Podkrovie a chata

03. 03. 2006
Zdieľať

Pre mnohých ľudí je bývanie pod šikmou strechou akýmsi snom o útulnom romantickom prostredí, ktorý predstavuje príjemný kontrast k panelovému bytu a jeho stiesneným pomerom. Nie každý si ho môže splniť výstavbou rodinného domu alebo strešnej nadstavby na bytovom dome, ktorá nahradí bývanie v rodinnom dome. Niektorým sa však podarí vybudovať si aspoň malé kráľovstvo pod šikmou strechou, ktoré navštevuje počas voľných chvíľ, či už je to chata, chalupa, záhradný či víkendový domček.


Podkrovie a chata

47486

Na zastrešenie možno vždy použiť plochú aj šikmú strechu. Pre rekreačné lokality pri vode je vhodné aj zastrešenie plochou alebo šikmou pultovou strechou, v prírodných lesných, horských alebo vysokohorských lokalitách sa odporúča šikmá strecha sedlová symetrická alebo asymetrická, štítová alebo valbová, pultová alebo oblúková.


Podkrovie a chata

47491

Priestor pod šikmou strechou víkendového domu, chaty alebo chalupy čiastočne stráca normové obmedzenia svetlej výšky platné pre trvalé bývanie v podkrovnom byte. V podkrovnom priestore chaty môže byť ľubovoľná, aj nulová výška nadmurovky, priestor s minimálnou svetlou výškou možno využiť podobne ako v rodinnom dome ako úložný priestor, priestor na zasunutie výsuvného lôžka alebo ako voľný priestor interiéru. Chaty často majú strmú sedlovú strechu, tzv. áčko, ktorá siaha až na úroveň terénu, a teda zošikmený strop s premenlivou výškou je súčasťou prvého aj druhého nadzemného podlažia.


Podkrovie a chata

47488

vetlá výška v obytnom priestore chaty zvyčajne nepresahuje 2300 alebo 2500 mm, preto sa odporúča vnútorný priestor chaty – ak to spôsob vykurovania, prevádzkové a dispozičné vzťahy v rámci chaty dovoľujú – čo najmenej deliť priečkami, a vytvoriť tak obytný veľkopriestor s oddeleným priestorom na spanie a kúpeľňou. Rovnako sa, najmä v horskom prostredí, odporúča oddeliť vstupný priestor čiže zádverie a predsieň. Na vykúrenie alebo temperovanie takého obytného priestoru so zošikmeným podhľadom môže poslúžiť kozubová pec alebo kozub. Útulný je obytný priestor chaty s dreveným schodiskom vedúcim na galériu, ktorá je jeho súčasťou. Má zošikmený podhľad, priznané klieštiny a krokvy, spať možno na galérii priamo v jej priestore alebo v oddelenej spálničke.


Podkrovie a chata

47492

Ak vlastníte prízemný vidiecky domček, ktorý už nevyhnutne potrebuje rekonštrukciu, a dokonca ho chcete zväčšiť napríklad strešnou nadstavbou, ale neviete, ako na to, lebo statik vám povedal, že domček s týmito drevenými alebo hlinenými stenami by strešnú nadstavbu neuniesol, ľahká pomoc. Strešnú nadstavbu, najlepšie s ľahkou drevenou konštrukciou s výplňovými obvodovými stenami, možno postaviť na samostatnú stĺpikovú drevenú konštrukciu, ktorá bude predsadená pred jestvujúce obvodové steny pôvodného domčeka. Ak je priznaný raster stĺpikov pred pôvodnou fasádou, vytvorí nové, zaujímavé členenie fasády. Ak nechcete, aby bol viditeľný, možno ho schovať do akejsi zdvojenej predsadenej fasády, ktorou pôvodnú chatu zároveň zateplíte. Je to veľmi efektné riešenie, ktoré nie je finančne ani prevádzkovo náročné.

Kategória: Nezaradené
Tagy: chata krov podkrovie
Zdieľať článok

Diskusia