Rozšírte záhradu o ďalší rozmer (2.)

18. 06. 2010
Zdieľať

Grily slúžia výhradne na kulinárske účely a sú ďalšou možnosťou využitia ohňa v záhrade. Mäso opečené na grile s dreveným uhlím má zvláštnu, príjemnú chuť a vôňu, odlišnú od mias pripravovaných bez dymu. Pre dym, ktorý vzniká spaľovaním dreveného uhlia, možno tento spôsob úpravy jedla využiť iba vonku.

Základom každého grilu je rôzne upravený rošt na tlejúce drevené uhlie, nad ktorým je upevnená mriežka na opekanie mäsa. Namiesto mriežky sa nad rošt môže zavesiť aj ražeň, na ktorý sa jedlo nabodne.

Gril môže byť:

• stabilný – najčastejšie je murovaný a je vhodné vybudovať ho v blízkosti miesta určeného na odpočinok. Murované teleso grilu (väčšinou z neomietaných tehál) nemá byť príliš vysoké a je vhodné, ak jeho súčasťou je aj sklad dreva a menšia pracovná plocha na prípravu jedla, koreniny a pracovné pomôcky. Hlavnými funkčnými časťami grilu sú mriežka na úpravu jedla a rošt na drevené uhlie, ktoré sú umiestnené nad sebou vo vzdialenosti 15 až 20 cm. Je vhodné, ak sú tieto časti položené na zabudovaných nosníkoch (v zvislých múrikoch telesa grilu) voľne tak, aby sa dali vyberať, lebo tým je zabezpečené ľahké čistenie oboch častí. Vhodným materiálom na zhotovenie grilovacej mriežky sú kusy plochej ocele, rošt na uhlie (dierovaný) môže byť z oceľového plechu. Vhodná je nehrdzavejúca oceľ, skrutky a kovania by mali byť mosadzné alebo pozinkované, aby nehrdzaveli. Pri stavbe grilu musíme pamätať na niekoľko zásad. Je to predovšetkým dostatok miesta na prípravu jedla pred grilovaním, teda pracovná plocha, priestor na odkladanie riadu, doplnkov, korenín, miesto na uloženie dreveného uhlia, pomôcok na udržiavanie ohňa, osvetlenie pracovnej plochy i okolitého priestoru, dláždená plocha pred grilom a pohodlné miesto na stolovanie pre viacerých ľudí;


Rozšírte záhradu o ďalší rozmer (2.)

268447
Weber

• prenosný – nevyžaduje žiadne stavebné úpravy a môžeme ho variabilne využiť na hociktorom vhodnom mieste záhrady, átria alebo terasy, kde je dostatok miesta pre stolujúcich. Predávajú sa plechové grily, ale aj keramické v tvare misy na kovových nôžkach. Prenosný záhradný gril ľahkej kovovej konštrukcie však dokáže zhotoviť každý šikovný remeselník či domáci majster. Konštrukciu zo stojančeka, zavesenej misy na drevené uhlie a grilovacej mriežky možno zhotoviť aj ako rozoberateľnú, aby sa dala bez problémov uskladniť a využiť najmä počas výletov do prírody.

Ohnisko

Ohnisko je najjednoduchšia stavba na využitie ohňa v prírode alebo v záhrade. V záhrade alebo pri chate je najdôležitejšie jeho umiestnenie a úprava okolia, lebo nevýhodou ohniska oproti kozubu a grilu je to, že oheň nie je chránený pred vetrom.

Trvalé ohnisko je najlepšie umiestniť v odľahlejšom kúte záhrady, môže to byť na jej konci či blízko hranice pozemku, aby nás neusmernený dym z ohňa neobťažoval v dome. Ideálnym miestom je vzdialenejšie vydláždené miesto určené na oddych, ktoré nám umožní pohodlné sedenie pri ohni, kotlíkové varenie i čistenie a údržbu miesta (vyberanie popola a pod.). Je tiež vhodné využiť mierne svahy, terénne vlny alebo nerovnosti a ohnisko čiastočne a z jednej strany zapustiť do terénu.


Rozšírte záhradu o ďalší rozmer (2.)

