07. 04. 2006
Zdieľať

S bývaním sa často spája prívlastok vysnívané. Nie každému sa sny o bývaní splnia, ale na nasledujúcich stranách sa dočítate, ako napriek mnohým peripetiám dopadlo hľadanie, prerábanie a zariaďovanie jedného malého bratislavského podkrovného bytu.

Dvaja mladí ľudia, ktorí sú radi, že sa našli a plánujú spoločnú budúcnosť, sú realisti. Vedia, že dobré rodinné vzťahy si treba vážiť, a aj napriek pohodlnej existencii v ich rodinách sa rozhodli pre samostatné bývanie.


Pohoda v podkroví

49970
Jana Sadloňová

Peniaze, ktoré k tomu potrebovali, zarobili za posledné tri roky na lodi. Je to dlhý čas na vykonávanie tejto na prvý pohľad atraktívnej, ale veľmi namáhavej práce. Brali to ako prechodné obdobie. Ich profesia im umožňuje uplatniť sa kdekoľvek. On je barman a ona kaderníčka. Obaja majú svoju prácu radi a teraz, keď sa po dlhých mesiacoch strávených na lodi vracajú na Slovensko, tešia sa tým viac, že sa vracajú „do svojho“.

Rýchla a dobrá kúpa

Pri riešení svojej bytovej otázky bol mladý pár rozhodnutý konať na vlastnú päsť. Sami si našli inzerát s atraktívnou ponukou podkrovného priestoru v centre Bratislavy za veľmi výhodnú cenu. Podkrovie, ktoré našli, má rozlohu 50 m2 a je štedro presvetlené veľkoplošnými oknami.

Na jednanie prizvali známu z realitnej kancelárie, ktorá by vedela odkryť prípadné právne nezrovnalosti. Prevod prebehol rýchlo a hladko, počas 1 mesiaca. Mladý pár to komentuje slovami: „Mali sme šťastie“.


Pohoda v podkroví

49973
Jana Sadloňová

Zhmotňovanie predstáv

Dom, v ktorom kúpili podkrovný priestor, je veľmi zachovaný a pred piatimi rokmi sa z dôvodu požiaru prerábala strecha. Veľké stavebné zásahy teda neboli potrebné. Návrh nového stavu riešili bez pomoci architekta. Trúfli si na to; majiteľka má grafickú priemyslovkou a priateľ výtvarné cítenie. Hneď keď vošli do nového bytu, obaja vedeli, ako ho budú riešiť. Vedeli, kde umiestnia kuchyňu aj s barom, kde centrálny priestor a kde bude spálňa. Vysoký strop ich nabádal rozdeliť miestnosť vertikálne. Spálňu umiestnili na drevenú konštrukciu. Keby im to výška stropu dovoľovala, spravili by si aj galériu, po ktorej tak túžia.

Priateľ navrhoval zvýšiť strop, ale to by bola pomerne veľká investícia, ktorá by sa im po prípadnom predaji bytu nevrátila. Plošná výmera bytu by predsa zostala nezmenená. Túžbu po galérii si možno naplnia až v ďalšom byte. Raz k tomu príde, lebo tento byt je len dočasným riešením. V predstavách sa im rodí podkrovný mezonetový byt, možno v tej istej lokalite. Cez obrovské okno vidia hneď dva také. Onedlho bude hotový dvor, s úpravami sa už začalo. Časť bude vydláždená, časť zatrávnená a nebude chýbať ani detské ihrisko s pieskoviskom. Automatická brána zamedzí prístupu cudzích ľudí.


Pohoda v podkroví

49967
Jana Sadloňová

Veľké okná pre extrovertov

Majiteľka má veľmi otvorenú, priateľskú povahu a nazdáva sa, že to priamo súvisí s miestom, na ktorom sa cíti dobre. Má rada otvorený priestor s výhľadom. Výhľad doďaleka je pre ňu balzam na dušu, a hneď sa posťažuje na maličké lodné okienka: tam sa ide zblázniť. Vyrastala v centre, v byte s veľkorysými miestnosťami a oknami. V novom byte je výhľad ešte lepší, a navyše – slnko nepáli do okien. Ráno sa im dostane východného, poobede západného slnka a cez pravé poludnie obchádza slnko budovu zozadu.

Obrovské okná pripomínajú ateliér. Majiteľka sa smeje: možno to je ten pravý dôvod, prečo jej priateľ začal maľovať. Okná sú bez záclon a závesov, tak im to vyhovuje. Byt je vysoko, necítia sa ohrození. A nemajú pocit, že by ich niekto sledoval. Otvárať sa dá len stredná časť spodnej polovice okna, a tak je trochu problém s čistením zvonku. Loziť po 40 cm širokej rímse nie je najbezpečnejšie. Z tohto, a nielen z tohto dôvodu by uvítali balkón.

