Ako si overiť technický stav nehnuteľnosti?

03. 07. 2017 Zdieľať

Mám záujem kúpiť starý domček na krásnom pozemku, ale nie som si istý cenou a jeho technickým stavom. Poradíte mi, na koho sa mám obrátiť, aby mi pomohol pri rozhodovaní? Nechcem kúpiť „mačku vo vreci“. O odbornú radu sme požiadali finančného špecialistu zo spoločnosti Broker Consulting.


Zdenko Batrla, finančný špecialista. www.bcas.sk

Zdenko Batrla,finančný špecialista
www.bcas.sk


Zdenko Batrla, finančný špecialista. www.bcas.sk

Na dokonalé posúdenie stavebnotechnického stavu nehnuteľnosti pred kúpou vezmite so sebou odborníka – certifikovaného inšpektora, ktorý vypracuje správu o jej stave a tzv. preukaz nehnuteľnosti. Ten obsahuje zoznam chýb aj rizík, ktoré môžu v budúcnosti priniesť problémy. Okrem toho uvedie postup a cenu ich odstránenia. Takúto službu s názvom BROKER INŠPEKCIA ponúkame v spolupráci so spoločnosťou NEMOPAS, ktorá má v tejto oblasti dlhoročné skúsenosti a overené know-how. Preveruje viac ako 100 rizík, ako sú statika budovy, úniky tepla, izolácia proti vode, hluk, škodlivé látky, kvalita povrchov atď. Zároveň poukáže aj na pozitívne stránky nehnuteľnosti. Máte pritom 3-ročnú záruku na budúci výskyt chýb na nehnuteľnosti – vzťahuje na chyby, ktoré sú v správe z inšpekcie uvedené ako také, ktoré nenastanú.

BROKER INŠPEKCIA má význam nielen pri kúpe, ale aj pri predaji nehnuteľnosti. Získate ňou:
• podrobný vizuálny prieskum nehnuteľnosti, ktorý vám pomôže znížiť riziko skrytých porúch a chýb, 
• konzultáciu týkajúcu sa nevyhnutných opráv a výšky nákladov na ne,
• pomoc pri posúdení, či predajná cena odzrkadľuje technický stav nehnuteľnosti, aj odhad jej hodnoty po odstránení porúch,
• posúdenie nehnuteľnosti z pohľadu lokality, infraštruktúry, vplyvu možnej zástavby, geologických pomerov a pod.

Ako kupujúci budete vedieť, či nehnuteľnosť bude spĺňať vaše predstavy, a získate predstavu o prípadných investíciách na jej uvedenie do želaného stavu. Predávajúcemu pomôže pri stanovení správnej ceny a zaručí transparentný predaj. Pri predaji s technickým preukazom nehnuteľnosti sa tiež vyhne prípadným dodatočným reklamáciám.

Potrebujete poradiť v otázkach kúpy alebo predaja nehnuteľnosti, stavby domu, výberu materiálov alebo technológií?

Napíšte nám na poradime@jaga.sk.

PRIPRAVILA ERIKA KUHNOVÁ 
FOTO ISIFA/SHUTTERSTOCK

Kategória: Legislatíva a financovanie
Tagy: broker kúpa nehnuteľnosti
Zdieľať článok