24. 10. 2008
Zdieľať

Okrasné trávy sú vďaka svojej rozmanitosti stále obľúbenejšie. Výborne sa dopĺňajú s takými materiálmi, ako sú kov, kameň, kôra či sklo. V poslednom období ponuku obohatili ďalšie zaujímavé druhy a kultivary.

 

Výhodou okrasných tráv je okrem pestovateľskej nenáročnosti najmä ich všestranné využitie – môžete ich vysadiť do trvalkových a letničkových záhonov, skaliek, vresovísk, k jazierkam, chodníkom, na svahy, do átrií, na strešné záhrady, extrémne stanovištia (kde vládne sucho, slnko, tieň, kde je veterno), do predzáhradiek či do nádob na balkóny. Najviac vyniknú ako solitéry (napríklad v udržiavanom trávniku).
 

Pravidlá výsadby

  • Okrasné trávy vysádzajte na jar, prípadne v lete (do konca augusta) s koreňovým balom a aspoň 3 ks z jedného druhu, ak vám to priestor dovolí. Skúsenosti ukázali, že cez leto sa vďaka vyššej teplote rýchlejšie zakorenia.
  • Pôda v okolí čerstvo vysadených tráv musí byť stále mierne vlhká, preto ich v lete pravidelne zalievajte.
  • Rastliny nesaďte príliš hlboko, ale približne do takej hĺbky, ako keď rástli v črepníku.
  • Po výsadbe môžete pôdu v okolí rastlín namulčovať drvenou kôrou alebo vysypať drobnejším štrkom.
  • Väčšina okrasných tráv sa ukáže v plnej kráse po 2 až 3 rokoch po výsadbe, preto sa vyzbrojte dostatočnou dávkou trpezlivosti. Potom budú vyžadovať už len minimálnu starostlivosť.


O preteky s vetrom

168231
Daniel Košťál


O preteky s vetrom

168227
Daniel Košťál

Z nižších druhov je v záhradách asi najvďačnejšia kostrava sivá (Festuca glauca), ktorá na slnečnom a suchšom mieste (aj v skalke) pomerne rýchlo vytvorí malé striebristé bochníky vysoké len 25 cm. Kostrava však pomerne rýchlo starne, preto rastlinu treba raz za 3 roky vykopať, rozdeliť a nanovo vysadiť. Pôsobivá je aj kostrava medvedia (Festuca glauca), ktorá má sýtozelené steblá. Vyšší, ale redší a vzdušnejší habitus je typický pre kavyľ obrovský (Stipa gigantea), ktorý možno zakomponovať do kvetinových záhonov. Prednosti kavyľa oceníte na veterných miestach.

Väčšinu tráv bežne dostať kúpiť a v porovnaní s inými okrasnými rastlinami vôbec nie sú drahé. Vďaka ich zaujímavej štruktúre získa záhrada závan elegancie a hravej farebnosti. Paleta farebných odtieňov siaha od modrej a sivej cez zelenú až po tmavočervenú. Steblá niektorých druhov môžu mať biele či žlté pásiky alebo môžu byť škvrnité, prípadne nápadne sfarbené na koncoch listov. Rovnako rozmanitá je aj ponuka veľkostí – dostupné sú druhy s nižším, stredne vysokým a vysokým vzrastom, s mohutnými hustými alebo, naopak, vzdušnejšími trsmi.
 

Príliš veľa drzosti

Atraktívna farebnosť a výška rastu sú najčastejšími kritériami, ktoré rozhodujú pri kúpe. Nevyhnutné je však prihliadať aj na rastové charakteristiky daného druhu či kultivaru. Niektoré okrasné trávy môžu rásť bez akejkoľvek starostlivosti veľmi rýchlo až agresívne, napríklad chrastnica (Phalaris). Tieto druhy dokážu postupne narušiť alebo úplne zničiť okolité výsadby. Následná likvidácia rozbujnených porastov je pomerne zdĺhavá a piplavá práca. Preto expanzívne okrasné trávy nepatria do malých záhrad ani do okolia skaliek, kvetinových múrikov či vresovísk.
 

