Zahrajte sa na mladých chemikov: vákuový kávovar

03. 09. 2014
Zdieľať

Chcete ohúriť návštevy? Pripravte im kávičku spôsobom hodným alchymistu z dvora cisára Karola IV.

Čo je to vacuum pot?

Vacuum pot alebo vákuový kávovar, prípadne sifón, trochu pripomína laboratórne vybavenie. Pozostáva z dvoch sklenených nádob a papierového alebo bavlneného filtra. Na to, aby sa hotová káva dostala z hornej nádoby cez filter späť do spodnej, využíva princíp sifónu, známy už od čias vynálezcu Heróna Alexandrijského – odtiaľ jeho názov. Prvé prototypy pochádzajú zo začiatku 19. storočia z Nemecka a Francúzska, a hoci tento spôsob prípravy kávy patril v niektorých častiach sveta ešte v minulom storočí k najpoužívanejším, dnes je u nás pomerne neznámy.
Príprava kávy vo vacuum pote je trochu zdĺhavejšia, ale veľmi efektná. Funguje na základe pretlaku a podtlaku, vytvoreným vďaka fyzikálnym zákonom, ktoré platia pri plynoch – vodná para vytlačí vriacu vodu zo spodnej nádoby do hornej, v ktorej sa vyextrahuje pridaná zomletá káva. Po odobraní zdroja tepla vytvorené vákuum a gravitácia „vtiahnu“ kávu cez filter späť do spodnej nádoby. Výsledkom je nápoj s jemnou chuťou a úžas v tvárach divákov.

POSTUP


Spodnú nádobu upevnite do stojana, nalejte do nej horúcu vodu a umiestnite pod ňu kahanec, ktorý bude vodu ďalej ohrievať.

Spodnú nádobu upevnite do stojana, nalejte do nej horúcu vodu a umiestnite pod ňu kahanec, ktorý bude vodu ďalej ohrievať.
Dano Veselský

Spodnú nádobu upevnite do stojana, nalejte do nej horúcu vodu a umiestnite pod ňu kahanec, ktorý bude vodu ďalej ohrievať. 


Papierový filter vložte medzi dve kovové sitká a pomocou háčika ich upevnite v hornej nádobe. Filter potom prepláchnite vodou, aby stratil papierovú chuť.

Papierový filter vložte medzi dve kovové sitká a pomocou háčika ich upevnite v hornej nádobe. Filter potom prepláchnite vodou, aby stratil papierovú chuť.
Dano Veselský

Papierový filter vložte medzi dve kovové sitká a pomocou háčika ich upevnite v hornej nádobe. Filter potom prepláchnite vodou, aby stratil papierovú chuť.


Zostavte kávovar – vrchnú časť pevne zasuňte do spodnej a zakryte ju plastovým vrchnákom. Počkajte (asi 5 minút), kým voda zovrie a takmer všetka vystúpi do hornej nádoby.

Zostavte kávovar – vrchnú časť pevne zasuňte do spodnej a zakryte ju plastovým vrchnákom. Počkajte (asi 5 minút), kým voda zovrie a takmer všetka vystúpi do hornej nádoby.
Dano Veselský

Zostavte kávovar – vrchnú časť pevne zasuňte do spodnej a zakryte ju plastovým vrchnákom. Počkajte (asi 5 minút), kým voda zovrie a takmer všetka vystúpi do hornej nádoby. 


Do vody pridajte kávu, druhou stranou odmerky to poriadne premiešajte a zakryte. Plameň by mal byť dostatočný na to, aby káva nezačala hneď pretekať do spodnej nádoby.

Do vody pridajte kávu, druhou stranou odmerky to poriadne premiešajte a zakryte. Plameň by mal byť dostatočný na to, aby káva nezačala hneď pretekať do spodnej nádoby.
Dano Veselský

Do vody pridajte kávu, druhou stranou odmerky to poriadne premiešajte a zakryte. Plameň by mal byť dostatočný na to, aby káva nezačala hneď pretekať do spodnej nádoby.


Kávu nechajte extrahovať asi minútu (pamätajte si presný čas, ten totiž ovplyvní výslednú chuť) a odložte kahanec. Káva potom pretečie do spodnej nádoby a filter zadrží usadeninu v hornej časti.

Kávu nechajte extrahovať asi minútu (pamätajte si presný čas, ten totiž ovplyvní výslednú chuť) a odložte kahanec. Káva potom pretečie do spodnej nádoby a filter zadrží usadeninu v hornej časti.
Dano Veselský

Kávu nechajte extrahovať asi minútu (pamätajte si presný čas, ten totiž ovplyvní výslednú chuť) a odložte kahanec. Káva potom pretečie do spodnej nádoby a filter zadrží usadeninu v hornej časti.


Opatrne vytiahnite hornú nádobu a tekutinu nechajte odtiecť v plastovom vrchnáku, ktorý zároveň slúži ako stojan.

Opatrne vytiahnite hornú nádobu a tekutinu nechajte odtiecť v plastovom vrchnáku, ktorý zároveň slúži ako stojan.
Dano Veselský

Opatrne vytiahnite hornú nádobu a tekutinu nechajte odtiecť v plastovom vrchnáku, ktorý zároveň slúži ako stojan.


Hotovú kávu servírujte v nahriatych šálkach. Plameň kahanca udrží prípadný zvyšok kávy v nádobe teplý.

Hotovú kávu servírujte v nahriatych šálkach. Plameň kahanca udrží prípadný zvyšok kávy v nádobe teplý.
Dano Veselský

Hotovú kávu servírujte v nahriatych šálkach. Plameň kahanca udrží prípadný zvyšok kávy v nádobe teplý.

Čo sa dá vylepšiť

Chuť nápoja môžete ovplyvniť dĺžkou extrakcie, druhom kávy alebo hrúbkou mletia. Penu v šálke neočakávajte, mali by ste ju ale vidieť pri premiešaní kávy s vodou – je dôkazom čerstvosti kávy.

3 dobré rady profesionálneho barmana 

1 Používajte stredne až jemne namletú, vždy čerstvú kávu, ktorú môžete dávkovať priloženou odmerkou. Ak máte chuť experimentovať, týmto pútavým spôsobom si môžete pripraviť aj šálku čaju alebo ochutiť rôzne destiláty či punč, napríklad citrusovými kôrami, bylinkami alebo škoricou…
2 Aby ste na kávu nemuseli dlho čakať, odporúčam na začiatku použit horúcu vodu. Ak nemáte prax s reguláciou tepelného zdroja a nechcete, aby sa káva dlho extrahovala, pridajte ju až po pretlačení vody do horného valca.
3 Vacuum pot nedávajte do umývačky riadu, opláchnite ho hneď po použití v teplej vode a vyčistite jemnou handričkou bez saponátu. 

Maroš Petrikovič
(www.dreamcocktail.sk)

Keďže vo vacuum pote sa na rozdiel od espressa káva nepripravuje pri vysokom tlaku, vylúhujú sa z nej len jemné chute. 

Pripravené v spolupráci s Dream Cocktail, s. r. o.

Kategória: Štýl
Tagy: káva rituál
Zdieľať článok

Diskusia