Strechár radí: Čo na strechu?

21. 03. 2014 Zdieľať

Strechu si nevyberáme na jednu sezónu. Jej výber preto neberte na ľahkú váhu. Medzi strešné krytiny preverené rokmi skúseností patrí betónová strešná krytina.


Ing. Branislav Audy 
produktový manažér Bramac

Ing. Branislav Audy
produktový manažér Bramac
BRAMAC – strešné systémy, spol. s r.o.

Ing. Branislav Audy 
produktový manažér Bramac
www.bramac.sk

 

Pri výbere strešnej krytiny je potrebné dbať na viacero hľadísk. Medzi tieto kritériá patrí nižšia nasiakavosť, jednoduchá montáž, ale aj životnosť a záruka. 

Aká pevná musí byť strecha? 

Od kvalitnej strešnej krytiny očakávate, že bude pevná. Je známe, že nánosy snehu vedia strechu poriadne zaťažiť, a preto sa použitím hrubšieho štrku dosahuje pevnosť betónovej krytiny, ktorá je v porovnaní s ostatnými škridlami vyššia až o 30 %. (1 ks betónovej škridly znesie zaťaženie až 260 kg). Betón má navyše ešte jednu skvelú charakteristiku, časom sa jeho vlastnosti zlepšujú a jeho pevnosť je ešte väčšia. 


Strechár radí: Čo na strechu?

1315325
BRAMAC – strešné systémy, spol. s r.o.

Mám vyberať podľa hmotnosti a nasiakavosti?

Pri výbere striech sa vedú polemiky o hmotnosti strešnej krytiny. Vzniká tak mnoho dohadov a nepresností. Strecha musí byť spoľahlivá a bezpečná pre všetkých, ktorí pod ňou bývajú. Zaťaženie poveternostnými vplyvmi je častokrát niekoľkonásobne vyššie ako samotná hmotnosť krytiny. Kvalitná strecha musí byť stabilná a robustná, čiže odolná proti vetru. Medzi robustné strešné krytiny patria aj produkty slovenského výrobcu strešných krytín Bramac. S hmotnosťou strešnej krytiny úzko súvisí aj nasiakavosť. Čím je nasiakavosť väčšia, tým je schopná krytina viac „nasať“ vodu z okolia a zvýšiť svoju hmotnosť. Niektoré strešné krytiny dosahujú nasiakavosť iba na úrovni okolo 6 %. Sú to najmä betónové škridle, ktoré majú o 40 % nižšiu nasiakavosť ako iné strešné krytiny. Nízka nasiakavosť so sebou prináša ešte jednu výhodu. Znamená vyššiu mrazuvzdornosť pri tzv. zmrazovacích cykloch (striedanie tepla a mrazu počas dňa a noci). 


Strechár radí: Čo na strechu?

1315323
BRAMAC – strešné systémy, spol. s r.o.

Ako je to s izoláciou strechy? 

O izolácii sa napísalo v posledných rokoch naozaj veľa. Od strechy očakávame, aby tlmila hluk, znižovala rozdiely teplôt a bola odolná proti poveternostným podmienkam. Priaznivá hmotnosť strechy, ktorá sa pohybuje od 38 do 43 kg/m2 zaručuje dobré izolačné vlastnosti. Je dostatočne ťažká, aby ju nebolo potrebné prichytávať skrutkami do dreva (tzv. vrutmi). A platí tu poučka, že čím menej dier, tým menšia šanca na prípadné zatekanie v budúcnosti. 

Aká povrchová úprava je vhodná?

Všetci sa zhodneme, že strecha má odolávať počasiu mnoho rokov. Dôležitá je pritom povrchová úprava škridiel. Tá totiž výrazne vplýva na kvalitu samotnej strechy. Jednou z moderných možností povrchových úprav strešných krytín je Protector. Táto povrchová úprava zaručuje, že vaša strecha bude veľa rokov ako nová. Ak dávate prednosť netradičnejším vzorom, vyberte si viacfarebnú povrchovú úpravu škridiel s nádychom Stredomoria, ktorá vám vždy navodí dovolenkovú atmosféru. 

Kategória: Strecha, podkrovie
Zdieľať článok