Šetrný investor, úsporný dom: 2. časť

03.07.2008  |     

Úcta a bázeň k slnku sa odjakživa premietali v povestiach i bájach, ale aj v najstaršej architektúre. Stavbou novodobých slnečných domov sa len vraciame k skúsenostiam predchádzajúcich generácií. S pochopením zákonitostí pohybu slnka počas roka možno navrhovať domy, ktoré celoročne využívajú slnečnú energiu na vykurovanie aj prípravu teplej vody.


Pasívny slnečný dom zachytáva slnečnú energiu najmä vhodným situovaním, dispozíciou a tiež upravenými prvkami stavebnej konštrukcie. Aj domy v Hornej Bečve využívajú maximálne oslnené plochy na svojej južnej a juhozápadnej strane – pri osadení objektov do terénu s odchýlkou od južnej orientácie najviac 22,5° architekt zohľadnil skutočnosť, že južná fasáda je najefektívnejším slnečným zberačom.
 

Borovicové drevo symbolizuje spojenie domu s prírodou a tradíciou valašsko-lašského regiónu. Spojenie prírody a bývania by sa malo so samozrejmosťou premietnuť v architektonickom návrhu. Vďaka intenzite slnečného žiarenia a počtu hodín slnečného svitu majú stredoeurópske krajiny vhodné podmienky na využívanie slnečnej energie na vykurovanie obytných domov i na prípravu teplej vody. Ak sa takéto stavanie osvedčilo v Škandinávii, Kanade či Rakúsku, nie je dôvod, aby sme sa tomu u nás bránili.

Funkčnosť energeticky úsporného, ale najmä nízkoenergetického domu musí vychádzať z jasnej koncepcie architekta. Tá zohľadní vzájomné spolupôsobenie prvkov. Logické súvislosti podmienok danej lokality a budúcej konštrukcie domu sú nevyhnutným predpokladom úspešnej realizácie.



V zime budú domy zhromažďovať maximum tepelného príkonu zo slnečného žiarenia prostredníctvom veľkých zasklených plôch, v lete zas nadmerné slnečné žiarenie eliminujú presah strechy a žalúzie. „Horšie sa stavia tam, kde je čistá lúka. Tu okolie vytvára priaznivú kulisu a domy čerpajú nielen energiu zo slnka, ale aj atmosféru okolitej krajiny,“ priznáva architekt Mrva, vyznávač Franka Loyda Wrighta, ktorý patril k funkcionalistom spriateleným s prírodou.

Keď zbytočné je prepych

„Nepodpivničené domy v Hornej Bečve vyrástli na slnečnom pozemku a svojou realizáciou sa priblížili princípom výstavby nízkoenergetických drevených objektov. Investor pochádza z Holandska a tam je takéto stavanie celkom prirodzenou záležitosťou. K energetickej úspornosti domov prispel ich tvar, ktorým sme minimalizovali plochu obvodového plášťa v porovnaní s klasickými rodinnými vilami. Rozhodli sme sa pre jednoduchú vnútornú dispozíciu s otvoreným spoločenským priestorom na prízemí domu a so schodiskom uprostred pôdorysu.
 

Prízemie
1 – vstup, 2 – schodisko, 3 – WC, 4 – technická miestnosť, 5 obytný priestor s kuchyňou, 6 – spálňa, 7 – kúpeľňa, 8 – auto, 9 – terasa
Podkrovie
1 – chodba, 2 – izba, 3 – izba, 4 – kúpeľňa


Technológia stavania bola navrhnutá ako drevostavba tvorená stĺpikovou konštrukciou a kombinovaná s OSB doskami. S týmto systémom stavania som sa zoznámil pri cestách po Kanade a skúsenosti som zúročili teraz, pri výstavbe tunajšieho areálu. Zvnútra drevenej konštrukcie sme umiestnili tepelnú izoláciu, pričom zateplenie prekryli sadrokartónové dosky s odrazovou fóliou. Nosné stĺpiky v obvodovej stene sú od seba vzdialené po 50 cm, a tak sa medzi ne jednoduchšie vkladala tepelná izolácia. Z exteriérovej strany obvodového plášťa sa konštrukcia zateplila, prikryla difúznou fóliou a nakoniec obložila prevetrávanou drevenou fasádou z dosiek zo smrekovca – predsadená drevená fasáda v detailoch plášťa minimalizuje vznik tepelných mostov. Vykurovať sa bude nízkoteplotným vykurovacím systémom s reguláciou,“ uviedol technické parametre stavby na správnu mieru autor návrhu.
 

Viac tepelnej izolácie a kvalitnejšie zasklenia prinesú očakávanú úsporu nákladov na vykurovanie. Stavba domov si vyžiadala odborné a kvalitné vyhotovenie konštrukčných detailov.


„Klienti prichádzajú do môjho ateliéru s jasnou predstavou. Chcú drevostavby a my sa v rámci ich požiadaviek snažíme vytvárať nové priestory, ktoré vyhovujú nielen trendom módneho, ale aj úsporného a funkčného bývania súčasnosti. Radi navrhujeme do drevostavieb sklenené steny s možnosťou prepojenia domu so záhradou. Je to predsa jeden zo základných princípov bývania v dome osadenom do prírodného prostredia. Priznám sa, že najradšej by som bol, keby pri vybavovaní povolení pre takéto stavby bolo viac pochopenia na úradoch. Napríklad takzvaný Sokratov dom sa málokedy stretne s pozitívnym ohlasom a práve takto skonštruovaný objekt je najviac predurčený na optimálne využitie slnečnej energie.“
 

Staršia realizácia – rodinný dom s ateliérom vznikol spojením dvoch objektov. V spojovacom prvku architekt umiestnil vstupné priestory. Neomietané murivo, drevený borovicový obklad, vo vstupe zasklené plochy, čisté línie, no najmä funkčnosť spojená s exteriérom... Staršia realizácia – rodinný dom v Dolnej Bečve. Malý pozemok, malý dom, málo financií, zato voľná ruka architekta. Kamil Mrva ho navrhol pre svojho brata, postavili ho svojpomocne. V porovnaní s nízkoenergetickými drevostavbami v Hornej Bečve mal síce výhodu umiestnenia v svahovitom teréne ovocného sadu, aj tu sa však stavalo z prírodných materiálov pomocou ľahkej drevenej konštrukcie.

Poznámka
Sokratov dom:
Rez i pôdorys lichobežníkového tvaru je podstatou riešenia dispozície Sokratovho domu s veľkou vyvýšenou južnou fasádou tak, aby pultová strecha umožňovala slnečným lúčom v zimnom období dostať sa čo najhlbšie do interiéru. Presah strechy v lete tieni a chráni vnútro domu pred nadmerným prehrievaním. Severná stena funguje ako nárazová tepelná zóna, v ktorej sú skladovacie priestory.


Text: Marína Ungerová;
Foto: Dano Veselský, studio kamil mrva architects

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Fascinujúca prístavba plní všetky želania majiteľov

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky