Nezabudnite vziať na obhliadku nehnuteľnosti aj realitného makléra

08. 09. 2014
Zdieľať

Obhliadky nehnuteľností by nemali byť len realitným turizmom. Mali by ste z nich vyťažiť čo najviac. Keď si už nájdete čas, dohodnete obhliadku a prídete na miesto, využite príležitosť na získanie čo najväčšieho množstva informácií a v prípade záujmu si otvorte dvere na ďalšie rokovanie.

Ak váš záujem potom, ako ste získali základné informácie, naďalej trvá, obhliadka je veľmi vhodným miestom na začatie rokovania o kúpe. Neznamená to, že by ste hneď mali formálne prejaviť záujem o nehnuteľnosť či začať rokovanie o cene. Ide skôr o overenie svojej dohodovacej pozície voči majiteľovi ako druhej rokovacej strane.

Presne cielenými, ale nevtieravými otázkami sa môžete dozvedieť veľmi užitočné informácie. Napríklad to, ako dlho sa nehnuteľnosť predáva, koľko záujemcov sa na ňu bolo v poslednom období pozrieť, kedy najneskôr by ju majiteľ chcel predať, dôvody na predaj alebo aké pevné sú jeho budúce hranice pri podmienkach predaja, ktoré budete neskôr riešiť. Otázky smerujúce k majiteľovi alebo maklérovi sú prejavom záujmu. Druhá strana sa im poteší. Nespravte však z tejto časti obhliadky výsluch. Oceňte, ak sa vám na nehnuteľnosti niečo páčilo, priznajte, ak nehnuteľnosť budete zvažovať – no bez toho, aby ste zneli príliš nadšene. Vyjadrite najväčšie obavy alebo otázniky, ktoré v súvislosti s nehnuteľnosťou vidíte. 

Poraďte sa
Je vhodné poradiť sa o rokovaní s nezainteresovanou osobu. Partner, ktorý má s vami bývať, takou osobou nie je. Ideálnym poradcom je maklér kupujúceho, ktorý má znalosti v realitách, ale mal by byť podkutý aj v psychológii. Kúpa nehnuteľnosti je totiž zložitý psychologický proces a práve protistrana môže tlmiť prípadné emotívne rozhodnutia alebo, naopak, povzbudiť pri váhaní, ak je nehnuteľnosť naozaj unikátna.

Vytvorte si vzťah

Je dôležité uvedomiť si, že obhliadka býva často prvým miestom stretnutia s majiteľom nehnuteľnosti. Aj keď máte pocit, že pri takejto vážnej transakcii budú všetky strany konať racionálne, nie je to tak.

Nezriedka sa stáva, že majiteľ získa v dôsledku správania sa kupujúceho k nemu antipatiu. Môže ísť o veľmi príkre otázky alebo príliš tvrdý postup pri rokovaní, a to tak na úvodnej obhliadke, ako aj neskôr počas rokovania. Majiteľ tak môže buď vedome (kategorickým odmietnutím), alebo nevedome (tým, že je menej flexibilný pri rokovaní) sabotovať predaj.

Váš vzťah s majiteľom nehnuteľnosti, o ktorú máte záujem, je osobitne dôležitý v prípade, ak ste narazili na zaujímavú ponuku, o ktorú je veľký záujem. Buďte preto milí a získajte si majiteľa na svoju stranu. Nezabudnite venovať pozornosť aj maklérovi. Veľmi vám to pomôže v ďalších krokoch pri jednaní a doťahovaní technických detailov prevodu nehnuteľnosti.

Súťaž: Vyhrajte zmluvu o stavebnom sporení


Nezabudnite vziať na obhliadku nehnuteľnosti aj realitného makléra

1410729
thinkstock.com

Konajte rýchlo

Na záver ešte jedna poznámka. Atraktívne nehnuteľnosti sa predávajú skutočne rýchlo. Ak narazíte na ponuku, ktorá by mohla mať takéto parametre, alebo vám maklér, ktorému dôverujete, poskytne informáciu, že nehnuteľnosť je „horúca“ a je o ňu záujem, neváhajte a zorganizujte si obhliadku čo najskôr. Rovnako čo najskôr, hoci aj neformálne, prejavte svoj záujem. Odkladanie obhliadky a prejavenia záujmu vás môže stáť práve takúto ideálnu príležitosť. Počas obdobia, keď hľadáte nehnuteľnosť, by sa absolvovanie obhliadok malo stať vašou prioritou. Napokon, nie je vaším cieľom obhliadať nehnuteľnosti a stať sa odborníkom na realitný trh, ale nájsť pravú, pre vás najvhodnejšiu nehnuteľnosť na bývanie či investíciu.