268449
Ing. Ľubica Lešinská

Ohnisko má najčastejšie tvar kruhovej priehlbiny s hĺbkou 20 cm. Jej priemer by mal byť 70 až 80 cm, aby malo ohnisko dostatočný ťah a aby sme drevo nemuseli rezať na zbytočne krátke kusy. Ohnisko môže mať i tvar štvorca alebo obdĺžnika (horšie sa čistí), pričom môže byť nielen zapustené, ale aj mierne nad terénom alebo spojené s grilom.

Dôležitým doplnkom ohniska sú vidlice na ražeň alebo tyč na zavesenie kotlíka.

Palivo

Drevo je obľúbeným palivom pre všetky otvorené ohne do vnútorných i exteriérových kozubov. V záhrade sa na zakladanie a udržanie ohňa používa zvyčajne iba drevo. Dym z dreva má charakteristickú príjemnú vôňu, ktorá spolupôsobí pri vytváraní atmosféry, navyše, netvorí mastné sadze.

Najvhodnejšie na spaľovanie je tvrdé drevo listnáčov. Horí pokojne dlhým plameňom, málo praská a dlho dohorieva. Najlepšie je drevo agátové, ktoré (podobne ako breza) horí aj mokré. Staré ovocné stromy – jabloň, čerešňa a slivka – sú takisto veľmi dobrým palivom, lebo vytvárajú charakteristický, modrastý a voňavý dym. Veľmi nepríjemný je suchý smrek, ktorý silne praská a vystreľuje uhlíky von z kozuba.


Rozšírte záhradu o ďalší rozmer (2.)

268428
IKEA

Večernú atmosféru na záhrade môže vhodne dotvoriť aj takéto osvetlenie (poslúži na osvetlenie cestičiek, ak je ohnisko či kozub umiestnený ďalej od domu)

Drevo skladujeme vonku na vzduchu, ale chránené pred dažďom pod strieškou, pri skladovaní v pivnici totiž plesnivie. Používame uležané (nie čerstvé) hrubšie polená dlhé 20 až 50 cm, podľa veľkosti kozuba či ohniska, a kladieme ich táborákovým spôsobom – do kozlíka a kôrou nahor. Zapaľovať oheň je najbezpečnejšie pomocou papiera, drevitej vlny, podpaľovača alebo triesok. Je vhodné, ak si v blízkosti kozuba, grilu i ohniska urobíme chránené miesto na určitú zásobu dreva, aby sme k ohňu nemuseli nosiť každé polienko.


Rozšírte záhradu o ďalší rozmer (2.)

268427
IKEA

Záhradné hodovanie neznamená, že musíte celý čas sedieť na lavičke pri ohni, podaktorí si radi poklebetia aj za stolom

 

Bezpečné ovládanie ohňa
Mohlo by sa zdať, že pri zakladaní ohňa vonku nehrozí nijaké nebezpečenstvo, no dbať na bezpečné spaľovanie treba vždy a všade. Pri zaobchádzaní s ohňom platia protipožiarne zásady. Ich dodržiavanie má predchádzať neželanému šíreniu ohňa mimo spaľovacieho priestoru, teda nekontrolovateľnému požiaru. Aj v prírode a záhrade treba dodržať niektoré bezpečnostné zásady:
• spaľovacie miesto musí byť zhotovené z nehorľavých materiálov tak, aby bol oheň pomocou nehorľavých materiálov oddelený od horľavých,
• miesto manipulácie s otvoreným ohňom musí mať primeraný odstup od stavieb i porastov (kríkové výsadby, les),
• miesto horenia ohňa musí mať zabezpečený dostatočný prívod vzduchu,
• miesto s otvoreným ohňom musí byť v polohe chránenej pred vetrom a prúdením vzduchu a odvod dymu musí byť usmernený,
• je nevyhnutné zakladať oheň bezpečným podpálením (podpaľovačom),
• nástroje na udržiavanie ohňa treba mať vždy poruke,
• po ukončení práce s ohňom je nevyhnutné bezpečne ho zahasiť (vyhrabať uhlíky, prípadne poliať ohnisko vodou).

ZDROJ: VŠETKO O CHATÁCH A ZÁHRADKÁCH JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Záhrada a exteriér
Zdieľať článok

Diskusia