Viete, aké sú 3 súčasné trendy bezomietkovej fasády?

05. 11. 2014
Zdieľať

Klasické omietnuté fasády dnes majú množstvo konkurentov, ktorí si u nás nachádzajú čoraz viac priaznivcov. Bližšie sme sa pozreli na tri trendy, z ktorých si určite vyberú nielen milovníci tradičných, ale aj moderných povrchových úprav.

1 Veľkoformátové dosky z vláknocementu

Ak túžite po dome s moderným vzhľadom, zaujímavé riešenie predstavujú veľkoformátové vláknocementové fasádne dosky, ktoré umožňujú vytváranie originálnych fasádnych kompozícií. Vláknocement ako taký však nie je na stavebnom trhu žiadnou novinkou, ide o tradičný materiál slúžiaci ako vonkajší ochranný plášť budov – vznikol koncom 19. storočia a do života ho priviedol rodák z Česka Ludwik Hatschek.

Vláknocement pozostáva zo surovín priateľských k životnému prostrediu (cement, mletý vápenec, pevnostné vlákna, voda a vzduch), kombináciou ktorých vzniká nehorľavý stavebný materiál vhodný na každý typ budovy s akoukoľvek výškou. Dosky sa vyrábajú vo formátoch 3 100 × 1 250 mm alebo 2 500 × 1 250 mm, v hrúbke od 8 mm. Napriek ich subtílnosti však ide o veľmi pevný materiál, ktorý sa vyznačuje vysokou odolnosťou proti mechanickému poškodeniu, vplyvu poveternostných podmienok aj proti degradujúcim účinkom UV žiarenia. Dosky sú zároveň stálofarebné, farbené do hmoty, recyklovateľné a vyznačujú sa dlhou životnosťou (viac ako 50 rokov).

Fasádne dosky tvoria samostatný plášť budovy. Možno ich kotviť na systémové podkonštrukcie z hliníka, pozinkovanej ocele, ale aj dreva. Medzi novou a pôvodnou fasádou, prípadne medzi fasádnymi doskami a tepelnou izoláciou, sa vytvorí vzduchová medzera – takúto fasádu nazývame odvetrávaná. Dosky sa dajú využiť na všetkých častiach fasády, problémom však nie je ani pokrytie strešnej konštrukcie. Úprava materiálu na požadovaný tvar je veľmi jednoduchá – tvar dosky možno podľa návrhu architekta prispôsobiť rezaním.

Dosky sú dostupné v niekoľkých povrchových úpravách a desiatkach farebných vyhotovení, vďaka čomu sa dá vytvoriť naozaj originálna fasáda. Zaujímavú úpravu vybraných častí fasády možno docieliť ich kombinovaním s inými materiálmi, napríklad s tradičnou omietkou. Fasádne vláknocementové dosky sú bezúdržbové. Takto vyhotovenú fasádu možno prípadne bez problémov čistiť svojpomocne.


Vláknocementové dosky Equitone Tectiva od spoločnosti EBM Co. s matným povrchom – jemne brúseným v pozdĺžnom smere dosky – predstavujú elegantné riešenie fasády. Sú určené na odvetrané fasády (s možnosťou montáže na hliníkovú alebo drevenú podkonštrukciu) a vhodné aj na použitie v interiéri či pri výrobe nábytku. Dostupné sú v deviatich farebných vyhotoveniach.

Vláknocementové dosky Equitone Tectiva od spoločnosti EBM Co. s matným povrchom – jemne brúseným v pozdĺžnom smere dosky – predstavujú elegantné riešenie fasády. Sú určené na odvetrané fasády (s možnosťou montáže na hliníkovú alebo drevenú podkonštrukciu) a vhodné aj na použitie v interiéri či pri výrobe nábytku. Dostupné sú v deviatich farebných vyhotoveniach.
EBM Co., s.r.o.