Pestovanie okrasných tráv

Väčšine okrasných tráv vyhovuje slnečné miesto, neprekážajú im ani letné horúčavy, ba dokonca ani silný vietor. Okrem perovca a ozdobnice čínskej ich netreba pravidelne zavlažovať ani prihnojovať (povďačné budú len za jarné prihnojenie preosiatym kompostom). Pôda by mala byť priepustná a suchšia. V sortimente sú však aj také druhy, ktoré potrebujú trvale vlhkú pôdu a polotieň, prípadne tieň (ostrice).

Druhy z teplejších oblastí (kortadéria, perovec, imperáty) si potrpia na zimnú prikrývku. Nižším trávam postačí hrubšia vrstva lístia zaťaženého ihličnatými chvojkami, vyššie druhy (kortadéria) treba v hornej tretine trsu zviazať a až potom nahrnúť ku koreňom lístie a chvojky. Suché steblá neodstraňujte na jeseň, počkajte do jari (marec, apríl). Dôvod? Počas zimy zožltnuté steblá chránia rastliny pred mrazom a zhubným vlhkom. Navyše, sú zaujímavou dekoráciou zimnej záhrady.

Trávy, ktoré vyrastajú z koreňov, treba zrezať 5 cm nad zemou, ostatné 20 cm nad zemou (ozdobnica). Nízkym a vždyzeleným trávam stačí na jar vytrhať suché listy, nijaké ďalšie pestovateľské zásahy nie sú potrebné. Choroby a škodcovia sa pri okrasných trávach nevyskytujú často. Ak vzniknú v strede starších trsov prázdne (odumreté) miesta, treba celé trsy vykopať, rozdeliť a opäť vysadiť. Trsy okrasných tráv treba deliť po 5 až 6 rokoch.


O preteky s vetrom

168221
Daniel Košťál


O preteky s vetrom

168226
Daniel Košťál

Ostrica (Carex) patrí medzi nižšie druhy okrasných tráv. Zaujme nielen habitusom, ale najmä farebnými listami. Napríklad ostrica Buchananova (Carex buchananii) má počas celej sezóny, dokonca aj v zime nádherne medené steblá – je vhodná do vresoviska, vysaďte aspoň 3 ks do skupinky. Ostrica japonská má listy lemované bielymi pásmi (Carex morrowii) alebo žltými (Carex hachijoensis ‚Gold Fountain‘). Táto tráva je nenáročná, možno ju pestovať v tieni aj vo vegetačnej nádobe. Na záhone namiesto kôry nasypte okolo tráv štrk. Kontrast strapatých tráv a „učesaného“ trávnika je pre ľudské oko prijateľný. Atraktívne sú kombinácie okrasných tráv s veľkolistými trvalkami, tieňomilné druhy zasa možno skombinovať s papraďorastami a vždyzelenými krami. Niektoré trávy sú pekné aj v ružových záhonoch.

Každá jedna tráva by mala mať vyhradený dostatočne veľký priestor, v rámci ktorého môže rásť. Treba pamätať na to, že vyššie druhy sú síce nápadné, ale zároveň rozdeľujú priestor a opticky ho zmenšujú, preto sú vhodnejšie do väčších záhrad.
 


O preteky s vetrom

168225
Daniel Košťál


O preteky s vetrom

168224
Daniel Košťál

Veľmi pôvabná je imperáta (Imperata cylindrica ‚Rubra‘) s purpurovými širšími listami. Nie je však úplne mrazuvzdorná, preto ju na zimu treba dobre pozakrývať. Suchšiu a kamenistú pôdu obľubuje pýrovník (Elymus magellanicus). Táto tráva s modrastým sfarbením patrí medzi silno sa rozrastajúce druhy.

Malý veľký sprievod

Okrasné trávy priťahujú pozornosť najmä na konci leta a v jeseni – vtedy kvitnú a listy sú farebnejšie. Jesenné slnko prenikajúce pomedzi steblá vám pripraví veľkolepý zážitok.
Trávy sú efektné aj v kombinácii s inými neskoro kvitnúcimi rastlinami, napríklad s letničkami (aksamietnice, krasuľky), trvalkami (helénium, astry, rudbekie, liatry, rozchodníkovce, rebríčky, fakľovky, túžobníky, železníky) a cibuľovinami (okrasné cesnaky, georgíny, montbrécie). V zmiešanom záhone môžete vysadiť aj viac druhov okrasných tráv s odlišnou výškou a šírkou rastu, ale všetko s mierou, inak výsledok bude pôsobiť chaoticky.
 


