Svojpomocná stavba obnoviteľného domu – diel 2.

27. 03. 2014
Zdieľať

Nebýva to zvykom, že sa architekt rozhodne vyskúšať dom, ktorý sám navrhol, na sebe skôr, ako ho ponúkne klientom. Architekt Juraj Tesák je však výnimkou. Jeho cieľ bol jasný. Postaviť dom rýchlo, nízkonákladovo a viac či menej svojpomocne, vychytať všetky chyby, nájsť nedostatky vo svojom uvažovaní a pripraviť tak odrazovú cestu pri navrhovaní domov pre budúcich klientov.

„Pôvodným zámerom bolo postaviť veľmi jednoduchú drevenicu, niečo na spôsob obývateľnej stodoly,“ vysvetľuje architekt Tesák. Tradičná drevenica je veľmi jednoduchá. Pri jej výhodách sa však objavujú aj nevýhody. Jednoduchosť a rýchlosť stavby sa spája s konštrukčným obmedzením. Počiatočné architektovo uvažovanie o drevenici bolo založené rozhodnutím stavať na cestných paneloch. Ušetrí sa tak na základoch, ako sa sprvu domnieval. Po porovnaní cien a po prepočítaní všetkých nákladov, ale aj tým, že dom je umiestnený na kopci, vyhrali nakoniec pevné betónové základy. Ako sa postupne menila situácia, menili sa aj architektove myšlienkové pochody. Idea však zostávala tá istá. Nízkorozpočtový, kvalitný, rýchly a do najväčšej možnej miery svojpomocne postaviteľný dom. „Uvažovanie nad riešením vytváralo tok neustále meniacich sa názorov na to, aké materiály použiť a ako ovplyvnia výsledný tvar domu. Sám sebe som sa stal klientom, čo je pre architekta tá najťažšia úloha. Všetko som musel konzultovať sám so sebou, pretože dialóg prebiehal medzi jednou a tou istou osobou. Je veľmi jednoduché zamotať sa v kruhu. Prichádzali nové nápady, až nakoniec som dospel k jednému riešeniu. Po všetkých možných aj nemožných alternatívach, ktoré mi skrsli v hlave, som sa tak vrátil na úplný prvopočiatok svojho uvažovania. K domu Sokrates,“ spomína si architekt Tesák. Začal teda stavať dom, ktorý ho už dlhšie inšpiroval, a pomenoval ho podľa autora pôvodného návrhu.


vizualizácia

vizualizácia
Juraj Tesák

Sokrates nakreslil dom, ktorý potreboval dobrú orientáciu a pozemok. Práve dobrá orientácia domu je predpokladom dobrej funkčnosti a nízkej energetickej závislosti celého domu. To bol hlavný dôvod, pre ktorý sa architekt Tesák rozhodol pre túto netradičnú alternatívu. „Princíp Sokratovho domu a tohto domu je rovnaký. Od pôvodného sa môj návrh líši tvarom pôdorysu a funkčnou náplňou. Funkcie, ktoré súčasný dom musí mať, by asi boli pre starých Grékov nepochopiteľné. Sokratov dom bol pôvodne lichobežníkového pôdorysu a funkčne skôr openspace,“ dopĺňa informáciu o dome Juraj Tesák. Lichobežníkový tvar však nebol náhodný. Severná plocha domu bola najužšia a južná plocha domu mala najširšiu časť. Severná časť domu sa využívala ako komora, prípadne odkladacia miestnosť, ktorá potrebuje najmenej svetla a tepla. V južne orientovaných priestoroch boli obývacie miestnosti. Táto poloha miestností predpokladala dostatok svetla, tepla bez potreby ďalšieho dokurovania. V Grécku je predsa len teplejšie. 


vizualizácia

vizualizácia
Juraj Tesák

Architekt sa však rozhodol využiť zo Sokratovho návrhu ešte jedno: Strecha domu má na južnej strane domu presah. Tento strešný dizajn vytvára v lete, keď je slnko vyššie, prirodzený tieň. Tento hlavný konštrukčný princíp Sokratovho domu sa stal architektovi Tesákovi hlavnou predlohou. „Tak ako Sokrates sa orientoval na slnko a svetlo, orientoval som sa naň aj ja. Aj keď možno trochu na úkor vody,“ ukončuje rozpravu o svojom obľúbenom filozofovi architekt. Výsledkom jeho inšpirácie je nie príliš veľký dom so zastavanou plochou 80 m2 a úžitkovou 64 m2. „Všetko je o tom, ako sa človek k svojim potrebám postaví. Mať prehnané požiadavky je pre človeka charakteristické. Ak z nich však zľaví, bude šťastný aj v malom dome,“ hovorí architekt. On sám je svedkom, toho, že človek si vystačí aj s málom.


Svojpomocná stavba obnoviteľného domu - diel 2.

1319845
Juraj Tesák


Filozof Sokrates vytvoril dom s lichobežníkovým pôdorysom.  (perovky: Juraj Tesák)

Filozof Sokrates vytvoril dom s lichobežníkovým pôdorysom.
Juraj Tesák


Filozof Sokrates vytvoril dom s lichobežníkovým pôdorysom. (perovky: Juraj Tesák)

Sokrates, grécky filozof, si postavil v jedno leto taký malý dom, že sa všetci jeho susedia čudovali, ako môže byť s niečím takým malým spokojný. „Aký máš na to dôvod,“ pýtali sa ho, „že ty, taký veľký človek, si si postavil takú malú škatuľu ako obydlie?“ „V skutočnosti to nedáva veľmi zmysel,“ povedal, „ale aj napriek tomu, aké je toto miesto malé, budem sa cítiť šťastne, ak ho naplním pravými priateľmi.“

Nasledujúci diel si budete môcť na stránkach môjdom.sk prečítať už o týždeň.

Prvý diel

Kategória: Stavba
Tagy: obnovitelny projekt rodinný dom Sokrates
Zdieľať článok

Diskusia