24. 05. 2010
Zdieľať

Na tuzemskom trhu je veľký výber krytín. Každá z nich má svoje klady, ale najmä pravidlá, ktoré treba dodržiavať pri realizácii stavby, aby dlhé roky spĺňala svoju funkciu a nedochádzalo k zatekaniu, hnilobám a iným materiálnym škodám.

Dôležitou súčasťou strechy sú tiež klampiarske práce ako zvody, ríny, úžľabia, oplechovanie komína a prestupov vzduchotechniky. Zanedbané alebo neprofesionálne urobené klampiarske práce môžu mať katastrofálne dôsledky.

Pre každú krytinu sa používajú rôzne rozstupy lát, prípadne plné debnenie, čo závisí od jej sklonu a typu. Pri rekonštrukciách krovov a výmenách strešnej krytiny je prvoradé dbať na statiku, preto sa odporúča poradiť sa s odborníkom. Pri zatepľovaní podkrovia je dôležité dodržať požiadavky na odvetranie, pôvodnú krytinu doplniť o odvetrávacie prvky, parozábranu a skontrolovať kvalitu podstrešnej fólie.

Plastové krytiny

Imitujú drevený šindeľ, bridlicu alebo keramickú škridlu. U nás nie sú rozšírené, ide však o verné napodobeniny, pričom rozdiel poznať len zblízka. Má však iné vlastnosti. Plastový šindeľ sa kladie na laty. Vyrába sa z recyklovaného plastu káblových izolácií a obsahuje drobné zvyšky kovu a gumy. Šablóny bridlíc sa kladú na plné drevené debnenie alebo OSB dosky. Táto krytina má vysokú mechanickú odolnosť, nezarastá machom, odoláva krupobitiu a má nízku hmotnosť. Nevyžaduje žiadnu údržbu a je pochôdzna. Materiálom je polyetylén. Plastová škridla vyrobená z kremičitého piesku a drveného PET plastu je na trhu novinkou. Vyznačuje sa nízkou hmotnosťou a umožňuje odľahčenie krovov a úsporu dreva. Je vhodná pre rekonštrukcie starších striech a na stavby v horských oblastiach. Hladký povrch zabraňuje vrstveniu snehu. Materiál nenasakuje. Veľkou výhodou je tiež možnosť recyklácie nevyužitého odpadu.


Akú strechu na chatu (2.)

263207

Slamená strecha

Dnes sa už takmer nepoužíva. Jej nevýhodou bola náročnosť údržby a horľavosť. Kedysi bola známkou chudoby, no dnes jej realizácia vyjde pomerne draho. Slamená strecha je stopercentný prírodný a recyklovateľný materiál.
 
Drevený šindeľ

Možno ho vidieť na starých domoch, kostoloch, ale aj na plotoch či nových dreveniciach. Jednoznačne patrí k najkrajším krytinám. Je vhodný na rekonštrukcie vidieckych chalúp, ako aj na stavbu štýlovej drevenice alebo zrubu. Pre Slovensko je typický valašský šindeľ, ktorý má prierez v tvare písmena V. Jeho štandardná dĺžka je 50 cm, šírka približne 10 cm. Na úžľabie, zaoblené rohy či vikiere sa používajú kratšie dĺžky alebo šindeľ kónického tvaru. Vyrába sa pílením alebo štiepaním, pričom štiepanie nepoškodzuje drevné vlákna. Takto vyrobený šindeľ má dlhšiu životnosť, čo sa však odrazí na cene, keďže ide o ručnú prácu. Vplyvom vetra, slnka a dažďa drevo prirodzene mení farbu a časom aj štruktúru. Pre dlhú životnosť strechy je potrebná impregnácia šindľov, voľba trvanlivej dreviny, a najmä jej pravidelná údržba (pravidelné kontroly a výmena poškodených šindľov).


Akú strechu na chatu (2.)

263201
ruukki

Pri správnej údržbe môže mať takáto strecha životnosť až 80 rokov. Dôležitý je aj výber klincov na prichytávanie šindľov k strešným latám. Treba mať na pamäti jednak koróziu a jednak nevhodnosť kombinácie niektorých materiálov s vybranou drevinou alebo s použitou impregnáciou.

Drevená strecha je veľmi pekná, len sa treba o ňu starať, inak sa z nej nemusíme tešiť ani jedno desaťročie.

Bridlica

Má životnosť až 100 rokov, vyrába sa vo formáte štvorcov 30 × 30 cm a obdĺžnikov rôznych rozmerov v hrúbkach 4 až 8 mm. Krytina je ľahko opracovateľná osekávaním, vhodná na pokrývanie členitých striech. Vyrába sa spracovaním metamorfovanej horniny, ktorá sa ľahko delí na tenké dosky. Vzhľad horniny je variabilný v závislosti od miesta pôvodu. Farba býva sivá až sivočierna, spravidla má jemný perleťový až hodvábny lesk. Kladie sa na drevené debnenie.


Akú strechu na chatu (2.)

263206
Prefa

Trávnatá strecha

Má bohatú tradíciu v Škandinávii a dnes je v obľube v súvislosti s plochými strechami. Dá sa však použiť aj na strechách s väčším sklonom. Strecha pokrytá trávou, prípadne vysadená drobnými stromčekmi, vyžaduje precíznu prácu, dôkladne riešené odvodnenie aj hydroizoláciu. Takáto strecha dodá domu jedinečný charakter a dokonale ho začlení do krajiny.

Svetlopriepustné plastové krytiny

Používajú sa na rôzne prístrešky, terasy a pergoly. Tieto krytiny sú priehľadné, s dobrým prestupom svetla.

 

Ak sa rozhodujeme pre niektorú krytinu, mali by sme sa pozerať nielen do peňaženky, ale aj na okolité domy, aby sme nevhodným spôsobom nenarušili architektúru krajiny alebo v horšom prípade celého domu. V dnešných časoch je trh zo stavebnými materiálmi naozaj pestrý a v špecializovaných predajniach je z čoho si vyberať.

ZDROJ: VŠETKO O CHATÁCH A ZÁHRADKÁCH JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Stavba a rekonštrukcia Strecha, podkrovie
Tagy: chata strecha
Zdieľať článok

Diskusia