Ako sa vyznať v obhliadkach

Keď si robíte poznámky o parametroch nehnuteľnosti, je dôležité, aby ste sa neobmedzili iba na fakty, ale zahrnuli aj svoje dojmy a pocity. Už žiadna ďalšia obhliadka nebude ako tá prvá, preto čerpajte zo signálov svojho podvedomia. Vaše poznámky môžu byť doplnené vlastnou fotodokumentáciou, ak máte pocit, že fotografie z inzerátu nezachytávajú realitu verne alebo ak potrebujete zachytiť akékoľvek problematické či, naopak, zaujímavé detaily nehnuteľnosti. 
Je veľmi prekvapivé, že poznámky z obhliadky si zapisuje len málo kupujúcich a prevažná väčšina sa pri takom vážnom rozhodnutí o veľkej investícii radšej spolieha na svoju pamäť. Ak navštívite päť nehnuteľností, nemusí to byť problém. Ak ste ich navštívili 15 alebo 20 v priebehu troch mesiacov, je zaručené, že z pamäti vám vyprchajú dôležité detaily a vaše rozhodnutie tak bude vychádzať skôr z celkového dojmu než z faktov.

realitný maklér
Ing. Martin Čapo
CEO realitnej kancelárie Riešime bývanie, viceprezident NARKS
www.riesimebyvanie.sk


Nezabudnite vziať na obhliadku nehnuteľnosti aj realitného makléra

1410731
thinkstock.com

Výhody môžete získať pri úvere aj poistení

Na realitnom trhu je veľa nehnuteľností, ale tá pravá, ktorá spĺňa vaše požiadavky (v danom čase, priestore a finančnom rozpätí), je možno len jedna. Vtedy netreba dlho váhať. Podobne aj na finančnom trhu existuje široká ponuka úverov na bývanie, no len niektorý z nich je ten pravý pre vás. Šťastie praje pripraveným, a tak v čase, keď nájdete tú svoju nehnuteľnosť, by ste už mali mať aspoň počiatočný prehľad o možnostiach jej financovania. Ak sa na samotné financovanie pripravíte v predstihu, budete v lepšej pozícii ako prípadný ďalší záujemca o daný byt či dom. S finančným poradcom, pracovníkom banky či stavebnej sporiteľne rokujte vo vlastnom záujme otvorene a prezentujte svoje finančné potreby (úveru), ale aj možnosti (splácania) naozaj reálne. Ak zvažujete ponuky rôznych finančných inštitúcií, môžete sa poradiť, ktoré výhody vám prinesú väčší prospech. Napríklad Wüstenrot ponuka okamžitého úveru na bývanie len za 2,99 % p. a. na päť rokov je v spojení s dlhodobou garanciou výšky úroku a splátky jednou z najlepších úverových ponúk na trhu. Umožňuje držať náklady na uzde až do splatenia úveru.

Platí: Rýchla (finančná) pomoc sa cení dvojnásobne. Ak je zároveň spoľahlivá, je o to cennejšia.

Nadviazanie zmluvného vzťahu s osvedčenou finančnou inštitúciou vám môže priniesť aj ďalšie pozitíva. Ako klient spoločnosti Wüstenrot čerpáte výhody nielen v rámci stavebnej sporiteľne, ale aj pri poistných produktoch, čo sa vám oplatí. So zakúpením nehnuteľnosti sa totiž spájajú radosti i povinnosti či zodpovednosť. Preto je dobré hneď od začiatku myslieť aj na poistenie bývania. Ide o poistenie samotnej nehnuteľnosti, domácnosti – vnútorného vybavenia – a o poistenie zodpovednosti za škodu, ktorú by ste mohli nechtiac spôsobiť susedom, a pod. Takéto kompletné poistenie môžete získať ako Wüstenrot klient so zľavou až 25 %. Navyše, na základe existujúcich zmluvných vzťahov by ste mohli čerpať zľavu aj pri poistení svojho motorového vozidla. Aj takýmto spôsobom dáva spoločnosť klientovi najavo, že si jeho priazeň váži.

www.wuestenrot.sk

Kategória: Legislatíva a financovanie
Tagy: financie súťaž wustenrot
Zdieľať článok

Diskusia