Kupujeme strešné krytiny: Na čo si dať pozor!

29. 05. 2017 Zdieľať

Staviate dom, alebo prišiel čas vymeniť súčasnú strešnú krytinu a vy s nadšením sledujete, že ponuka je obrovská a mnoho predajcov láka na extrémne nízke ceny? Podľa skúseností, bohužiaľ, nie je skutočnosť taká ružová, ako ju vykresľujú firmy na svojich plagátoch. Preto určite odporúčame neponáhľať sa s podpisom zmluvy, najprv si zistite a overte potrebné informácie. Predídete tak možným nedorozumeniam.

Pozrite si nasledujúce tipy, ako sa pri kúpe strechy nenechať oklamať. Ušetrí vám to nielen čas a peniaze, ale aj veľa problémov pri dohadovaní sa s predajcom.

Ak vás už zaujala konkrétna ponuka, je dobré si preveriť, či predávajúci patrí medzi oficiálnych dílerov ponúkajúcej značky strešnej krytiny. Najjednoduchším spôsobom je vyhľadať si informácie na webových stránkach príslušného výrobcu či zavolať na ich bezplatnú linku. Obľúbenou praktikou neférových predajcov je inzerovanie serióznej zavedenej značky, avšak vo finále zákazník nevedomky skončí s produktom menej kvalitného výrobcu.   

Ďalší trik, ktorý je, bohužiaľ, pre koncového zákazníka ťažko odhaliteľný, spočíva v úmyselnom oslabovaní plechov či ochrannej zinkovej vrstvy. Táto nekalá praktika môže viesť k rýchlemu opotrebovaniu strechy a radosť zo zdanlivo výhodného nákupu rýchlo pominie.


Kupujeme strešné krytiny: Na čo si dať pozor!

Kupujeme strešné krytiny: Na čo si dať pozor!
Ruukki Slovakia s.r.o.

„Pre bežného zákazníka ťažko odhaliteľný trik spočíva v úmyselnom zoslabovaní plechov z oficiálne deklarovaných 0,5 mm hrúbky na 0,45 mm i menej. Podobne aj ochranná vrstva zinku na povrchu oceľovej dosky býva predmetom podvodov, keď namiesto minimálne nevyhnutných 275g/m2 hazarduje výrobca lacných materiálov s 200-250 g, čo prirodzene znižuje dlhodobú ochranu proti korózii. Napríklad spoločnosť Ruukki už od samého počiatku výroby strešných krytín otvorene deklaruje ako použité hrúbky a triedy ocele (0,5mm), tak zinkovanie (275g/m2) a rovnako obojstrannú aplikáciu povrchovej úpravy s použitím moderných ekologických materiálov a tuto kvalitu si drží desiatky rokov bezo zmeny,“ vysvetľuje Jan Hála z divízie strešných krytín spoločnosti Ruukki

Nezabúdajte, že predajca by tu mal byť pre vás aj potom, čo ste mu za strechu zaplatili; spravidla vám musí byť schopný zodpovedať všetky otázky a poskytnúť pomoc. Máte právo vyžiadať si informácie súvisiace so servisom, garanciou a podobne. Nechajte si predložiť certifikáty a prehlásenia o vlastnostiach, ktoré značkoví producenti s hrdosťou poskytujú svojim predajcom. 

Zaujímajte sa o záručné podmienky výrobcov. Záruka daná zákonom síce trvá dva roky, ale pri strešných krytinách by ste sa s týmto rozhodne nemali uspokojiť. Seriózny predajca dokonca štandardne ponúka záruku aj niekoľko desiatok rokov, čo predstavuje temer doživotnú garanciu kvality.  

„Vďaka spracovaniu vlastnej ocele v našich závodoch s prísnou kontrolou kvality môžeme garantovať hrúbku všetkých povrchových ochranných vrstiev. Preto sú naše garancie bez amortizácie či skrytých podmienok až na 50 rokov,” dopĺňa Jan Hála.


Kupujeme strešné krytiny: Na čo si dať pozor!

Kupujeme strešné krytiny: Na čo si dať pozor!
Ruukki Slovakia s.r.o.

Obchodníci, ktorí ponúkajú nevýhodné podmienky sa vždy snažia vzbudiť u zákazníkov dôveru, ale nelichotivými detailmi sa pochopiteľne neradi chvália. Jedným z častých trikov je nutnosť „registrácie” zakúpeného produktu počas krátkej doby po nákupu. Ak k tomu nedôjde, sľúbená dlhoročná záruka nebude platná. Ďalšou podvodníckou praktikou je maskovanie podstatných informácií do nenápadného odstavca, ktorý je naviac často napísaný drobným písmom. Môže sa tam napríklad ukrývať informácia o amortizácii zakúpenej strešnej krytiny rádovo 5-8 % ročne, čo pri prípadnej reklamácii môže znamenať obrovské zníženie pôvodnej hodnoty. 

Vynaliezavosť niektorých predajcov nepozná hraníc a uvedené situácie predstavujú len príklady najčastejších praktík.
 
Z novej strechy by ste mali mať radosť niekoľkokrát.

–  Po prvé, keď ju uvidíte zrealizovanú a dom získa krásnu prikrývku, ktorá vytvorí dom krajší, než bol vo vašich predstavách. 
–  Ďalšia pozitívna emócia prichádza po rokoch, keď si uvedomíte, čo všetko strecha zažila a pritom vyzerá stále rovnako dobre.

Verte tomu, že investíciu do strešnej krytiny nikdy nebudete ľutovať, pokiaľ sa rozhodnete pre solídneho predajcu, ktorý ponúka kvalitnú značku.
 
Rada na záver: Neponáhľajte sa s rozhodnutím a nepodceňte vyššie uvedené postrehy inšpirované konkrétnymi prípadmi z každodenného života, žiaľ aj na Slovensku.

Viac na www.ruukki.com/svk/produkty-pre-strechy/domovska-stranka

ZDROJ PR článok spoločnosti Ruukki Slovakia s.r.o.

Kategória: Materiály Strecha, podkrovie
Tagy: krytina ruuki strecha strešná
Zdieľať článok