Bývanie v loftoch

05. 05. 2011
Zdieľať

Slovo loft má anglický pôvod a viacero významov: je to povala, podkrovie, chór, senník, galéria, poschodie, podlažie obchodného domu alebo továrne nečlenené deliacimi stenami. Ide o kvalitatívne nový priestor určený na bývanie, ktorý predstavuje alternatívne nadštandardné bývanie v rekonštruovaných a revitalizovaných objektoch, pôvodne priemyselných a medzičasom opustených a chátrajúcich.

Loft je špecifickým druhom, akousi alternatívou obytného veľkopriestoru, ktorý sa zvyčajne rozprestiera na dvoch i viacerých obytných podlažiach.

Menší dvoj- až trojpodlažný objekt, v ktorom sa v minulosti nachádzala ľubovoľná výrobná prevádzka alebo skladový priestor, sa rekonštrukciou a celkovou revitalizáciou môže zmeniť na rodinný dom loftového typu.


Bývanie v loftoch

31782


Bývanie v loftoch

31785

Ďalším typom je niekoľkopodlažný bývalý priemyselný objekt, ktorého revitalizáciou možno v rámci jeho podlaží vytvoriť viacero jedno- až viacúrovňových bytov. Lofty bývajú aj súčasťou jedno- alebo dvojpodlažných strešných nadstavieb na pôvodných priemyselných objektoch, ktoré už neslúžia svojmu pôvodnému účelu. Loft v akejkoľvek podobe pripomína bývanie v nadštandardnom rodinnom dome alebo byte, a teda sa môže celé podlažie (pri jednoúrovňových bytoch) alebo posledné podlažie (pri dvoj- a viacúrovňových bytoch) nachádzať v priestore pod šikmou strechou.

História loftov, čiže obytných priestorov v priemyselných objektoch, siaha do šesťdesiatych rokov 20. storočia. Priemyselné objekty nachádzajúce sa pôvodne v okrajových štvrtiach mesta, ktoré boli zväčša už nefunkčné a chátrajúce, ocitli sa časom takmer v centrálnej mestskej časti. Tieto schátrané priemyselné objekty najmä z prelomu 19. a 20. storočia (textilné, sklárske továrne, sklady, sýpky, mlyny, pivovary a pod.) mali aj historickú slohovú hodnotu a stali sa zaujímavými práve duchom miesta, ktorý v nich prebýval. Neskôr si tieto priestory začali výhodne kupovať mladí ľudia bez záväzkov, väčšinou kreatívne pracujúci, lebo priestor slúžil okrem bývania aj na prácu. Dnes sa už lofty po celom svete predávajú ako luxusné a nadštandardné byty, ktorých úžitková plocha väčšinou neklesne pod osemdesiat štvorcových metrov a ich cena sa pohybuje v miliónoch korún. Lofty preto často využívajú solventní mladší ľudia, pre ktorých je kritériom dostatok voľného priestoru na bývanie a prácu – obytný ateliér pre architekta či scénografa, módneho návrhára, nahrávacie štúdio, dizajnérske či tanečné štúdio, výstavný priestor.


Bývanie v loftoch

31783

Loft je zvyčajne charakteristický veľkou svetlou výškou (päť až šesť metrov), preto možno jedno revitalizované priemyselné podlažie využiť na bývanie viacúrovňovo tak, že do jestvujúceho podlažia sa vstavajú jedno alebo dve medzipodlažia, z ktorých každé môže mať inú funkciu. Ide o vertikálnu segregáciu funkcií. Denná spoločenská časť je v spodnej, najnižšej úrovni, pracovná časť sa dostáva do druhej úrovne a nočná, pokojná časť môže byť umiestnená hore v tretej úrovni.

Priestor loftu sa od klasickejšieho veľkopriestorového variantu bytu líši dynamickejším členením priestoru, ktorého zóna na spánok (spálňa), resp. zóna na prácu (pracovňa, ateliér, štúdio), či zóna na prípravu stravy (kuchyňa), na hygienu (kúpeľňa) môžu voľne plávať priestorom a byť oddelené len transparentnými či mobilnými deliacimi stenami.

Veľkými výhodami loftu sú vzdušnosť a dokonalé preslnenie. Na osvetlenie interiéru sa tu používajú najmä strešné okná združené do väčšej transparentnej plochy alebo svetlíky, či transparentné sklené strešné krytiny, aby svetlo mohlo dokonale ovládnuť priestor, samozrejme, za predpokladu dostatočného clonenia pred horúcim letným slnkom. Výhodou loftového bývania pod šikmou strechou oproti jeho variantom v podkrovných priestoroch s menšou podlahovou plochou a menším obstavaným priestorom je dostatočná možnosť využiť takýto priestor aj napriek existencii miest s menšou podchodnou výškou.


Bývanie v loftoch

31786


Bývanie v loftoch

31784

Loftový obytný priestor má však aj určité nevýhody: veľký priestor, veľké okenné otvory a s tým súvisiace veľké tepelné straty, a teda aj viac finančných prostriedkov vynakladaných na udržanie vhodnej vnútornej klímy. Pre rodinu s deťmi sa bývanie v lofte neodporúča, lebo jednotliví členovia tu nebudú mať dostatočnú intimitu. Z psychologického hľadiska také bývanie nie je vhodné pre ľudí neznášajúcich veľké neosobné priestory a naopak je vhodné pre kreatívnych ľudí, lebo podporuje ich tvorivosť, fantáziu, invenčnosť a rozlet.

Kategória: Nezaradené
Tagy: lft loft podkrovie
Zdieľať článok

Diskusia