Ako zatepliť bytový dom zo zdrojov EÚ

25. 03. 2013
Zdieľať

Platíte stále viac peňazí za energie, do fondu opráv a na správu vášho bytového domu? Teraz je ten správny čas, využiť možnosti, ktoré ponúka pre Slovensko Európska banka pre obnovu a rozvoj!

EBRD rozhodla o navýšení prostriedkov na podporu energetickej efektívnosti a rozšírila program MunSEFF o rezidenčný sektor. V praxi to znamená, že do roku 2014 poskytne pre Slovensko až 90 miliónov eur, teda až 9-násobok v porovnaní s doteraz vyplatenými prostriedkami v rámci tohto programu. Vďaka výhodnému financovaniu a nenávratnému grantu môžu projekty pre obnovu a modernizáciu ušetriť až 20% z výšky poskytnutého úveru.

Čo je to MunSEFF?

Program MunSEFF tvorí integrovaný balík výhodného úveru, nenávratného grantu a odbornej technickej asistencie pri príprave projektov. O výhodné financovanie môžu žiadať municipality, spoločnosti vo vlastníctve miest a obcí, súkromné spoločnosti poskytujúce služby obciam a spoločnosti energetických služieb. Po novom však môžu podávať žiadosti aj bytové správcovské spoločnosti alebo bytové družstvá a združenia vlastníkov bytov. Do programu sa môžu zapojiť projekty v rezidenčnom sektore realizujúce opatrenia:

•          výmenu kotlov alebo výmenníkov na odpadové teplo,
•          modernizáciu vykurovacích systémov,
•          využitie geotermálneho tepla,
•          výmena okien a transparentných častí plášťa budovy,
•          tepelnú izoláciu plášťa budovy,
•          riešenia energeticky efektívneho osvetlenia,
•          solárno-termálnych inštalácií.

Peniaze budú čerpať vhodné projekty prostredníctvom Slovenskej sporiteľne. Nenávratný grant získajú žiadatelia po úspešnej realizácii a verifikácii dosiahnutých úspor.

Viac o možnostiach modernizácie budov sa dočítate na www.munseff.eu, alebo kontaktujte svojho správcu.

Kategória: Steny a fasády
Tagy: energie munseff
Zdieľať článok

Diskusia