Pozor na tvrdú vodu!

20. 09. 2013
Zdieľať

Tvrdá voda, ktorá je na väčšine územia Slovenska, je tichý zlodej – nenápadne kradne peniaze z rodinného rozpočtu...

Ako škodí

Tvrdosť vody je zapríčinená iónmi horčíka a vápnika, ktoré obohacujú pitnú vodu v pôde. Tvrdá voda je dôvodom tvorby vodného kameňa, ktorý znižuje životnosť domácich spotrebičov. Jeho nánosy znižujú účinnosť väčšiny energetických zariadení napojených  na tvrdú vodu.

Najviac sú ohrozené ohrevné telesá. Nielenže im klesá životnosť, ale znižuje sa aj ich účinnosť a priamo úmerne stúpajú náklady na ich prevádzku a energiu, ktorú spotrebujú. Práčky, umývačky, bojlery, rýchlovarné kanvice, žehličky či kávovary sú ohrozené tvrdou vodou. Stačí 3-milimetrová vrstva vodného kameňa na tepelných zariadeniach a ich účinnosť klesá o 20 %. Nehovoriac o tragédii, ktorú spôsobuje tvrdá voda v domoch na rozvodoch vody aj kúrenia.


Ako škodí tvrdá voda

Ako škodí tvrdá voda
thinkstock.com

Škody v skratke

• bez použitia vhodného filtra tvrdá voda zníži životnosť práčky o 30 %
• nárast spotreby pracích a čistiacich prostriedkov o 50 % 
• tvrdá voda láme vlákna – životnosť textilu praného v tvrdej vode sa zníži o 30 % 
• menšia účinnosť saponátov a čistiacich prostriedkov zmiešavaných s vodou 
• neželaný vizuálny efekt na povrchu batérií, sprchovacích kútov a toaliet zanesenom vodným kameňom
• neuznanie reklamácií
• tvrdá voda neprospieva vlasom ani pokožke – vysušuje ich, vlasy strácajú lesk a lámu sa 

Ako na ňu

Na úpravu tvrdej vody v domácnosti je najvýhodnejšie použiť prípravok Siliphos. Pri dávkovaní prípravku zostáva koncentrácia vápnika a horčíka vo vode rovnaká ako pred úpravou, netvorí sa však vodný kameň, a to v dôsledku zmeny ich vlastností. Iónová výmena dosahuje vynikajúce výsledky v zmäkčovaní vody, ale odporúča sa používať na technické účely. Pri iónovej výmene sú všetky ióny vápnika a horčíka vo vode nahradené iónmi sodíka.


Ako škodí tvrdá voda

Ako škodí tvrdá voda
thinkstock.com

Takmer na celom území Slovenska máme vo vodovodnom potrubí tvrdú vodu. Trnava, Nitra, Banská Bystrica, Zvolen, horná Nitra aj západ a východ Slovenska. Aká je voda je u vás, môžete zistiť na mape tvrdosti vody na Slovensku (na internete). Presné hodnoty sa však zisťujú rozborom. 

Kategória: Ekoinfo
Tagy: domácnosť úprava voda
Zdieľať článok

Diskusia