Madam Záhrada

18. 04. 2007
Zdieľať

Domy zvyčajne ukazujú do ulice svoju krajšiu tvár a o zvyšku záhrady, ktorá sa ukrýva pred zrakmi okoloidúcich, môže človek len tušiť. Inak to nebolo ani v tomto prípade. Podľahol som tušeniu a po krátkom rozhovore s majiteľkou a prvých krokoch som pochopil, že môj „ciťák“ bol správny. Napokon, posúďte sami.













V pravom rohu za jazierkom je drevená besiedka so stolom a lavicami. Tu domáci relaxujú, občas si vychutnajú šálku kávy a pozorujú okolie. “Ten výhľad sa nám ešte nezunoval,” priznala domáca pani.


Madam Záhrada

88123
Ivan Šimek

Tajomstvo záhrady spočíva v hre svetla a tieňa, je ako chameleón – pestrá v lete, pokojná v zime, svieža ráno, čarovná večer. Zatiaľ čo besiedke robí spoločnosť biely plamienok (Clematis), ktorý uprednostňuje slnko, breh jazierka zdobí okrem iných na červeno kvitnúca heuchera (Heuchera), puškvorec, kosatec (Iris) a orobinec (Typha). Vodnú hladinu krášlia lekná a vodu obľubujúce trávy Scirpus zebrinus a Scirpus lacustris.


Madam Záhrada

88120
Ivan Šimek


Bohatá výsadba vytvára zdanie, že záhrada nemá koniec, akoby niekde za spleťou zelene pokračovala ďalej. V skutočnosti hranice pozemku poctivo chránia cyprištekovce (Cupressocyparis Leylandii) a strieborný smrek (Picea pungens hoopsi) spolu so živým plotom z brečtanu (Hedera helix).

Dreviny zároveň zakrývajú výhľad na paneláky, ktoré vykúkajú z horizontu neďalekého mesta.




































Japonsko je známe nielen svojou kuchyňou a bojovým umením, ale okrem iného aj vysoko vyvinutým citom pre tvorbu dokonalej záhrady. A k nej patria aj kamene, ktoré symbolizujú stálosť a trvanie. V tomto prípade jazernú “krajinu” od trávnika oddeľujú väčšie ploché kamene, čo je praktické pri kosení záhrady. Breh jazierka je vysypaný štrkom.


Madam Záhrada

88122
Ivan Šimek



Madam Záhrada

88127
Ivan Šimek



Madam Záhrada

88130
Ivan Šimek


Od susedov oddeľuje záhradu latkový plot. Jeho kontúry zmäkčujú vajgela (Weigela), borievka (Juniperus) a veľkokveté žlté ruže.


Skalnica (Sempervivum) je trvalka, ktorá svojimi kvetmi zdobí skalku v auguste.


 


Madam Záhrada

88129
Ivan Šimek

Skalka má polkruhovitý tvar – dva poloblúky obkresľujú línie mierne vyvýšenej a vydláždenej terasy za domom. Aby prechod medzi terasou a trávnikom so skalkou nepôsobil príliš tvrdo, autorka koncepcie (a domáca pani v jednej osobe) umiestnila niektoré skalničky v hlinených džbánoch a miskách na terasu. Ideálna poloha zaručuje striedanie slnka a tieňa, čo umožňuje život skalničkám, ktoré obľubujú slnko i tieň. Z teplomilných rastlín sa tu darí rozchodníkom, skalniciam, floxom, veternici lesnej a iným.
Medzi kameňmi možno nájsť aj malé solitérne ihličnany, ktoré pripomínajú bonsaje. V skalničkovom spoločenstve žije až 400 rastlín.


Madam Záhrada

88125
Ivan Šimek


Madam Záhrada

88126
Ivan Šimek


V dvoch rohoch záhrady medzi kvetmi a kríkmi sú nenápadne usadené drevené záhradné domčeky. Jeden z nich slúži na odkladanie náradia a aby nepôsobil nudne, domáca k nemu vysadila ruže a slnečnice. Drevo a kvety jednoducho patria k sebe.


Hoci keramické nádoby pôsobia v záhrade individualisticky, tvarovo obohacujú priestor. Navyše sú vhodné na pestovanie rastlín, ktoré treba prezimovať vnútri.


Čo možno pokaziť astrovkou (Callistephus)? Nie je náročná a navyše kvitne takmer vo všetkých farbách od júna až do prvých novembrových mrazov.


Madam Záhrada

88121
Ivan Šimek


Madam Záhrada

88128
Ivan Šimek


Bledomodrá stračonôžka (Delphinium) oznamuje nástup leta. Jej nápadné kvety zdobia záhradu už koncom júna. Rastlina môže byť vysoká takmer 180 cm. Ak ju po odkvitnutí zrežete asi 10 cm nad zemou, zakvitne znovu v auguste.

Pred príchodom majiteľov vytváral pozemok obraz dokonalej opustenosti – tráva, zopár jabloní a ríbezľových kríkov. K dvom neudržiavaným parcelám domáci pripojili tretiu, ktorú odkúpili od suseda. Tak vznikol dostatočný priestor s rozlohou 50 x 20 m na rodinný dom a záhradu.


Jednotlivé prvky, ako skalka, jazierko či samotná výsadba, však nevyvolávajú u pozorovateľa dojem obdĺžnikového pôdorysu. Podľa učenia feng-šuej má byť v záhrade čistá, voľná plocha, aby cez ňu mohla prúdiť energia.


Madam Záhrada

88119
Ivan Šimek

Aj preto tu trávnik zaberá dosť veľkú časť pozemku – domácim stačí niekoľko krokov po zelenom koberci a “batérie sú dobité”.

Kategória: Záhrada a exteriér
Tagy: rastliny záhrada zeleň
Zdieľať článok

Diskusia