29. 11. 2011
Zdieľať

Osobný počítač – kedysi luxus, dnes už prakticky nevyhnutnosť. Poslúži na prácu aj zábavu. Pripojením na internet uľahčuje komunikáciu a jeho užívateľ ani nemusí platiť horibilné účty za sms správy či telefonáty. Práca s ním si vyžaduje isté znalosti a starostlivosť, inak sa môže ľahko stať, že jeho používanie nebude šetriť čas, skôr naopak.

Nikto učený z neba nespadol

Sú domácnosti, v ktorých sa nachádza minimálne jeden PC alebo notebook a väčšina rodinných príslušníkov ho nevie správne používať. No nie je to škoda? Niektorí môžu namietať, že je pre nich priťažké naučiť sa čo i len nevyhnutné základy alebo že sú na to pristarí. Opak je však pravda. Vedieť správne zapínať a vypínať počítač, odosielať e-maily aj s prílohami, surfovať po internete či využívať základné programy je otázka zaučenia – pre jedného kratšieho, pre druhého dlhšieho. Stačí požiadať niekoho, kto má skúsenosti, a nadobudnuté znalosti pravidelne a najmä trpezlivo skúšať v praxi.

 

Vypínať alebo nie?

Názory sa rôznia. Mnohí nechávajú počítač bežať od rána do večera, dokonca aj v noci, a to bez ohľadu na to, či ho vôbec používajú. Keď počítač nevyužívame, prípadne nebudeme nejaký čas doma, z hľadiska finančných úspor je výhodnejšie ho vypnúť (odporúča sa cez panel Štart).

Ak si plánujeme odskočiť na kratší časový úsek, ktorý sa však môže predĺžiť, existuje možnosť spiaceho, respektíve úsporného režimu. Tak PC plytvá energiou len minimálne (dostaneme sa k nemu cez panel Štart – Vypnúť – Úsporný režim; k dispozícii je aj na niektorých klávesniciach).

Úsporným pomocníkom je šetrič obrazovky. Napokon, šetrenie má priamo vo svojom názve. Aktivuje sa po určitom čase (ten si možno ľubovoľne nastaviť).


Počítačové hriechy

1047318
LightYears

(Ne)efektívne usporiadanie

Jedným z častých problémov je, že po štarte počítača (predpokladáme najbežnejší operačný systém Windows) sa ako prvá zjaví poriadne zaprataná pracovná plocha. Orientovať sa v nej môže byť problém. Bez ohľadu na to, aké rozlíšenie monitora je nastavené, nie je dobré mať na ploche každý program či dokument. K programom sa možno dostať aj cez panel Štart – Všetky programy. Prednosť by mali mať tie, ktoré používame najčastejšie, vhodné je zoradiť ich podľa nejakého (vlastného) systému. Dokumenty, s ktorými aktuálne pracujeme, môžu byť zoradené na ploche v jednom adresári, ktorý po rozkliknutí ukáže svoj kompletný obsah.

To isté, čo pri pracovnej ploche, platí aj pri adresároch. Programy jedného typu je najlepšie inštalovať na jedno miesto, dokumenty, hudbu a iné na ďalšie. Je jednoduchšie obetovať niekoľko sekúnd pri triedení navyše, ako neskôr strácať drahocenné minúty hľadaním.

Je lepšie mať v počítači vytvorené minimálne dva samostatné diskové oddiely. Operačný systém a základné programy treba umiestniť na jeden diskový oddiel a ostatok vrátane súkromných vecí na druhý. Má to svoje opodstatnenie – v prípade nutnosti kompletného preinštalovania operačného systému (keď je nevyhnutné kompletne premazať diskový oddiel) ušetríte čas s triedením dokumentov a programov.

 

Ochrana PC ako nutnosť

Bez ohľadu na to, či má váš PC prístup na internet, alebo nie, mal by byť chránený antivírusovým programom. Takisto je vhodná ochrana proti programom typu malware či spyware (škodlivý softvér), ktoré sa doň dostávajú prevažne z internetu. Je na každom, aký antivírusový program si zvolí, netreba však zabúdať na pravidelné aktualizácie – iba tak bude účelne plniť svoju funkciu (poradí si aj s novými hrozbami).

Odporúča sa zapnúť aj firewall, ktorý kontroluje tok sietí na internete. Ale pozor, na internete sa môžeme dostať aj k falošným antivírusovým programom, ktoré narobia viac škody ako úžitku. Preto je výhodnejšie spoliehať sa na osvedčené produkty. Mnoho škodlivých programov sa do PC dostáva cez e-mail formou spamu (nevyžiadanej pošty). Odporúčam podozrivé e-maily neotvárať. Hrozbou môže byť aj cudzí USB disk.

