Je lepší štandard alebo holobyt?

19. 03. 2015
Zdieľať

Pri kúpe bytu v novostavbe si dnes obvykle môžete vybrať z dvoch alternatív – takzvaný holobyt, alebo byt so štandardným vybavením. Aké sú pozitíva a aké negatíva každej z týchto možností?

So štandardom ušetríte 

Ak vaša peňaženka nepraská vo švíkoch a nie ste zástancom originality za každú cenu, určite bude rozumnejšou voľbou kúpa bytu so štandardným vybavením. Developer, ktorý ho obstaráva, totiž spravidla objednáva väčšie množstvá produktov, takže dokáže vyjednať s dodávateľmi výhodnejšie podmienky. Obklady, podlahy, interiérové dvere, vaňu či batérie tak získate za lepšie ceny, ako keby ste ich kupovali sami. Je teda len málo pravdepodobné, že kúpou holobytu ušetríte.

Veľkým plusom štandardného vybavenia je aj to, že developer naň poskytuje záruku a v prípade reklamácie je povinný chyby pohotovo odstrániť. Renomovaní developeri si pritom obvykle dajú záležať, aby ponúkaný štandard vybavenia bytu odrážal aktuálne trendy, takže sa nemusíte obávať, že sa vám po kolaudačnej párty budú známi za chrbtom smiať. Ak ponúkané vybavenie predsa len nie je presne podľa vášho vkusu, často je možnosť vybrať si za príplatok aj takzvaný nadštandard.

Asi najväčšou výhodou kúpy zariadeného bytu je úspora času a tiež to, že sa vyhnete stresu, ktorý by vás čakal pri obiehaní rôznych štúdií. Z rozličných variantov štandardného vybavenia si totiž vyberiete pod jednou strechou. Dosť starostí si užijete aj s kúpou kuchynskej linky a ostatného nábytku, tak načo si ich ešte pridávať? Navyše, sťahovať sa do zariadeného bytu je určite pohodlnejšie a príjemnejšie. A súvisí s tým aj väčší pokoj v dome. Kto by už chcel donekonečna počúvať hluk vŕtačky a stretávať na chodbách robotníkov pri príchode každého nového obyvateľa. Vy aj vaši susedia určite oceníte aj to, že noví obyvatelia nepoškodzujú čerstvo skolaudované výťahy a ostatné spoločné priestory prenášaním stavebných materiálov ešte mesiace po vašom nasťahovaní. 


Pri kúpe bytu so štandardným vybavením získate obklady, podlahy, interiérové dvere, vaňu či batérie za lepšie ceny, ako keby ste ich kupovali sami. Nezanedbateľná je tiež úspora času – dosť sa nabeháte aj pri zháňaní linky a ostatného zariadenia.

Pri kúpe bytu so štandardným vybavením získate obklady, podlahy, interiérové dvere, vaňu či batérie za lepšie ceny, ako keby ste ich kupovali sami. Nezanedbateľná je tiež úspora času – dosť sa nabeháte aj pri zháňaní linky a ostatného zariadenia.
thinkstock.com

Holobyt ponúka širšie možnosti

Samozrejme, aj kúpa bytu bez obkladov, podláh a ďalšieho základného vybavenia, teda v štádiu holobytu, má svoje výhody. Najmä ak je interiérový dizajn vaše hobby. Podľa štatistík je pritom najväčší záujem o holobyty v najvyššom segmente bytov. „Dôvodom nezarátania štandardu do ceny bytu je v tomto prípade najmä veľká rôznorodosť požiadaviek kupujúcich, ktorá plynie z ich dostatočných finančných možností. Interiér bytu riešia obvykle na mieru ako celok v spolupráci s architektom,“ konštatuje Michal Zajíček, analytik realitného trhu zo spoločnosti LEXXUS.  

Či už sa rozhodnete pre holobyt, alebo štandard, vždy by malo platiť: Dôveruj, ale preveruj! Základom vašej budúcej spokojnosti je preveriť si, či developer ponúka štandardné vybavenie od renomovaných dodávateľov. Výhodou, ktorá určite nie je na zahodenie, je možnosť navštíviť vzorový byt, v ktorom si môžete pozrieť zariadenie v rôznych variáciách a porovnať jeho kvalitu. 

Čo je pre vás to pravé?

Štandard 
je pre tých, ktorí chcú kvalitné moderné vybavenie bez starostí a za výhodnú cenu.

Holobyt
je pre tých, ktorí chcú v interiéri niečo nezvyčajné a sú ochotní investovať do uskutočnenia svojich predstáv čas aj peniaze.

Kategória: Legislatíva a financovanie
Tagy: byty holobyt
Zdieľať článok

Diskusia