2 Drevené obklady

Ďalšou možnosťou stvárnenia fasády bez použitia tradičnej omietky sú drevené obklady, ktoré sa u nás opäť tešia z rastúcej popularity. Využívajú sa nielen pri drevostavbách, kde sa akosi prirodzene očakávajú, ale nezriedka aj pri murovaných budovách. Ich pozitívami sú najmä teplý prírodný vzhľad a malá uhlíková stopa – sú teda výrazne ekologické. Zároveň predstavujú aj cenovo veľmi prijateľné riešenie – pri použití domácich drevín ide prakticky o najlacnejšie fasády. V neposlednom rade je ich výhodou aj dobrá svojpomocná realizovateľnosť, keďže si nevyžadujú takú prax ako napríklad nanášanie omietky.

Oproti 80. rokom minulého storočia, keď boli drevené fasády pomerne rozšírené najmä na rodinných domoch a rekreačných objektoch, sa však posunuli technicky aj dizajnovo. Dnes je preferovaný najmä prirodzený vzhľad dreva – neupravuje sa hrubou vrstvou lesklých lakov. Často sa drevo ponecháva prirodzene patinované alebo sa upravuje prírodnými olejmi. Na rozdiel od minulosti sa dnes drevené fasády konštruujú výhradne ako dvojplášťové odvetrávané – za dreveným obkladom voľne prúdi vzduch, takže prípadná vlhkosť má možnosť odvetrať sa, čo predlžuje životnosť celej fasády.

Pri drevených obkladoch sa na rozdiel od iných odvetrávaných fasád, kde sa preferuje hliníkový rošt, používa častejšie drevená podkonštrukcia. Tá môže pozostávať aj z viacerých vrstiev roštu, prípadne môže byť zavesená na systémových kotvách – obe tieto možnosti sa používajú na vloženie minerálnej vlny a zateplenie objektu. Minerálna vlna musí byť chránená paropriepustnou a zároveň vetrotesnou membránou. Samotný obklad sa potom montuje na rošt buď pomocou systémových prvkov, ktoré zabezpečia neviditeľné kotvenie, alebo klasicky priznanými závrtkami. Závrtky musia byť antikorové, inak by stekajúca korózia spôsobila znečistenie dreva a pokazil by sa celý dojem. Pri voľbe dreviny máte obrovské možnosti. V prvom rade si zadefinujte, čo od fasády očakávate. Ak je pre vás rozhodujúcim parametrom cena, ideálnu voľbu predstavuje červený smrek. Vďaka svojim vynikajúcim vlastnostiam (vysoká trvácnosť a odolnosť proti hnilobe) a prijateľnej cene je v súčasnosti v našich podmienkach pri drevených fasádach domov najpreferovanejší. Podobne je na tom aj sibírsky smrek s o niečo hustejšou štruktúrou, ktorý sa k nám importuje najmä z Ruska.

Z listnatých drevín sa najčastejšie používajú agát a jaseň. Ide o tvrdé dreviny, ktorých životnosť (aj cena) je vyššia ako pri mäkkých ihličnatých drevinách. Smrek, borovicu a agát možno vo forme termodreva použiť tiež. Ak chcete mať istotu, že drevená fasáda vydrží dlhé desaťročia (a prežije vás), oplatí sa investovať do exotických drevín, medzi ktorými hrajú prím bangkirai, ipe a massaranduba. 


Ak sa rozhodnete pre drevenú fasádu, stojíte aj pred rozhodnutím, či ju budete natierať olejmi a lazúrami alebo ju ponecháte vplyvom poveternostných zmien bez povrchových úprav. V prípade, že drevo nebudete natierať, časom získa prirodzenú sivú patinu. Ak ho však raz natriete, bude potrebné náter pravidelne obnovovať.  (foto: Lina Németh, Domesi)

Ak sa rozhodnete pre drevenú fasádu, stojíte aj pred rozhodnutím, či ju budete natierať olejmi a lazúrami alebo ju ponecháte vplyvom poveternostných zmien bez povrchových úprav. V prípade, že drevo nebudete natierať, časom získa prirodzenú sivú patinu. Ak ho však raz natriete, bude potrebné náter pravidelne obnovovať. (foto: Lina Németh, Domesi)
Lina Németh

Termodrevo je tepelne upravené rezivo, ktoré sa pečením zbaví látok lákajúcich drevokazný hmyz. Jeho odolnosť i životnosť sú potom výrazne vyššie ako pri neupravenom rezive.