O preteky s vetrom

168230
Daniel Košťál


O preteky s vetrom

168220
Daniel Košťál

Vďaka exotickým súkvetiam je kortadéria (Cortaderia selloana) obľúbená aj v našich záhradách.
Táto tráva dorastá do výšky až 3 m a šírky 2 m, ale potrebuje dostatočný priestor. Kortadéria kvitne na bielo alebo ružovo.
Potrebuje chránené slnečné a teplé stanovište s priepustnou pôdou. Vynikne ako solitér alebo v záhonoch pred pozadím z tmavých ihličnanov.
Kvety metlice sa objavujú v lete. Tento druh sa bude vynímať vo väčšom vresovisku.

Okrasné trávy sú pôsobivé aj ako solitéry v trávnikoch – najviac vyniknú ozdobnica čínska, perovec a kortadéria. Nižšie druhy (kostrava, ostrice) je lepšie vysádzať do skupín, napríklad na okraj trvalkových záhonov, do skaliek a vresovísk (do vresovísk sa hodia aj vyššie a vzpriamene rastúce druhy, ako napríklad metlica, kavyľ či perovec). Okrasné trávy možno kombinovať aj s ihličnanmi, ktorým neprekáža suchšia pôda (borievky, borovice). Takisto ich možno pestovať vo vegetačných nádobách – predpokladom úspechu je dostatočne silná drenážna vrstva na dne črepníka.

Kam sa najviac hodia

Skalky kostrava sivá (Festuca glauca)
kostrava medvedia (Festuca scoparia)
kostrava ovčia (Festuca ovina)
ostrica japonská (Carex morrowii)
ometlina sivá (Koeleria gauca)
ovsíkovec (Helictotrichon sempervirens)
chlpaňa chlpatá (Luzula pilosa)
metlica (Deschampsia caespitosa)
Vresoviská kostrava sivá (Festuca glauca)
kostrava medvedia (Festuca scoparia)
ometlina sivá (Koeleria gauca)
ovsíkovec (Helictotrichon sempervirens)
ostrica Buchananova (Carex buchananii)
metlica (Deschampsia caespitosa)
kavyľ (Stipa barbata)
Vegetačné nádoby ostrica (Carex)
ozdobnica čínska (Miscanthus sinensis ‚Gracillimus‘)
perovec (Pennisetum alopecuroides)
kostrava sivá (Festuca glauca)
Kvetinové záhony kavyľ obrovský (Stipa gigantea)
ozdobnica čínska (Miscanthus sinensis ‚Gracillimus‘)
perovec (Pennisetum alopecuroides, perovec Pennisetum setaceum ‚Rubrum‘)
bezkolenec (Molinia caerulea)
ozdobnica čínska (Miscanthus sinensis ‚Zebrinus‘)
smlz (Calamagrostis brachytricha)
Predzáhradky ozdobnica čínska (Miscanthus sinensis)
perovec (Pennisetum alopecuroides, Pennisetum setaceum ‚Rubrum‘)
kostrava (Festuca)
ostrica (Carex)
Solitéry v trávnikoch ozdobnica čínska (Miscanthus sinensis, Miscanthus sinensis ‚Zebrinus‘)
perovec (Pennisetum alopecuroides)
kortadéria (Cortaderia selloana)
K vodným plochám ozdobnica čínska (Miscanthus sinensis)
ostrica (Carex)
puškvorec (Acorus)
steblovka (Glyceria maxima var. Variegata)
Pre záhrady v japonskom štýle ostrica (Carex)
kostrava medvedia (Festuca scoparia)
imperáta (Imperata cylindrica)

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom 09/2008.

Kategória: Záhrada a exteriér Zo života rastlín
Tagy: okrasné trávy záhradnícke minimum
Zdieľať článok

Diskusia