné zóny sa riadi špecifickými pravidlami tak, aby bol priestor vyvážený a útulný. Vhodné je napríklad položiť podlahovú krytinu z iného materiálu v kuchynskej a obytnej časti. Praktické je aj, ak kuchynský kút oddeľuje od jedálne a miestnosti aspoň barový pult. Zaujímavé členenie docielime vyvýšeným pódiom alebo väčším výklenkom v stene. Priestor môžeme deliť aj pomocou skriniek, mobilných paravánov alebo obojstrannými regálmi, a ani nestratíme pocit veľkého vzdušného priestoru.
 

Základné zariaďovacie predmety – zóna stolovania

  • jedálenský komplet (jedálenský stôl – nerozkladací, rozkladací, jedálenské stoličky atď.)
  • miesto na odkladanie riadu a ostatných predmetov určených na stolovanie (príborníky, vitríny, bielizníky)
  • miesto na odkladanie (servírovacie stolíky, odkladacie stolíky, konzolové stolíky atď.)
  • miesto na ukladanie dekoratívnych predmetov (vitríny, zasklené skrine a police atď.)
  • ostatné predmety


 


Máme pre vás tipy ako si najlepšie rozvrhnúť obývaciu izbu

34162

Opticky možno priestor deliť aj pomocou solitérnych prvkov nábytku. Pocitovú separáciu, ktorá napĺňa potrebu intimity a súkromia, môžeme dosiahnuť vhodne rozmiestneným osvetlením. Hlavnou zásadou pri zariaďovaní miestnosti je zladenie farieb a materiálov. Ak použijeme rozličné farby v rôznych častiach miestnosti, priestor roztrieštime. V niektorých rodinách a prevádzkových situáciách, napríklad keď do rodiny príde nový potomok, výhodné je funkčné zóny mobilne oddeliť posuvnou priečkou alebo posuvnými dverami. Jednotlivé časti miestnosti tak môžeme podľa potreby uzatvárať alebo naopak prepájať.

Leňošenie pred kozubom


Máme pre vás tipy ako si najlepšie rozvrhnúť obývaciu izbu

34158

Pravdepodobne najväčšie úsilie a energiu venujeme zariaďovaniu obývacej izby, tvorbe odpočinkovej zóny, zóny na rozhovor, kde v sede či pololežiačky strávime najviac času. Obklopení audiovizuálnou technikou, prípadne aj pred plápolajúcim kozubom relaxujeme a naberáme sily na náročné pracovné tempo. Okrem klasických dvojmiestnych a trojmiestnych pohoviek a kresiel ponúka súčasný trh veľké množstvo sedačiek, taburetiek a podnožiek, ktoré prispievajú k pohodlnému sedeniu a zároveň sú zaujímavým doplnkom interiéru.
 

Základné zariaďovacie predmety – zóna na relaxáciu a rozhovor

  • miesto na sedenie – sedacia súprava (kreslo, dvojmiestna pohovka, trojmiestna pohovka, rohová sedacia súprava, taburetka atď.)
  • miesto na AV techniku (zostava úložných a odkladacích priestorov, stolík na televízor a ostatné komponenty – satelit, video, hifi zostava atď.)
  • miesto na ukladanie dekoračných predmetov a kníh (skriňové zostavy, police, vitríny atď.)
  • miesto na odkladanie (konferenčné a odkladacie stolíky, parapety, police atď.)
  • ostatné predmety (relaxačné kreslo – lehátko, barový pult s minibarom atď.)


