Navrhovanie podľa potrebného výkonu

15. 02. 2011
Zdieľať

Stavané spotrebiče navrhujeme. Hovoríme o navrhovaní, lebo v praxi sa neujalo projektovanie. Projekt je presný návrh. Pec nemožno presne vyprojektovať, lebo vždy sa vyskytnú rozličné zmeny a prídavky. Projekt sa musí presne dodržať, návrh je voľnejší. Nie je zaužívané, aby niekto pec navrhol – vyprojektoval a iný ju postavil. Zvyčajne si autor svoj návrh aj realizuje.

Navrhovanie pece či spotrebiča pozostáva z riešenia mnohých otázok, postupnosti krokov a zisťovania optimálneho stavu. Poradie priority otázok možno obmieňať, podľa toho, čo považujeme za najdôležitejšie. Pri navrhovaní si potrebujeme ozrejmiť aj ďalšie pojmy z náuky o teple, ktoré sú potrebné na pochopenie tejto problematiky. V tejto knihe rozoberáme pece hlavne z pohľadu architektúry a umenia. Navrhovanie preto posúdime a ozrejmíme z týchto aspektov.

Navrhovanie podľa potrebného výkonu

Najčastejšie navrhujeme pec podľa potrebného výkonu. Zvážime, či výkon potrebujeme plný, teda na pokrytie celkových tepelných strát priestoru, alebo čiastkový. Čiastkový výkon dokáže vykúriť objekt v prechodnom období alebo nám napomáha v čase extrémnych mrazov na doplnenie výkonu iného vykurovania. Požadovaný výkon možno rozdeliť do kategórií:
a) plný,
b) doplnkový,
c) spotrebič bez výkonu – dekoratívny (otvorené kozuby).

Jednotlivé spotrebiče navrhujeme, dimenzujeme podľa žiadaného výkonu pomocou rozličných metód.

Žiletka

Obmurovaná vložka ostro vyčnieva do priestoru, vrezáva sa doň ako žiletka. Moderný tvar dynamicky pohnutej plochy portálu proti ploche zadnej steny nenechá nikoho pokojným. Nepokoj pohybu stien v pozorovateľovi vzbudzuje zdravé napätie. Pôvodne nebola potrebná nožička v koncovej časti bloku pece, ale nepokoj zarezávajúceho sa telesa bolo treba dodatočne stlmiť imitovanou podperou. Energia tejto ostrej hrany je tak odvedená do podlahy. Progresívne je uloženie dreva v postrannej dutine – aby sa neodierala stena, inštalovala sa sem antikorová tyč. (realizácia: Ľuboš Píš)

 

Podľa veľkosti povrchovej plochy

Táto metóda vychádza z výkonu kW/m2 povrchu pece. Pre jednotlivé druhy spotrebičov a podľa druhu paliva je daný výkon, ktorý je spotrebič schopný vydať na 1 m2 svojho povrchu. Podľa potrebného výkonu a druhu pece dostaneme žiadanú povrchovú plochu.

Povrchovú plochu vykurovacieho telesa rozdelíme na reálny geometrický tvar, ktorý chceme v priestore mať. Dimenzovanie podľa povrchovej plochy je charakteristické pre stavané spotrebiče. Toto dimenzovanie nezohľadňuje konštrukčné vlastnosti domu, napríklad tepelný odpor, tepelnú zotrvačnosť a podobne.

Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru Technológie
Tagy: energie návrh interiéru
Zdieľať článok

Diskusia