Záhrady s atmosférou Orientu

19. 07. 2010
Zdieľať

Aj keď to možno znie neuveriteľne, dve atypické záhrady s atmosférou ďalekého Orientu, ktoré vám tento mesiac prinášame, sme našli na starom kontinente. Využívajú ich dva páry, ktoré sa síce navzájom nepoznajú, no ako oni, tak aj ich záhrady majú veľa spoločného: obdivujú japonské záhradné umenie a zároveň majú radi veci netradičné, moderné a reprezentatívne, a keďže sú pracovne vyťažení, tak aj nenáročné na starostlivosť. Domov a záhradu chcú využívať na odpočinok aj na neformálne pracovné stretnutia.

Obe záhrady vytvorili tímy japonských záhradných architektov, takže majú zaručene japonského ducha a nájdete v nich presne to, čo by záhradám v japonskom štýle nemalo chýbať. Možno ste mali o japonskom záhradnom umení trochu inú predstavu, aj ono však prechádza zmenami a rozhodne neostáva len pri tradičných prístupoch.


Do popredia (a to aj mimo Japonska) sa čoraz viac dostávajú rôzne zaujímavé moderné riešenia, vhodné napríklad do mestského prostredia. A v čom vlastne spočíva čaro moderných japonských záhrad? Uplatňujú sa v nich nové materiály ako kov či sklo, výraznejšia farebnosť stien, chodníkov aj doplnkov, nové druhy rastlín (ešte pred pár rokmi by ste ich v záhradách v japonskom štýle určite nenašli) a ich kombinácie, priestor získava netypické členenie a zároveň sa viac zobytňuje, pretože dnešné bývanie sa výraznejšie posúva smerom do exteriéru.  Viac pozornosti pútajú rastliny s architektonickým efektom – rôzne tvarované a s neobyčajnou formou, ako aj zaujímavé menej obvyklé prírodniny – napríklad lávový kameň, farebný piesok či surové drevo. Zohľadňuje a vyzdvihuje sa tiež farebnosť kvetov a listov či ich štruktúra.



Záhrady s atmosférou Orientu

274886
Daniel Košťál


Rozčlenený priestor
Záhrady v japonskom štýle, ktoré sme navštívili, nie sú v skutočnosti veľké, ale pôsobia tak. Opticky ich totiž zväčšuje niekoľko architektonických trikov – priestor je napríklad v oboch prípadoch dômyselne rozčlenený na rôzne veľké časti. V oboch záhradách bolo aj rovnako dôležité, aby pri dome vzniklo reprezentatívne, pokiaľ možno celoročne príťažlivé miesto, kde možno po náročnom pracovnom dni načerpať novú energiu.



Záhrady s atmosférou Orientu

274887
Daniel Košťál


V prvej zo záhrad je okrem nenásilného členenia zaujímavé najmä to, že je vytvorená na niekoľkých úrovniach – a výsledný efekt je skutočne pozoruhodný. Zeleň je tu vysadená vo vyvýšených záhonoch prísne geometrických tvarov, s rôznymi rozmermi a rôznou výškou, čím celý priestor získal mimoriadnu dynamiku. Nie je tu však sústredených množstvo rôznorodých rastlín. Autori sa zamerali na menej druhov, pričom z každého tu nájdete viacero exemplárov. Vďaka uplatneniu princípu opakovania tak pôsobí celok zároveň harmonickým, zvláštne pokojným dojmom. Vysadené rastliny majú výrazný štýl a väčšinou sú nositeľmi určitého architektonického efektu – napríklad červenolistý japonský javor (Acer palmatum ‚Atropurpureum‘), či japonské azalky a rododendrony, ktoré sú priam neodmysliteľnou súčasťou japonských záhrad. Trochu netradične tu vyznievajú skalnice. Sú však nenáročné, moderne efektné a výborne sa hodia do momentálne trendových štrkových plôch. Nájdete tu tiež rastliny s výrazne farebnými listami – napríklad citrónovožltými či naopak tmavozelenými (aj v záhradách platí, že protiklady sa priťahujú).



Záhrady s atmosférou Orientu

274889
Daniel Košťál


Záhrada je dokonale farebne zladená – dominujú jej biela, sivá, zelená a bordová, ktoré tvoria mimoriadne elegantnú kombináciu. V jej rôznych častiach sú vybudované väčšie aj menšie spevnené plochy. Na jednej z nich vznikla akási záhradná obývačka so sedením a priehľadným stolíkom, pod ktorým našla netypické miesto „koberčeková“ výsadba. Práve tu sa stoluje, tu sa odohrávajú všetky spoločenské stretnutia. Od okolia záhradu oddeľuje vysoký sivý múr. Je zárukou súkromia a zároveň tvorí pozadie pre premyslenú záhradnú kompozíciu, ktorá sa tak pri pohľade od domu môže predviesť v celej svojej kráse.









Záhrady s atmosférou Orientu

274888
Daniel Košťál


Záhrady s atmosférou Orientu

274895
Daniel Košťál


Záhrady s atmosférou Orientu

274896
Daniel Košťál








Voda, farby a atmosféra
Druhá záhrada má presne to, čo v prvej nenájdete – vodu. Dokonca vodu tečúcu, ktorá sa postarala o atraktívne vizuálne aj zvukové efekty. Je tu tiež veľkorysé ležovisko, ktoré majitelia využívajú na komfortnú relaxáciu. Záhradný dizajnér šikovne zakomponoval do konceptu záhrady aj mach – ten totiž symbolizuje pohodu, ktorá z nej má vyžarovať. Táto záhrada je oproti predchádzajúcej podstatne menšia, je však rovnako dômyselne rozčlenená a sú v nej vytvorené viaceré intímne zákutia. Je tiež plná zaujímavých detailov, ktoré celý priestor zútulňujú. Tu vládne fialová – nápadnou kulisou sú najmä farebné steny so vzorom akejsi šachovnice, ktoré autor skombinoval s kamennými múrikmi a drevenými prvkami, fialkasté odtiene sem však vnášajú napríklad aj obrovské kvety okrasných cesnakov.



Záhrady s atmosférou Orientu

274892
Daniel Košťál


Svoje miesto tu má tiež japonský javor, bambusy, kamélie a viacero trvaliek s okrasnými listami (napr. heuchera). Zastúpené sú rôzne odtiene zelenej, kvitnúce i nekvitnúce druhy a zeleň s rôznou formou rastu. Rastliny sú vysadené v druhovo rozmanitých skupinkách, pričom si záhradný dizajnér dal záležať aj na ich farebnom ladení. Čo je však podstatné, v tejto záhrade sa stále niečo mení či rozkvitá, vďaka čomu je najmä pre mestského človeka fascinujúcim miestom na odpočinok.


ZDROJ: časopis môj dom JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Záhrada a exteriér
Tagy: orient záhrada
Zdieľať článok

Diskusia