Máme pre vás tipy ako si najlepšie rozvrhnúť obývaciu izbu

34157

Kvalitný sedací nábytok umožňuje vytvoriť odpočinkovú zónu podľa individuálneho vkusu a potrieb. Pri výbere sa oplatí uprednostniť striedmosť pri materiálovom riešení aj pri farebnosti a tvare. Jednoduchosť sa dá aj v budúcnosti spojiť s novými vecami. Samozrejme, že si môžeme kúpiť pohovku s výrazným kvetinovým vzorom a zladiť s ňou závesy, obrus na stole a koberec. Ale čo ak sa nám to o niekoľko rokov prestane páčiť? Ak však zvolíme pohovku klasického tvaru v pieskovej farbe, môžeme ju kombinovať s dreveným stolom a oboje sa tak rýchle neopozerá. Striedať môžeme závesy, raz v červenej a inokedy v modrej farbe, raz vymaľovať na svetlomodro a druhýkrát na béžovo. Takáto zmena je rýchlejšia a vyjde lacnejšie. Univerzálne a jednoduché tvary, materiály a farby môžeme ľahko kombinovať, možno aj s kúskami po starej mame, ku ktorým máme silné citové puto. Zariadenie obývacej izby je dlhodobý proces.
 

Osmoro zariaďovania obývacích izieb

1. Najbežnejším vybavením obývacej izby je zóna na rozhovor – relaxáciu.

2. Pri navrhovaní interiéru izby je dôležitý počet miest na sedenie (počet členov v domácnosti a “rezerva” – miesto na sedenie pre hostí).

3. V súčasnosti sa často spájajú zóny (1. relaxačná a na rozhovor, 2. relaxačná, na rozhovor a stolovanie, 3. Relaxačná, na rozhovor, stolovanie, kuchyňu).

4. Menej vhodné je spojenie relaxačná zóna, zóna na rozhovor a pracovná zóna. Pri duševnej práci je dôležitá atmosféra pokoja – možnosť sústrediť sa. Pri tomto spojení vznikajú kolízie napríklad pri počúvaní a sledovaní TV – hifi, komunikácii s hosťami atď.

5. Na navodenie atmosféry pokoja a odpočinku je dôležité celkové farebné riešenie a osvetlenie. Do priestoru je vhodné zakomponovať kvetiny, dekoratívne a umelecké predmety, textilné dekorácie – závesy, záclony, koberce a pod.

6. Pri navrhovaní miesta na počúvanie a sledovanie sú dôležité technické – akustické parametre AV techniky. Pri jej umiestňovaní je vhodné poradiť sa s odborníkom.

7. Pri kombinovaní uvedených zón je vhodné priestor opticky oddeliť (deliace skriňové zostavy, pulty, vitríny, policové steny, kompozície s kvetmi atď.).

8. Ostatné pravidlá umožňujúce bezpečnú prevádzku a hygienu, všeobecné a ergonomické normy.

Pôdorysné schémy znázorňujúce spojenie kuchyne, jedálne a obývacej izby do jedného priestoru


Máme pre vás tipy ako si najlepšie rozvrhnúť obývaciu izbu

34165


Máme pre vás tipy ako si najlepšie rozvrhnúť obývaciu izbu

34166

Riešenie štvorcovej miestnosti s prirodzeným umiestnením kuchynského pracoviska v tesnom susedstve jedálenského stola.

Členitá obývacia izba, kde kuchynskú časť náznakovo oddeľuje nízka zostava skriniek.


Máme pre vás tipy ako si najlepšie rozvrhnúť obývaciu izbu

34164


Máme pre vás tipy ako si najlepšie rozvrhnúť obývaciu izbu

34167

Voľné prepojenie zón v predĺženej obdĺžnikovej miestnosti, kde je jedálenský kút situovaný priamo oproti vchodu.

Tento variant riešenia ponúka možnosť zväčšenia jedálenskej časti pomocou rozkladacieho stola.

Základné zariaďovacie predmety – zóna pracovného miesta – homeoffice

  • miesto s pracovným stolom (pracovný stôl, stôl na PC zostavu, pracovná stolička atď.)
  • miesto na uloženie (kontajner, skriňová zostava – knižnica, zásuvkové skrinky atď.)
  • ostatné predmety

 

Kategória: Nezaradené
Tagy: byt bývanie priestor zariadenie zije
Zdieľať článok

Diskusia