Kde vziať na stavebný materiál?

23. 10. 2007
Zdieľať

Rozhodli ste sa prestavať vlastné bývanie? Chcete vymeniť zárubne, dvere, zbúrať priečku medzi izbami alebo vymeniť strechu na dome? Na všetky tieto situácie, pri ktorých sa rozhodnete zmeniť či upraviť svoje bývanie, vám v prípade, že nemáte dosť peňazí, požičia banka.

Rozdiel však býva v tom, či si chcete všetky práce zabezpečiť sami, či máte faktúry a bločky na stavebný materiál a práce, koľko peňazí vlastne potrebujete a čím chcete banke za pôžičku ručiť. S úverom na tehly, škridly či cement sa v našich bankách nestretnete. Ťažko by ste hľadali aj úver na stavebný materiál. Úvery banky delia skôr podľa toho, čo s nehnuteľnosťou zamýšľate – či idete kupovať byt, alebo dom, ktorý už stojí, či chcete peniaze na výstavbu, alebo na rekonštrukciu.

Na nákup stavebného materiálu môžete teda využiť buď hypotekárny úver, alebo spotrebný úver. Ak idete stavať napríklad garáž, menšiu prístavbu k domu či rodinný dom, budete sa v bankách obzerať po úvere na výstavbu. Ak chcete meniť strechu, kúpeľňu, okná či búrať alebo, naopak, pristavať steny, budete sa zaujímať skôr o úver na rekonštrukciu.

Koľko potrebujete?

Prvé kritérium, ktoré treba vziať do úvahy, je potrebná suma. Ak ide o sumu do pol milióna, hľadajte spotrebný úver. Ak máte väčšie investičné zámery, oplatí sa vám skôr hypotéka. Ak vám teda stačí menej ako 500-tisíc korún, aj pri výstavbe, aj pri rekonštrukcii platí, že banky zvyčajne vyžadujú doklady – faktúry alebo bločky za práce a stavebný materiál. Ak si na práce najmete stavebnú firmu, prebieha to zvyčajne tak, že firma spracuje rozpočet stavby či rekonštrukcie, uzatvorí s vami zmluvu a vždy po vykonaní časti prác alebo po kúpe stavebného materiálu vystaví faktúru, ktorú jej banka z vášho úveru uhradí. (Prehľad finančných produktov jednotlivých bánk si môžete pozrieť v galérii obrázkov.)

Nemáte faktúry?

Ak ste však šikovní a do stavby či do rekonštrukcie sa chcete pustiť sami, prípadne s pomocou známych alebo kamarátov, môžete naraziť na problém. Chcete im za pomoc zaplatiť, ale oni vám nijaký doklad, ktorý by banka akceptovala, nevystavia. V takých prípadoch treba vhodný úver v bankách hľadať dlhšie. Nie v každej banke uspejete, ale sú aj také, kde sa vám to podarí. V ponuke sú aj úvery, pri ktorých banka požaduje zdokladovať iba časť úveru – zvyčajne 80 percent (niekedy počas stavby či rekonštrukcie, niekedy až 6 mesiacov po jej skončení). Zvyšných 20 percent môžete použiť na čokoľvek, napríklad na zariadenie bývania alebo aj na vyplatenie známych, ktorí vám so stavbou pomohli.

Účelové spotrebné úvery

Úvery, pri ktorých banky vyžadujú doklady na celú sumu úveru alebo na jej podstatnú časť, sa v bankách nazývajú rozlične. Zvyčajne ich však nájdete pod označením účelové spotrebné úvery. V názve majú často aj označenie ,,na bývanie“. Požičať si pri nich môžete väčšinou od 50- až 100-tisíc korún približne do 400- až 500-tisíc za úrok okolo 8 až 13 percent ročne. Banke musíte peniaze vrátiť zvyčajne do 5 rokov, v niektorých prípadoch až do 10 rokov. Pri vyšších sumách je niekedy potrebné ručenie. To však závisí od konkrétnej banky a jej podmienok.

Peniaze na čokoľvek

Ak sa vám nechce naťahovať s účtenkami a faktúrami, siahnite po bezúčelovom spotrebnom úvere. V ponuke ho má každá banka. Tá si overí váš príjem, peniaze prevedie na váš účet a nič viac sa nepýta. S financiami hospodárite, ako uznáte za vhodné, a stavbu či rekonštrukciu financujete tak, aby vám peniaze na ňu vyšli. Podmienky sú podobné ako pri účelovom spotrebnom úvere. Požičať si môžete približne od 15- až 20-tisíc korún do 500- až 750-tisíc (rozpätie sa v jednotlivých bankách líši). Splatnosť je zvyčajne 1 až 5 rokov. Tento úver je však drahší – úroková sadzba sa pohybuje v priemere od 10 do 16 percent. Ak si požičiavate vyššiu sumu, banka môže požadovať zabezpečenie, napríklad ručiteľa či zmenku.






Po tomto úvere siahnu najmä tí, ktorí nemajú k dispozícii ani bločky, ani faktúry na stavebný materiál. Dom napríklad opravujú svojpomocne a stavebný materiál kúpili za nižšiu cenu od známeho, ktorému na stavbe zvýšil. Nijaký blok ani faktúru k nemu však mať nebudú. Využiť spotrebný bezúčelový úver sa im oplatí iba vtedy, ak si potrebujú požičať nižšiu sumu a zároveň banke nechcú alebo nemôžu založiť nehnuteľnosť.



Americká hypotéka

Sú však aj prípady, keď si potrebujete požičať vyššiu sumu, nechcete banke hovoriť, na čo ju chcete použiť, ale zároveň nemáte problém dať jej do zálohy nehnuteľnosť. V takom prípade si v banke pýtajte americkú hypotéku alebo bezúčelový spotrebný úver založený nehnuteľnosťou. V jednotlivých bankách ich nájdete pod rozličnými názvami. Úrok na požičané peniaze bude o viac než polovicu menší. Americká hypotéka nie je hypotekárny úver na bývanie, ako by sa mohlo zdať z jej názvu. Je to v skutočnosti bezúčelový spotrebný úver, pri ktorom klient nemusí preukazovať, na čo peniaze použil. S hypotékou má spoločné iba to, že za obe sa ručí nehnuteľnosťou. Na rozdiel od klasickej hypotéky, ktorú môže záujemca zo zákona využiť iba na bývanie, z tej americkej môže zaplatiť, čo len chce. Podľa bánk je najčastejším dôvodom na výber tejto pôžičky práve svojpomocná rekonštrukcia alebo dostavba nehnuteľnosti, pri ktorej je problematické podložiť dokladmi celú cenu práce. Úroková sadzba sa v tomto prípade pohybuje okolo 6,5 percenta ročne.

Kategória: Legislatíva a financovanie
Tagy: fin financie hypotéka úvery
Zdieľať článok

Diskusia