Všetko o vašej streche 2. časť – strešná krytina nemusí byť ľahká

28. 06. 2013
Zdieľať

Ľahká strešná krytina. Práve po takej najčastejšie siahajú majitelia rodinných domov pri rekonštrukciách. Ako to však naozaj je s hmotnosťou strešnej krytiny? Mala by byť naozaj ľahká alebo je to len ďalší mýtus?

1 Jediná voľba pri rekonštrukcii?

Majitelia rodinných domov v rámci rekonštrukcie s obľubou volia plechovú strešnú krytinu v domnienke, že je ľahká a strechu domu, predovšetkým však jej krov, ktorý nechcú z dôvodu vyššej investície meniť, zbytočne nezaťaží. Málokto si však uvedomuje, že súčasné moderné skladané strešné krytiny, ktoré môžu byť na prvý pohľad v očiach verejnosti vnímané ako ťažké, majú rovnakú hmotnosť ako tá, ktorú majitelia domu plánujú meniť, alebo aj nižšiu. Pod nižšiu celkovú hmotnosť strešnej krytiny sa podpisuje predovšetkým jej výrazne nižšia nasiakavosť. Kým v minulosti oťažela skladaná strešná krytina pri daždi až o 12 %, v súčasnosti je objem vody, ktorý do skladanej strešnej krytiny nasiakne, zanedbateľný. Ak ste teda doteraz mali na svojom dome skladanú strešnú krytinu, môžete po nej opäť bez zbytočných obáv siahnuť aj v rámci rekonštrukcie.    

2 Nie je to len o strešnej krytine

Ak pri rekonštrukcii svojho rodinného domu hľadáte vhodnú strešnú krytinu a zamýšľate sa nad jej hmotnosťou, je nevyhnutné brať do úvahy nielen hmotnosť samotnej strešnej krytiny, ale aj ostatného príslušenstva, teda strešných lát, kontralát či tepelnej izolácie. Hmotnosť plechovej krytiny sa pohybuje na úrovni 5 kg na 1 m2, hmotnosť šindľa je približne 7 kg na 1 m2 a v prípade skladanej strešnej krytiny je to asi 40 kg na 1 m2. Ak vezmeme do úvahy aj hmotnosť kompletného príslušenstva – strešných lát, kontralát, fólie, tepelnej izolácie a krokiev dosiahne hmotnosť 1 m2 strechy s plechovou strešnou krytinou asi 24 kg a so šindľovou strešnou krytinou 44 kg. V prípade skladanej strešnej krytiny treba po započítaní hmotnosti príslušenstva počítať s hmotnosťou okolo 60 kg. V porovnaní s plechovou strešnou krytinou je teda napríklad skladaná strešná krytina pri prepočítaní na 1 m2 o približne 40 kg ťažšia, čo však podľa odborníkov rozhodne nie je hmotnosť, ktorá by strechu zaťažovala.  


Všetko o vašej streche 2. časť - strešná krytina nemusí byť ľahká

1233740
BRAMAC – strešné systémy, spol. s r.o.

3 Nezabudnite na poveternostné vplyvy

Dôležitým faktorom, ktorý výrazným spôsobom ovplyvňuje hmotnosť strechy a na ktorý treba myslieť už pri prvotnom výbere strešnej krytiny, sú poveternostné vplyvy (sneh, ľad, dážď a vietor). Už 10-centimetrová súvislá vrstva snehu pôsobí na strechu a strešnú krytinu zaťažením okolo 100 kg na 1 m2. Miera zaťaženia je priamo úmerná výške snehovej pokrývky. Ak napríklad sneh pôsobí na strechu a strešnú krytinu zaťažením 200 kg na 1 m2, ide v prípade strechy s plochou 200 m2 o celkovú záťaž 40 t, čo je napríklad hmotnosť tanku. Z toho vyplýva, že krov strechy musí byť dostatočne dimenzovaný bez ohľadu na hmotnosť strešnej krytiny. Preto sa navrhuje na stále (sneh, ľad, dážď, vietor) a náhodné (napríklad kominár vykonávajúci kontrolu komína) zaťaženie, ktoré definuje norma. Strešná krytina preto nemusí byť ľahká, ale má strechu priťažiť, aby odolala napríklad silnému vetru. Práve v prípade strešných krytín, ktoré sa zvyknú označovať ako ľahké, sa môžete v praxi častejšie stretnúť s prípadmi, že nevydržia nápor vetra a dôjde k ich odfúknutiu alebo nezvládnu napríklad nápor krupobitia, poškodia sa či preliačia. Preto je v prípade strešnej krytiny potrebné uvažovať skôr o jej robustnosti, respektíve pevnosti, vďaka ktorej dokáže zniesť určitú záťaž, ako o jej hmotnosti.


Všetko o vašej streche 2. časť - strešná krytina nemusí byť ľahká

1233741
BRAMAC – strešné systémy, spol. s r.o.

Je hmotnosť krytiny určujúca?

Pri stanovení celkovej hmotnosti strechy je potrebné zohľadniť:
• hmotnosť samotnej krytiny,
• hmotnosť strešných lát,
• hmotnosť kontralát,
• hmotnosť tepelnej izolácie,
• poveternostné vplyvy.

Po zohľadnení celkovej skladby strechy vrátane poveternostných vplyvov nie je pre celkové zaťaženie hmotnosť samotnej strešnej krytiny rozhodujúca – prvotné rozdiely v hmotnostiach jednotlivých druhov krytín sa vyrovnávajú.

 

1. časť seriálu si môžete prečítať TU

Kategória: Strecha, podkrovie
Tagy: plechová strecha
Zdieľať článok

Diskusia