Verili by ste, že tento dom postavili zo starých kontajnerov?

22. 09. 2015
Zdieľať

Čoraz populárnejším konštrukčným prvkom sa v celosvetovom meradle stávajú prepravné kontajnery. Kovové boxy, ktorých pôvodnou funkciou bola ochrana a poskytnutie úložného priestoru pre rozličné materiály a suroviny, sú v čoraz hojnejšom počte využívané pre konštrukčné účely.

A to hneď z niekoľkých dôvodov – poskytujú pevný konštrukčný základ, ktorý sa dá rôzne modifikovať (výrezmi na okná, dvere, prechody), obkladať izolačným materiálom a vytvárať vďaka externému finálnemu obkladu skutočne estetické príbytky. V neposlednom rade sú kontajnery obľúbené pre ich cenu, pretože vďaka ich využitiu sa výrazne zníži celková investícia pri výstavbe nehnuteľnosti.

1632117
Jens Markus Lindhe

V dnešnej dobe je pozoruhodným a dôležitým faktorom aj to, že využívanie vyradených prepravných kontajnerov v stavebníctve nemalou mierou prispieva k ekologickému konaniu a znižuje uhlíkovú stopu, ktorá je už dnes v niektorých lokalitách ďaleko za úrovňou udržateľného rozvoja.

1632121
Jens Markus Lindhe

1632123
Jens Markus Lindhe

Mnohí ľudia si pod pojmom kontajnerový dom predstavia niečo hrozné, neestetické a nepohodlné. Také možno boli úplne prvé pokusy s výstavbou tohoto typu, avšak dnes už sú projekty zahŕňajúce vo svojej konštrukcii kontajnery, na takej úrovni, že mnohí ľudia neveria, že sa skutočne jedná o dom postavený z prepravných kontajnerov.

1632127
Jens Markus Lindhe

Medzi takého stavby patrí aj projekt dánskeho architektonického štúdia Arcgency zrealizovaný pre klienta v čínskom meste Wuxi. Dom, pri ktorom by ste na prvý pohľad azda vôbec netipovali, že je tvorený recyklovaným materiálom, má základnú konštrukciu z troch objemných prepravných kontajnerov.

1632131
Jens Markus Lindhe

1632133
Jens Markus Lindhe

Vďaka nepravidelnému riešeniu a nadzemnému podlažiu láme názorový stereotyp založený na tom, že kontajnerové domy sú nevzhľadné, spravidla prízemné a stiesnené.

1632135
Jens Markus Lindhe

Hlavnými kritériami pri tvorbe konceptu boli tri veci – udržateľnosť, flexibilita a hravosť priestoru. Autori projektu sa zamerali na dostatok denného svetla rôznych typov (strešné, bočné, presklené steny prízemia), minimalistický vzhľad, ktorý korešponduje s okolitou prírodou, udržateľný rozvoj mestského bývania, modulárnosť či odolnosť voči klimatickým zmenám a dokonca aj voči zemetraseniu.

1632137
Jens Markus Lindhe

1632139
Jens Markus Lindhe

Hlavný priestor, ktorý tvorí srdce domu, architekti nazvali FLEX space. Tento priestor je zložený z obývacej izby a kuchyne, pričom môže byť ľubovoľne využívaný na rôzne účely. Z tohoto ústredného priestoru majú obyvatelia prístup do všetkých častí domu, prostredníctvom schodiska na poschodie. Vďaka rôznej výške jednotlivých častí priestoru je srdce domu nádherne presvetlené a ponúka štedrý priestor. Celková podlažná plocha domu je 180 m².

1632141
Jens Markus Lindhe

Keďže dom slúži ako prefabrikovaný prototyp, hlavnou filozofiou autorov je to, aby si dom mohol ktokoľvek objednať a dať postaviť na svoj pozemok vo veľmi krátkom čase. Riadia sa heslom – „objednajte si dom a nechajte si ho priviesť ako akýkoľvek iný tovar“. To, že prototyp bol navrhnutý v Dánsku a prezentovaný dom je postavený v Číne, iba potvrdzuje úspech ich smerovania.

1632143
Jens Markus Lindhe

1632145
Jens Markus Lindhe

Text: Anna Martausová
Foto: Jens Markus Lindhe
Zdroj: homedsgn.com

Kategória: Návšteva
Tagy: kontajnerový dom kontajnery
Zdieľať článok

Diskusia