 

Zálohovanie dát neslúži na zábavu

Môže sa to javiť ako banálna záležitosť, ale správne a pravidelné zálohovanie je dôležité. Čo ak chvíľkovo zakolíše elektrická energia a dôjde k výpadku elektrického prúdu alebo ak sa dokument omylom zavrie, prípadne ak nedopatrením zálohujeme nový súbor namiesto starého? O miere dôležitosti zálohovania nás zväčša presvedčia až vlastné (väčšinou nie veľmi príjemné) skúsenosti. Nie je nič jednoduchšie ako pri vykonaní istej časti práce v dokumente použiť funkciu Uložiť či použiť klávesovú skratku CTRL + S. Ak prepisujeme starý dokument, prekopírujme ho na odlišné miesto a zmeňme mu názov (funkcia Uložiť ako…). Ale pozor, prekopírovať, nie úplne premiestniť! Pravidelné a správne zálohovanie v konečnom dôsledku šetrí čas.

 

Inštalácie programov

Pri inštalácii programov treba dávať pozor na to, čo inštalujeme. Pre tých menej skúsených platí: rozhodne neinštalovať niečo, čo nepoznáme. Risk v tomto prípade nemusí byť zisk. Pri odstraňovaní programov je dôležité aj ich správne odinštalovanie. (Táto možnosť je prevažne dostupná na lište Všetky programy, nájsť sa dá aj cez panel Štart – Ovládací panel.) Inštalácia neovereného softvéru či nesprávne odinštalovanie sa skôr či neskôr prejavia.


Počítačové hriechy

1047319
Dano Veselský

eKotip

Výmena monitora
Staré a veľké monitory spotrebujú až o 75 % viac energie ako ploché obrazovky. Ak monitor práve nepoužívate na prácu, vypnite ho. Z hľadiska energetickej efektívnosti sú notebooky úspornejšie ako štandardné stolové počítače.
Efektívne vypínanie
Ak počítač nepoužívate, vytiahnite ho zo zásuvky. Môžete použiť aj zásuvkovú lištu s vypínačom.
Energetická náročnosť
Pri kúpe nového počítača si všímajte aj jeho energetickú náročnosť, účinnosť a spotrebu energie v režime stand-by. Veľa predajcov uvádza túto informáciu v technických údajoch.
(zdroj: ZSE Energia)

 

Pozor na heslá

Práca s heslami vyžaduje opatrnosť, ako dobrý nápad sa teoreticky javí zálohovať si všetky heslá či už k rôznym internetovým účtom, alebo aj tie ostatné na jedno miesto. Aj PC je občas dôležité chrániť heslom, pretože ak má k nemu prístup ktokoľvek, môže sa ľahko dostať k citlivým údajom a problém je na svete. Neodporúča sa však umiestniť si heslo na ľahko dostupné miesto, napríklad niekde vedľa na stôl. Oveľa jednoduchšie je zálohovať si ho v hlave, ale tak, aby nebolo príliš komplikované, ale ani priveľmi predvídateľné. Heslá k internetovým účtom by nemali byť úplne iné, pretože šanca na ich zapamätanie sa priamo úmerne s počtom účtov znižuje, taktiež by však nemali byť úplne rovnaké. Oveľa podstatnejšie je, že pri práci s počítačom, na ktorom sme len dočasne a nepatrí nám, napríklad v internetovej kaviarni, treba dávať pozor a neukladať heslá, ak sa nás na to systém spýta. Určite by ste neboli radi, keby ste neskôr zistili, že sa do vašich súkromných údajov dostala cudzia osoba, najmä ak pôjde napríklad o účet v banke.

 

Prečo si veci nezjednodušovať?

Aj keď ovládate prácu s počítačom viac než dobre, neznamená to, že si ju nemôžete ešte viac zjednodušiť. Nové verzie programov či internetových prehliadačov poskytujú často väčší komfort a viac užívateľských možností, takmer vždy aj lepšiu ochranu proti vírusom. Niektorí pre silu zvyku stále využívajú nie príliš efektívne spôsoby pri práci (napríklad základný Windows správca Tento počítač namiesto profesionálneho správcu programov, ako je Total Commander). Pri práci s operačným systémom a rôznymi súbormi je možnosť využívať klávesové skratky (dá sa k nim dostať aj googlením). Zapamätať si aspoň niektoré z nich nie je problém, navyše, ak šetria čas, ktorý je pri práci dôležitý.

Možno niektoré rady znejú až príliš triviálne, ale faktom je, že práve na najtriviálnejšie veci ľudia veľmi často zabúdajú. Je na každom z nás, akým spôsobom budeme využívať svoj počítač a či nám bude efektívne slúžiť.

Kategória: Bývanie Domáce spotrebiče Ekolife
Tagy: doma pc technika
Zdieľať článok

Diskusia