S odborníkmi alebo bez nich?

Majitelia boli od začiatku rozhodnutí prerábať byt svojpomocne v čo najväčšej miere. O vyhotovení „na kľúč“ ani neuvažovali. Jednak by to bolo nákladnejšie, jednak by sa ukrátili o zážitok zo zrodu ich príbytku. Návrh nového priestoru vznikol bez architekta, ale aj niektoré úpravy si robili sami. Pomohli kamaráti kamarátov, na mnohé zásahy však spomínajú veľmi neradi. Keď budú robiť rekonštrukciu v ďalšom byte, budú sa snažiť vyvarovať určitých „odborníkov“.


Pohoda v podkroví

49974
Jana Sadloňová

Majiteľka spomenula aj príjemnú zhodu okolností. Rekonštrukcia jej bytu prebiehala zároveň s rekonštrukciou bratovho, ktorý býva neďaleko. To im uľahčilo organizovanie a naháňanie elektrikára, murárov a maliarov. Podľa jej skúseností naplánovanie postupnosti nebolo jednoduché. Neraz sa stalo, že jeden remeselník zrušil dohodnutý termín a pre neho sa museli posunúť ďalšie práce. Vznikli jedno- až dvojtýždňové hluché miesta, ktoré majiteľku privádzali do zúfalstva.

Rekonštrukcia sa začína

V podkrovnom priestore bola pôvodne kancelária. Štyri holé steny, tri veľké okná, škaredé vstupné dvere a WC v zlom stave. Na podlahe bol sivý koberec. Začali od kúpeľne. Chceli ju zväčšiť na úkor kuchyne, ale z jednej strany boli obmedzení prieduchom a z druhej jadrom. K rozširovaniu kúpeľne teda nedošlo. Do priestoru medzi prieduchom a jadrom sa ledva zmestila záchodová misa. Na jej pôvodné miesto dali umývadlo. Starý sprchovací kút nahradili novým. Strop podstatne znížili a zabudovali doň bodové osvetlenie. Nová výška stropu je 2200 mm a kúpeľňa sa tak rýchlejšie vyhreje.


Pohoda v podkroví

49969
Jana Sadloňová

Búracie práce vykonali majitelia sami. I keď to nebola príjemná práca, nazdávajú sa, že to bolo rýchlejšie, ako keby niekoho zohnali. Napriek malým rozmerom kúpeľňa nepôsobí stiesneným dojmom. Zásluhu na tom má aj jej farebnosť. Majiteľka sa inšpirovala časopisom a tvrdohlavo zháňala žltý obklad. Príbeh kúpeľne sa končí tým, že po obkladačovi nastúpili elektrikár a inštalatér, a začali deštruovať. Odhalili skutočnosť, že obklad bol v podstate dlažbou, ktorá je hrubšia a náchylnejšia na prasknutie, keď sa do nej vŕta. Majitelia budú nabudúce pozornejší, keďže postupnosť pri rekonštrukcii pochopili na vlastných chybách.

Predvianočná podlaha

Na kancelársky koberec sa položila jedna špeciálna vrstva a na ňu laminátová podlaha, ktorú si uložili sami majitelia. Takto sa „zabávali“ ešte 23. decembra. Majiteľka totiž prehlásila, že do Vianoc bude podlaha hotová a sľuby zo zásady plní.

Práca s drevom a jej dôsledky

Okrem drevenej konštrukcie, na ktorej je vyriešená spálňa, sa robila z dreva aj vyvýšená kuchynská časť. Drevené konštrukcie im robila firma z Modry. Trvalo im to asi týždeň s tým, že pracovali dlho do noci. Susedia iste nemali radosť z hluku a prachu, ale nerobili problémy. Mladý pár strávil ďalší týždeň lakovaním; konštrukciu natierali 4-krát. Samozrejme, neubránili sa ani vdychovaniu výparov a veľmi radi na túto skúsenosť nespomínajú.

Kuchynské blues


Pohoda v podkroví

49971
Jana Sadloňová

Ďalší nepríjemný zážitok mali s kuchyňou. Najprv im zameranie a rozkreslenie sľúbila pani, ktorá externe pracovala pre rôzne kuchynské štúdiá. Nedodržala termín, a tak si mladí navrhli kuchyňu sami. Nechceli skrinkové nadstavce; pre svoju výšku zvolila pani police, na ktoré by ľahšie dočiahla. Vybraná firma ich neponúkala. Rohovú skrinku žiadali tiež atypickú. Dodávka kuchyne dopadla tak, že pracovníci firmy priviezli hŕbu dosák. Zložili ich na zem s tým, že montáž nebola objednaná. Tak sa majitelia pustili do jej kompletizácie sami. Niektoré kusy dobre nesedeli, bolo ich treba prispôsobiť. Dvere na rohovej skrinke boli dokonca krátke.