Odborník radí
architekt Tomáš Guniš, 
ARCHISYSTEMS, www.archisystems.sk

Dizajn a životnosť fasády

Na dizajn a životnosť fasády má vplyv nielen druh dreva, ale aj smer kladenia obkladu. V porovnaní s časmi, keď sa u nás používal iba tatranský profil, sa aj v tejto oblasti udiali pomerne výrazné zmeny. Aktuálne je trendový lichobežníkový profil, ktorý sa kladie horizontálne s priznanými škárami. Šikmé zrezanie hrán pritom zabezpečuje lepší odvod vody. Ak však budete orientovať obklad vertikálne, minimalizujete tým jeho vystavenie snehu a dažďu a docielite tak dlhšiu životnosť.


Skladba obvodovej steny drevodomu s drevenou fasádou  1 sadrokartón 2 konštrukcia z profilov CW vyplnená minerálnou vlnou 3 parozábrana 4 nosná konštrukcia z hranolov KVH vyplnená minerálnou vlnou 5 sadrovláknitá doska 6 vertikálny rošt vyplnený minerálnou vlnou 7 horizontálny rošt vyplnený minerálnou vlnou 8 paropriepustná membrána 9 odvetraný montážny rošt 10 obklad z termodreva

Skladba obvodovej steny drevodomu s drevenou fasádou 1 sadrokartón 2 konštrukcia z profilov CW vyplnená minerálnou vlnou 3 parozábrana 4 nosná konštrukcia z hranolov KVH vyplnená minerálnou vlnou 5 sadrovláknitá doska 6 vertikálny rošt vyplnený minerálnou vlnou 7 horizontálny rošt vyplnený minerálnou vlnou 8 paropriepustná membrána 9 odvetraný montážny rošt 10 obklad z termodreva
Archisystems

Skladba obvodovej steny drevodomu s drevenou fasádou 
1 sadrokartón
2 konštrukcia z profilov CW vyplnená minerálnou vlnou
3 parozábrana
4 nosná konštrukcia z hranolov KVH vyplnená minerálnou vlnou
5 sadrovláknitá doska
6 vertikálny rošt vyplnený minerálnou vlnou
7 horizontálny rošt vyplnený minerálnou vlnou
8 paropriepustná membrána
9 odvetraný montážny rošt
10 obklad z termodreva

 

3 Tehla v hlavnej úlohe

Neomietnutá tehlová fasáda je v súčasnosti, čoraz obľúbenejšou alternatívou. Možnosti, ako docieliť vzhľad tehlového režného muriva, sú dve – fasádu možno vymurovať z lícových tehál alebo môže vzniknúť lepením tehlových obkladových pásikov. Lícové tehly predstavujú prírodný materiál, ktorý sa vyznačuje dlhou životnosťou, mrazuvzdornosťou a stálofarebnosťou, pričom ich použitie optimalizuje tepelnoizolačné vlastnosti obvodových stien. Sú bezúdržbové a dostupné v širokej palete prirodzene pôsobiacich farebných odtieňov.

Rozoznávame dva základné druhy – tehly klinker a razené tehly, napríklad Terca Standard. Tehly klinker (zvonivky) sa vypaľujú pri teplotách okolo 1 100 °C, vďaka čomu vzniká materiál vlastnosťami blízky kamenine. Sú charakteristické svojím zvonivým zvukom pri poklepe a hutným črepom s veľmi nízkou nasiakavosťou, ktorá sa pohybuje na úrovni do 8 %, čo si pri murovaní vyžaduje aj použitie špeciálnej malty. Tieto tehly majú zväčša hladké lícové plochy, ostré hrany a jednoliate sfarbenie, niektoré druhy aj ryhovaný povrch. Využiteľné sú len tri lícové plochy – jedna dlhá a dve krátke (na jednej dlhej býva vyrazené značenie výrobku). Tradičné lícové tehly sa vyrábajú razením do samostatných foriem, technológiou teda napodobňujú ručnú výrobu z minulosti. Keďže sa každá tehla tvaruje samostatne, nenájdu sa dva rovnaké kusy – každý je originál. Ich povrch je drsný až vráskovitý, nemajú ostré hrany ani rohy. Ich nasiakavosť je v tomto prípade vyššia a pohybuje sa okolo 15 %.

