Byty neustále zdražujú. Využite posledné výhodné ponuky!

29. 04. 2016
Zdieľať

Ten, kto kúpil na konci roka byt, podľa oficiálnych celoslovenských štatistík centrálnej banky zaplatil o viac ako šesť percent vyššiu cenu, ako keby kúpil byt pred rokom.

Samozrejme, štatistika dáva len orientačný obraz diania na realitnom trhu s bývaním. Avšak to, že sa banky predháňajú v ponuke výhodnosti úverov a že predávajúci najmä v Bratislave pýtajú hlavne za staršie byty viac, si všimne každý, koho sa to dotýka. Pravda, ak nemá záujem o lokalitu, ktorá nie je atraktívna pre hlavný prúd kupujúcich alebo nie je náročný na štandard či technický stav alebo susedov.

Štatistiky o vývoji cien bývania pravidelne vydáva napríklad Národná banka Slovenska. Spomínaných viac ako šesť percent pri bytoch (6,4 percentá) je údaj za posledný štvrťrok minulého roka. Novšie čísla by mali byť uverejnené začiatkom mája. 
•  6% v praxi znamená, že v priemere je každý byt drahší o 29 eur za meter štvorcový, než tomu bolo pred zimou alebo o 84 eur, ako to bolo koncom roka 2014.
•  Priemerná cena 1-izbových bytov vzrástla najviac mezištvrťročne o 3,6 percentá na 1536 eur/m2 a najmenej priemerná cena 3-izbových bytov (mezištvrťročne o 1,5 percenta na 1318 eur/m2). 
•  Priemerná cena štvorcového metra bytu bola na Slovensku koncom vlaňajška 1 390 eur za štvorec (pri domoch to bolo menej). 

Analytici to pripisujú tomu, že developeri robili ku koncu roka veľa akcií so zľavami a v rámci nich predali najviac trojizbových bytov. Rozličné ponuky realít a široký výber dnes však dávajú kupcovi veľkú slobodu výberu. 

Okrem centrálnej banky vydávajú štatistiky z vlastných databáz aj realitné kancelárie či poradcovia. Sústredia sa pritom najmä na bratislavský realitný trh. Niektoré tak napríklad avizovali, že v hlavnom meste pribúda ľudí s predschválenou hypotékou, ktorí majú ťažkosti nájsť vhodný byt. To samozrejme dáva istú príležitosť predávajúcim, aby prispôsobili svoju cenu aktuálnemu dopytu. 

Prejavuje sa to najmä na bratislavskom trhu starších bytov (alebo bytov, ktoré sú relatívne nové, no nepredáva ich už developer, ale nový majiteľ). Ceny takýchto bytov sa potom v žiadaných lokalitách približujú cenám novostavieb predávaných z papiera – teda v štádiu projektu. Ešte stále sú totiž staršie byty o niečo lacnejšie ako tie nové a kupujúci ich preto vyhľadávajú a realitné kancelárie majú v ponuke množstvo takýchto bytov spolu s možnosťou financovania nehnuteľnosti


Byty neustále zdražujú. Využite posledné výhodné ponuky!

Byty neustále zdražujú. Využite posledné výhodné ponuky!

Vývoj cien pri domoch sa vývoja cien bytov líši. To, že štatistiky hovoria o raste cien bytov v žiadnom prípade neznamená, že by Slováci mali bezhlavo začať nakupovať. Pri kúpe sa treba riadiť vlastnými možnosťami. A  treba dobre zvážiť, ktorá hypotéka bude únosná nielen v čase jej marketingovej ponuky, no aj po niekoľkých rokoch.

PR článok 

Kategória: Legislatíva a financovanie
Tagy: web
Zdieľať článok

Diskusia