Ako si vybrať to správne strešné okno?

07. 09. 2016
Zdieľať

Neodmysliteľnou súčasťou podkrovného bývania sú už desiatky rokov strešné okná VELUX. Existuje niekoľko zásadných kritérií pre ich výber, nad ktorými by ste sa mali zamyslieť už v štádiu projektu.

Okná by v každej miestnosti mali byť rozmiestnené podľa toho, akú bude mať miestnosť neskôr funkciu. V ideálnom prípade by mala byť osvetlená z dvoch strán – vtedy sa považuje za najlepšie osvetlenú miestnosť. Súčasne treba dopredu myslieť na miesta, ktoré si budú vyžadovať viac denného svetla ako ostatné – ako napríklad pracovný stôl alebo kuchynská linka.  


Kuchynskú linku treba osvetliť cielene.

Kuchynskú linku treba osvetliť cielene.
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.

Nemýľte si podkrovie s pivnicou

Aby sa vám dobre bývalo, mali by ste dbať aj na výšku osadenia strešných okien. Spodný parapet okna by totiž nemal byť umiestnený vyššie ako vo výške 110 cm – pretože v stoji, aj v sede zostáva stále zachovaný výhľad von oknom. Pri vyššie umiestnenom strešnom okne sa môžete cítiť, akoby ste boli v pivnici.  

S výškou nadmurovky súvisí výber ovládania strešného okna. Ak máte v podkroví vyššiu nadmurovku, zvážte strešné okná so spodným ovládaním. Ak je nadmurovka v správnej výške, optimálnym riešením je horné ovládanie. Veľkosť strešných okien a možnosť ich ovládania preto netreba podceniť. 


Výška osadenia strešných okien ovplyvní to, či sa budete v podkroví cítiť príjemne.

Výška osadenia strešných okien ovplyvní to, či sa budete v podkroví cítiť príjemne.
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.

Aj výber materiálu je dôležitý

Okrem možnosti výberu ovládania strešného okna môžete premýšľať nad materiálom – v ponuke VELUX sa nachádzajú drevené alebo bezúdržbové strešné okná. Drevené sa nachádza v sortimente už desiatky rokov, no bezúdržbové je na trhu len krátko. Ide o okno s dreveným jadrom, pokryté vrstvou polyuretánového náteru, ktorá je zárukou výbornej izolácie a trvanlivosti okna. Vďaka svojej odolnosti sa hodí do miestností so zvýšenou pravdepodobnosťou vytvárania vlhkosti, ako je kuchyňa, alebo kúpeľňa.

Strešné okno alebo vikier?

Strešné okno predstavuje spomedzi všetkých zdrojov denného svetla najlepší pomer ceny a výkonu: do interiéru totiž prinesie až dvakrát viac denného svetla ako rovnako veľké fasádne okno a až trikrát viac ako vikier. Okrem toho udržiava jednotný, jednoduchý vzhľad strechy zo strany exteriéru. Vikier má opodstatnenie vtedy, keď treba zvýšiť svetlú výšku nadmurovky – napríklad nad schodiskom. 


Strešné okná prinesú do priestorov pod strechou viac denného svetla ako fasádne okná, či vikier.

Strešné okná prinesú do priestorov pod strechou viac denného svetla ako fasádne okná, či vikier.
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.

Dostatok denného svetla v interiéri

Na dostatočné osvetlenie domu treba myslieť už v štádiách projektu. Správnosť návrhu osvetlenia možno jednoducho overiť prostredníctvom bezplatného programu VELUX Daylight Vizualizer, ktorý sa nachádza na www.velux.sk. Priemerná hodnota činiteľa dennej osvetlenosti v obytnej miestnosti by mala byť približne 5 % a nesmie klesnúť pod 2 %. Výrazne viac ako 5 % znamená pre miestnosť zvýšené riziko prehrievania. 

Nápomocným v takomto prípade môže byť jednoduché pravidlo pre výpočet plochy strešných okien – tá by mala vrátane rámu predstavovať 1/6 pôdorysnej plochy miestnosti. 

Stavba jednopodlažných domov je trendom, ale často sa stáva, že sa investor rozhodne umiestniť do miestnosti len jeden zdroj denného svetla – fasádne okná. Vnútornú časť dispozície, vzdialenú od fasády 3,5 metra, však fasádne okná neosvetlia dostatočne. Ich kombinácia so strešnými oknami alebo svetlovodom prinesie zásadné zlepšenie svetelných podmienok. 

www.velux.sk 

ZDROJ PR článok spoločnosti VELUX SLOVENSKO spol. s r. o. 

Kategória: Okná Strecha, podkrovie
Tagy: Velux
Zdieľať článok

Diskusia