Vitamín plný slnka

01. 10. 2012
Zdieľať

Podľa výskumov v molekulárnej biológii telu vládne asi 30 000 génov, z toho 2 000 výrazne ovplyvňuje vitamín D. Naše telo sa skladá z mnohých miliárd buniek a veľká časť z nich obsahuje receptory, cez ktoré s nimi „déčko“ komunikuje. Slnečný vitamín v posledných rokoch lekárov prekvapil svojimi mnohostrannými účinkami a zároveň každému z nás dal veľkú šancu a nádej na zdravie.

Pandémia nedostatku „déčka“

Päťdesiat až osemdesiat percent svetovej populácie (závisí od územia) trpí trvalým nedostatkom vitamínu D (u slovenských detí dosahuje katastrofálnu úroveň, až 77,7 %). Vznikla doslova celosvetová pandémia nedostatku vitamínu D. A pritom hrá kľúčovú úlohu v udržaní zdravia a správnej funkcie až 36 dôležitých orgánov a tkanív ľudského tela (napríklad kostná dreň, žalúdok, tenké a hrubé črevo, obličky, pľúca, prostata, koža, očná sietnica, maternica, mozog, srdce, pankreas, svalstvo, krvný obeh, kosti). Má nezastupiteľnú úlohu v prevencii a liečení závažných ochorení, ako je rakovina, diabetes, zápalové, autoimunitné a kardiovaskulárne choroby, ba silne ovplyvňuje aj zdravý vývoj plodu.
 

Vitamín D – kde ho hľadať?

• v morských rybách (makrely, haringy, lososy, tuniaky, sardinky, treščia pečeň – tu treba dať pozor na predávkovanie súčasne prítomného vitamínu A)
•  malé množstvo je aj v mäse a pečeni suchozemských zvierat, vo vaječnom žĺtku, mlieku a v mliečnych výrobkoch
• nachádza sa i v hubách sušených na slnku, kvasniciach, kakau, kokose, avokáde, datliach a rastlinných olejoch

Vitamín plný slnka

Vitamín plný slnka
thinkstock.com

Je chyba v systéme? 

Nedostatok tohto vitamínu nie je len otázkou stravovania, ale spôsobuje ho aj nadmerný strach zo slnka, ktoré ako jediné dokáže prirodzeným spôsobom vytvoriť v našej koži až 95 % potrebného vitamínu D. Zo stravy ho prijímame priemerne len asi 5 %. Tu si treba uvedomiť, že vitamínom D zo slnka sa nemožno predávkovať, lebo v koži vzniká dočasne len jeho neaktívna forma, až v obličkách, pečeni či priamo v bunkách sa tvorí jeho aktívna forma, a to len v potrebnom množstve. Pomocou výživových doplnkov však nie je problém aj prekročiť jeho odporúčaný a bezpečný príjem.
Zhoršená absorpcia potravinového vitamínu D môže byť zapríčinená chorobami, ako sú zápalové choroby čreva, syndróm skráteného čreva, ako aj niektoré ochorenia pečene, obličiek a pankreasu. Na príčine môžu byť aj lieky, ktoré znižujú vstrebávanie cholesterolu, ale i alkohol.
Problémy s nedostatkom vitamínu D majú starší ľudia, pretože sa obyčajne menej pohybujú na slnku a navyše, jeho tvorba v koži je vo vyššom veku znížená až o 75 %. Ďalšou rizikovou skupinou sú malé deti, tehotné a dojčiace ženy, ľudia s tmavou pleťou žijúci v severských krajinách či imobilní ľudia.
Špeciálnym prípadom sú obézni ľudia, ktorí, aj keď majú v tele dostatok vitamínového prekurzoru, nepomôže im. Prečo? V krvi, ktorá vitamínom zásobuje celé telo, ho je nedostatok, lebo ako vitamín rozpustný v tuku sa akumuluje vo veľkom množstve telesného tuku, kde je blokovaný, a ešte aj v neaktívnej forme. Telo ho teda má, ale je mu na nič. Niekedy pomôže schudnúť a všetko sa znormalizuje. Paradoxom je, že práve vitamín D pomáha udržať v norme aj telesnú hmotnosť.
 

Nezabudnite: 