V rohovej skrinke je umiestnená práčka, ktorá sa nezmestila do kúpeľne. V kuchyni nechýbajú spotrebiče; umývačka riadu, chladnička, sporák a mikrovlná rúra. Tú používa najčastejšie. Sporák je elektrický a trvá trochu dlho, kým sa rozžeraví. Súčasťou kuchyne je aj barový pult. Na ten nedajú dopustiť. Pán je barman, a bez baru by sa mu zdal byt nekompletný.

Vstavané skrine

Pod drevenou konštrukciou, hneď vedľa vstupu do bytu, umiestnili vstavané skrine. Zvolili zrkadlové dvere, aby sa priestor opticky zväčšil. Skrine im robila tá istá firma ako kuchyňu. Tak to aj vyzeralo: kým sa objavili, trvalo im to 2 mesiace namiesto sľubovaných 2 týždňov. Priniesli zrkadlové dvere, ktoré boli veľké. Potom bolo treba znovu čakať 2 týždne. A vnútorné zariadenie skrine im nosili doslova po jednom košíku.

Farebnosť a súvisiace komplikácie


Pohoda v podkroví

49975
Jana Sadloňová

Majiteľka spomína na zážitok z návštevy priateľovej sestry. Sedela očarená v malej miestnosti maličkého bytu, ktorý bol vymaľovaný jemnou marhuľovou farbou. Vonku pršalo, ale tá izba žiarila napriek pochmúrnemu počasiu za oknom. Vtedy sa rozhodla, že takú farbu použije vo svojom byte. Priateľ najprv nesúhlasil, argumentoval, že „ružová“ je hrozná. Keď však vymaľovali na bielo, uznal, že tam bolo ako v nemocnici. Na prvýkrát sa správny odtieň uhádnuť nepodarilo, bol veľmi krikľavý. Potom namiešali príjemnú pastelovú farbu – a doteraz sú spokojní. Majiteľka prezradila, že v budúcnosti chce skúsiť banánový alebo jemný zelený odtieň.

Nepríjemné zážitky s maliarmi zavŕšil elektrikár, ktorý v čerstvo vymaľovanom byte začal sekať drážky v stene. Súviselo to s majiteľkinou požiadavkou svetelného ovládania. Vypínač sa mu podarilo urobiť nefunkčný… Pri tejto spomienke majiteľka chvíľu uvažuje, či by sa naozaj neoplatilo zadať výrobu interiéru firme. Potom rázne hodí rukou; vstupné dvere predsa zadali známej firme, a keď prišli, nedoniesli prah… Po týždni sa s ním objavili, ale bol úplne inej farby ako dvere.

Zariaďovanie nábytkom

V tejto oblasti sú majitelia doma. Veľmi ich baví chodiť po obchodoch. Obľubujú najmä obchodné domy s nábytkom. Radi vyberajú, kombinujú… Zo skúsenosti hovoria, že v malých predajniach sú obchodníci často nepružní. Čakajú na väčšie objednávky, čo predlžuje čakaciu dobu.

Zdanlivá maličkosť, akou je barová stolička, ich stála veľa času a benzínu. Keď v Bratislave nemohli nájsť pevnú, stabilnú stoličku primeranej ceny, vycestovali až do Myjavy. Na pohovky čakali 6 týždňov. Ako povrchovú úpravu si vybrali eko-kožu bledej farby. Napriek svetlému odtieňu je údržba nenáročná. Stolík je najnovší artikel, robil ho priateľov otec. Majiteľka mala predtým vyhliadnutý jeden extravagantný model, ktorý by sa síce do bytu hodil, ale bol drahý. A prehnané ceny jej kazia radosť z kúpy. Posteľ a zariadenie spálne už mali. Byt je už v podstate kompletne zariadený. Dokupujú už len maličkosti.

Úvahy o budúcnosti

Na hostiteľke je v tomto momente naozaj vidieť, že ju zariaďovanie baví a najradšej by sa začala realizovať v novom, možno väčšom byte. Je presvedčená, že to bude byt, a nie rodinný dom. Predstava rodinného domu so záhradkou je síce príjemná, ale vzdala sa jej, keď si uvedomila dochádzanie mimo Bratislavy, a to aj niekoľkokrát denne. S dochádzkou predsa súvisí v budúcnosti rozvážanie detí do škôl, na krúžky, k lekárovi. A to je hlavný dôvod, pre ktorý si neskôr kúpia radšej veľkoplošný byt v centre Bratislavy.

Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru Návšteva Strecha, podkrovie
Tagy: podkrovie
Zdieľať článok

Diskusia