V prípade použitia takýchto tehál je možné povrch muriva naimpregnovať vhodným prostriedkom, čím znížite ich nasiakavosť na minimum. Využiteľné majú všetky štyri lícové plochy. Obkladové pásiky rezané z tehly klinker alebo lícovej tehly predstavujú jednoduchší spôsob, ako dosiahnuť vzhľad tehlového muriva. Na fasádu sa aplikujú lepením, môžu sa použiť pri novostavbách aj v rámci rekonštrukcie a nosnou výhodou je, že v porovnaní s tehlami nepotrebujú samostatné základy. Dĺžka a výška pásikov je zhodná s rozmermi dlhších lícových plôch tehál. V ponuke nájdete aj doplnkové rohové pásiky na vernú imitáciu väzby muriva určené do rohov, na ostenia či parapety. 


Hoci tehlové murivo predstavuje tradičný materiál a mnohí si ho spájajú najmä s rustikálnym vzhľadom, svoje miesto si nájde aj v modernej architektúre. Minimalistická stavba s veľkými oknami a fasádou z tehlových obkladových pásikov v tmavom odtieni je viac ako pozitívnym príkladom.

Hoci tehlové murivo predstavuje tradičný materiál a mnohí si ho spájajú najmä s rustikálnym vzhľadom, svoje miesto si nájde aj v modernej architektúre. Minimalistická stavba s veľkými oknami a fasádou z tehlových obkladových pásikov v tmavom odtieni je viac ako pozitívnym príkladom.
Wienerberger

Odborník radí
Gabriel Szöllösi, produktový technik spoločnosti Wienerberger slovenské tehelne, spol. s r. o.

Farebná jednotnosť

Keďže lícové tehly a obkladové tehlové pásiky predstavujú prírodný materiál, môže sa stať, že jednotlivé šarže toho istého odtieňa sa môžu farebne mierne líšiť. Neodbornou aplikáciou potom môže dôjsť k vzniku neželaných farebných rozhraní v murive alebo v obklade, preto sa odporúča celé predpokladané množstvo tehál a pásikov objednať a odobrať naraz. Tehly aj pásiky je okrem toho potrebné odoberať podľa možností zo všetkých alebo aspoň z viacerých paliet či škatúľ súčasne, aby bolo rozloženie farebných odtieňov na celej ploche fasády rovnomerné.


Kým pri murovaní sú lícové tehly súčasťou odvetranej fasády domu, tehlové pásiky možno použiť aj na finálnu povrchovú úpravu kontaktných zatepľovacích systémov. Ako tepelnoizolačný materiál sa môžu použiť dosky na báze minerálnej vlny alebo polystyrénu. Z dôvodu vysokej plošnej hmotnosti obkladu je nutné prispôsobiť spôsob kotvenia a zhotovenia výstužnej vrstvy ETICS.

Kým pri murovaní sú lícové tehly súčasťou odvetranej fasády domu, tehlové pásiky možno použiť aj na finálnu povrchovú úpravu kontaktných zatepľovacích systémov. Ako tepelnoizolačný materiál sa môžu použiť dosky na báze minerálnej vlny alebo polystyrénu. Z dôvodu vysokej plošnej hmotnosti obkladu je nutné prispôsobiť spôsob kotvenia a zhotovenia výstužnej vrstvy ETICS.
Wienerberger

Kategória: Steny a fasády
Tagy: fasády omietky
Zdieľať článok

Diskusia