• Kozmetické opaľovacie prípravky majú chrániť pokožku pred UV žiarením. Ide však o aktívne chemikálie, ktoré sú cudzie nášmu telu, aj keď sa testujú, nie sú úplne bez zdravotného rizika. Len odďaľujú spálenie našej pokožky. 
• Nevystavujte sa slnku, keď je najintenzívnejšie (11. až 15. hodina).
• Ochranný prípravok si (najmä pred dovolenkou) odskúšajte, či naň nie ste alergickí. Vhodný čas je počas 14-dňovej preventívnej opaľovacej kúry pred dovolenkou.
• Najjednoduchšie znížite slnečnú expozíciu pokožky pobytom v tieni stromov či slnečníka. No aj tu bude na vás pôsobiť určitá časť odrazeného UV žiarenia. Viac ako 30-percentný spätný odraz má napríklad vodná hladina, čerstvý sneh, biely piesok a betónové plochy.
• Z textílií najlepšiu ochranu zabezpečujú syntetické vlákna (nylon, dacron, mikrovlákno, polyester a polyamid s mikropigmentmi oxidu titaničitého), ktoré však v lete neposkytujú želaný komfort. Prírodné vlákna (celulóza, bavlna, vlna, hodváb), žiaľ, chránia menej, najmä ak sú mokré. Čierne oblečenie, hoci nepríjemne zohrieva, poskytuje najväčšiu ochranu, o niečo menšiu odevy intenzívnych pestrých farieb, no a biele poskytuje najmenšiu ochranu. 

Vitamín plný slnka

Vitamín plný slnka
thinkstock.com

Ako si ho doplniť?

Aby ste si mohli potrebnú úroveň vitamínu D v krvi doplniť stravou, okrem zabezpečenia jeho príjmu prostredníctvom slnka musíte zmeniť dve veci. Zaistite si dostatok dostupných prírodných potravín obsahujúcich tento vitamín a konzumujte ich. Splniť prvú podmienku nemusí však byť až také jednoduché – vitamín D je alebo vzniká len v určitých živých organizmoch a len vtedy, keď žijú denne na slnku. Toto kedysi, keď sa zvieratá voľne pásli v prírode, nebol žiaden problém. Dnes sa však väčšina zvierat celoročne chová v stajniach, pričom sa kŕmia len silážou a obilím, preto sa netreba čudovať, že produkty týchto zvierat neobsahujú vitamín D v dostatočnom množstve. To platí pre veľké zvieratá, ovce, kozy i hydinu. Divina je na tom podstatne lepšie. 
Oproti vnútrozemskému človeku ľudia v prímorských oblastiach konzumujú prakticky denne morské ryby či živočíchy, ktoré sú dobrým zdrojom tohto vitamínu. Najlepšie sú na tom zrejme Eskimáci. 
Tu treba ešte pripomenúť, že aj v tele budúcich mamičiek, tehotných a dojčiacich žien sa tvorí vitamín D len vtedy, ak sa pohybujú na slnku a vhodne sa stravujú. 
 
Od prijatia vitamínu D, napríklad z výživového doplnku, do vzniku jeho aktívnej formy obyčajne uplynie 10 až 24 hodín. Od začiatku jeho podávania do jeho liečebného prejavu uplynie asi mesiac a tento účinok pretrváva ešte asi dva mesiace po ukončení podávania doplnkov. 
 


Vitamín plný slnka

Vitamín plný slnka
thinkstock.com

Ochrana pred UV žiarením

UVB lúče – spálenie kože UVB lúčmi môže viesť k poruchám delenia buniek, v extrémnom prípade k malígnemu melanómu. Okrem toho môže poškodiť očnú rohovku (snežná slepota). Preto je dôležitá vonkajšia ochrana pomocou opaľovacích krémov s UV filtrom a oblečenia (UVB žiarenie väčšinou neprechádza textilom). Istejšie je vnútorné zásobovanie organizmu antioxidantmi zo surovej rastlinnej stravy, nie však na poslednú chvíľu, ale v dostatočne dlhom časovom predstihu (ideálne je zaradiť čerstvú zeleninu a ovocie do každodenného jedálneho lístka).
 
UVA lúče – na rozdiel od UVB toto žiarenie čiastočne prechádza textilom (30 % suchým a až 70 % mokrým bielym bavlneným tričkom) aj sklom. Z poškodzovania pokožky sa obviňovalo najmä UVB žiarenie, ale časom sa prišlo nato, že hlboký prienik UVA žiarenia iniciuje vznik voľných radikálov, ktoré narušujú tvorbu elastínu a kolagénu, dôležitých pre kvalitu i krásu pokožky. Pokožka stráca pružnosť, pevnosť, hydratáciu, vznikajú predčasné vrásky i pigmentové škvrny a ďalšie akútne poškodenia kože. UVA žiarenie preniká až na očnú sietnicu, čo pri dlhodobom pôsobení môže viesť k oslepnutiu (sivý zákal). 
 
SPF – ochranná účinnosť prípravkov proti UVB žiareniu sa označuje ochranným faktorom SPF (Sun Protective Factor). Napríklad SPF 12 umožní 12-krát dlhší pobyt na slnku – ak vás vlastné ochranné faktory chránia približne 20 minút, tak potom sa môžete slniť 240 minút (12 × 20) = 4 hodiny. Tento čas však nemusíte využiť na 100 %. Ochranným krémom sa treba natrieť približne pol hodinu pred opaľovaním. Dnes sa už vyrábajú aj prípravky chrániace proti UVB aj UVA žiareniu, čo musí byť na etikete prípravku vyznačené.
Kategória: Ekolife
Tagy: vitamíny zdravie
Zdieľať článok

Diskusia