Čo by ste mali vedieť o strešnej krytine (pokračovanie)

25. 11. 2008
Zdieľať

Výber krytiny je ovplyvnený konštrukciou krovu, poveternostnými podmienkami a charakterom domu. Môže sa stať, že ste už rozhodnutí, čím by mala byť vaša strecha pokrytá. Vtedy treba zobrať do úvahy konkrétne požiadavky vybranej krytiny, najmä požadovaný minimálny a maximálny sklon strechy a nosnosť krovu, podľa váhy krytiny.

Už ste rozhodnutí pre betónovú škridlu?

Ide o škridly rôznych profilov, tvarov a farieb, ktoré sa hodia aj do klimaticky náročnejšieho prostredia pre svoju nízku nasiakavosť a vysokú mrazuvzdornosť. Majú vysokú pevnosť, a tak ľahšie odolávajú náhlym zmenám počasia a mechanickému tlaku na strechu, napríklad pri pohybe osoby na streche.

Mali by ste vedieť, že:


  • Čo by ste mali vedieť o strešnej krytine (pokračovanie)

    172224

    betónové škridly potrebujú bezpečný sklon strechy od 22° do 90° a pre konkrétne typy škridly, je pri dodržaní istých opatrení možné vytvoriť sklon strechy už od 7°,

  • betónová krytina váži od 38 do 80 kg/m2, takže je to ťažká krytina, ktorá však odoláva aj ľadovým krúpom a víchrici,
  • životnosť tejto krytiny je minimálne päťdesiat rokov.

Chcete moderný dom s novodobou plechovou strechou?

Rozmanitosť tvarov a farieb súčasných plechových krytín je skutočne veľká, no môžeme ich rozdeliť na dve skupiny – hladké a tvarované. Niektoré druhy plechových krytín vytvoria strechu, ktorá imituje klasickú strechu z pálenej krytiny. Je však oveľa ľahšia, a preto sa často používa pri rekonštrukciách, kde nie je žiaduce zvyšovať zaťaženie objektu. Pri moderných domoch sa však často využíva elegancia rovných alebo vlnitých plátov.












Čo by ste mali vedieť o strešnej krytine (pokračovanie)

172226


Čo by ste mali vedieť o strešnej krytine (pokračovanie)

172227

Drevená strešná konštrukcia sa zvyčajne impregnuje proti škodcom, plesniam a hubám a niektoré z ochranných prostriedkov môžu časom znehodnotiť plechovú krytinu. Z tohto dôvodu musí byť medzi drevenou konštrukciou a krytinou separačná vrstva, ktorá zabráni kontaktu kyslých alebo alkalických zlúčenín s kovom. Plechovú krytinu môže poškodiť tiež silnejší a nárazový vietor, ak nie je dostatočne prichytená a chránená proti preniknutiu vetra pod ňu. (Prefa) Moderné strešné systémy s ľahkými oceľovými panelmi sa pre svoju nízku hmotnosť úspešne používajú pri rekonštrukciách striech, nadstavbách a zobytňovaní podkroví. (Icopal)

Mali by ste vedieť, že:

  • plechová krytina patrí medzi ľahké krytiny vďaka hmotnosti asi od 2 do 8 kg/m2,
  • môžete ju použiť na akýkoľvek sklon šikmej strechy, profilovanú od sklonu 22°,
  • najčastejšie používaným materiálom je pozinkovaná oceľ, no využíva sa aj meď, zinok, hliník a špeciálna zliatina – titánzinok,
  • vďaka tvarovaniu má plechová krytina väčšiu nosnosť a nevyžaduje plné debnenie,
  • ak je povrchovo upravený, napríklad vrstvou plastu či kamennou drvinou, nepotrebuje takmer žiadnu údržbu a životnosť krytiny sa tým zvyšuje najmenej na 50 rokov,
  • ju možno strihať, a tým využiť aj pri atypických tvaroch strechy.

Máte možnosť výhodne kúpiť bitúmenovú krytinu?

Môže byť z pásov alebo šindľov. Okrem základného obdĺžnikového tvaru výrobcovia ponúkajú rôzne typy takzvaného asfaltového šindľa v širokej farebnej škále. Najpopulárnejšie sú tie, ktoré pripomínajú tvar bobrovky, používajú sa však aj imitácie prírodnej bridlice či dreveného šindľa.










Čo by ste mali vedieť o strešnej krytine (pokračovanie)

172228


Čo by ste mali vedieť o strešnej krytine (pokračovanie)

172229

Asfaltovú krytinu je možné použiť na všetky typy šikmej aj strmej strechy. Je to ľahká krytina vhodná pre rekonštrukcie s požiadavkou nezvyšovať zaťaženie. (Stonline)

Mali by ste vedieť, že:

  • sa ukladá na celoplošné drevené debnenie, ktoré musí byť z dobre vysušeného dreva,
  • je vhodná na strechy so sklonom 18°až 87°,
  • patrí medzi ľahké krytiny, jej hmotnosť sa pohybuje od 8 do 10 kg/m2,
  • je vhodná na rekonštrukciu starších striech, ak sa zachováva pôvodný krov s menšou nosnosťou,
  • sa veľmi nehodí do tradičnej vidieckej zástavby,
  • je menej odolná proti mechanickému poškodeniu.










Čo by ste mali vedieť o strešnej krytine (pokračovanie)

172241


Čo by ste mali vedieť o strešnej krytine (pokračovanie)

172240

Od kvality strechy závisí aj životnosť objektu, jeho tvar a vzhľad ovplyvňujú charakter stavby. Po móde plochých striech a nie najpríjemnejších skúsenostiach s nimi sa u nás v súčasnosti presadzujú strechy šikmé s klasickým alebo moderným krovom z priehradových nosníkov. (KROV HROU)

Chcete použiť eternit?

Hromadne odstraňovaná krytina je pre svoju azbestovú zložku už minulosťou. V súčasnosti sa eternit alebo krytina z vláknocementových dosiek lisuje zo zmesi cementu a polyvinylacetátu a vystužuje sa zdravotne neškodnými, nenasiakavými keramickými vláknami. Na získanie farebných variácií sa na povrch nanášajú akrylátové farby s prímesou, ktorá bráni tvorbe machu.

Mali by ste vedieť, že:


  • Čo by ste mali vedieť o strešnej krytine (pokračovanie)

    172242

    dosky môžu byť rovné alebo vlnité,

  • s nimi môžete pokryť strechu so sklonom od 15°, pri nižšom sklone (nie menej ako 10°) sa musia dosky utesniť špeciálnou páskou,
  • sú pomerne ľahké, ich hmotnosť je asi 12 kg/m2 a sú vhodné jednak na novostavby, jednak aj na rekonštrukciu, pri ktorej je potrebné nezvyšovať zaťaženie krovu,
  • sú vhodné aj na strechy extrémne namáhané poveternostnými vplyvmi a snehom,
  • vláknocementová krytina nie je pochôdzna. V niektorých druhoch je v každej vlne približne do polovice hrúbky hmoty vložená polypropylénová páska. Tá zaručuje, že v prípade mimoriadneho nárazového zaťaženia udrží krytinu vcelku, čím sa minimalizuje nebezpečenstvo prepadnutia dosky.

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom 10/2008.

Kategória: Strecha, podkrovie
Tagy: strecha strešná krytina
Zdieľať článok

Diskusia