21. 08. 2017 Zdieľať

Svet farieb Baumit Life sa zhmotnil v novej webovej stránke baumitlife.com. Je plná farebných odtieňov, inšpirácií, trendov a psychológie. Svet Trendy a Psychológia nám pomohli vytvoriť profesionálni farební mágovia. Poďme sa pozrieť na svet farieb práve ich očami.

Svet farieb očami Axela Venna

Profesor Axel Venn je expertom na farby, umenie, dizajn a estetiku. Zanalyzoval 888 farieb Baumit Life a vytvoril 8 inšpirujúcich psychologických zásad, ktoré premenil na jednotlivé farebné rady. Svoj vzťah k farbám označuje ako vzťah bez tabu: farby nepotrebujú žiadne intelektuálne, estetické alebo emocionálne odôvodnenie. Vytvoril farebné palety, ktoré si vystačia bez dogmatických cieľov a nie sú závislé ani od jednotlivých období, ani od trendov. 


Fasáda očami farebných mágov

2019361
Baumit, spol. s r.o.

Trendy v oblasti farieb podľa Silvie Cejpkovej

Architektka a konzultantka farieb Silvia Cejpková používaním princípov harmónie farieb pomáha dosiahnuť efektívne využitie farieb v rôznych návrhoch v architektúre, aj v interiéroch. Pre náš farebný svet Baumit Life vytvorila 12 trendov, z ktorých každý vytvára inú atmosféru. 


Fasáda očami farebných mágov

2018651
Baumit, spol. s r.o.

Silvia, čím si sa inšpirovala pri výbere farieb pre trendové palety?
Inšpirovali ma  konkrétne farby vo vzorkovníku Baumit. Pri prezeraní ma niektoré odtiene zaujali na prvý pohľad – pričom som cielene hľadala farby, ktoré budú použité na fasádu. Niektoré odtiene farieb výrazne komunikujú esenciu istej atmosféry, štýlu, nálady. Následne k týmto nosným farbám som vybrala také, ktoré ich harmonicky doplnili. Výsledkom je 12 paliet, z ktorých každá vytvára inú atmosféru. Ak skombinujete farby a materiály v rámci jednej palety, môžete tvoriť so sebadôverou profesionála – všetky farby a materiály v jednom trende spolu navzájom ladia.

Vytvorila si 12 trendových paliet. Máš k niektorej z nich bližšie ako k ostatným? Ktorá je tvoja najobľúbenejšia?
Zo všetkých kombinácií mám radosť, pretože medzi farbami je harmónia a vyjadrujú konkrétny štýl, či výraz. Pre mňa sú momentálne najobľúbenejšie Dynamic Life a Desert Rose Life. Dynamic Life je vytvorená z veľmi svetlých farebných odtieňov ku ktorým sú v kontraste chladné sýte farby. V prípade Dynamic Life úlohu hlavnej farby použitej iba na malé plochy – môže hrať chladná, žiarivá žltá alebo chladná modrozelená, doplnkovou farbou je svetlosivá. Desert Rose vznikla skombinovaním viacerých farieb v stredných tónoch. Výsledne kombinácie nie sú výstredné – bez problémov splynú s okolím, ale zaujmú rafinovanou kombináciou pieskovej, sivých tónov a pieskovoružovej.  


Fasáda očami farebných mágov

2018653
Baumit, spol. s r.o.

Silvia, aký má vplyv typ architektúry na výber farby?
Pri výbere farby nás štýl architektúry vedome aj podvedome ovplyvňuje. Moderné, jednoduché línie a objem majú iný výraz a sú podporované odlišnými farebnými kombináciami ako domácky pôsobiace vidiecke domy s vyrezávaným dreveným zábradlím a okenicami. Preto pri výbere farby domov začlenených v prírode podvedome siahame po priateľských a teplých odtieňoch a moderná architektúra má v prevažnej miere farby vyjadrujúce purizmus a odstup. Preto aj v trendoch nájdete palety, ktoré sa hodia na veľmi odlišné štýly. Je vhodné, ak je pri výbere farby zohľadnená aj architektúra, pretože potom stavba vytvára jednoznačný a čitateľný celok.


Fasáda očami farebných mágov

2019359
Baumit, spol. s r.o.

Môžeš nám prezradiť ako správne vytvárať kombinácie farieb tak, aby spolu ladili? Máš na to nejaké osvedčené princípy?
Niektorí ľudia vedia prirodzene vycítiť súvislosti medzi farbami a vytvárajú krásne kombinácie, podobne ako vedia ľudia s absolútnym hudobným sluchom hrať aj bez teórie hudobného vzdelania. Napriek veľkému záujmu o farby som sa ladenie farieb formálne doučila až pár rokov po absolvovaní Fakulty architektúry na doplnkovom vzdelávaní psychológie farieb vo Veľkej Británii. Pri kombinovaní farieb existujú princípy – pomer nasýtenia, podtón farieb, ktoré určujú, či dané odtiene spolu ladia. Nie je pravidlo, že farba A (povedzme hnedá) a farba B (napríklad modrá) sa nesmú spolu kombinovať – vždy záleží na odtieni farieb. 


Fasáda očami farebných mágov

2018655
Baumit, spol. s r.o.

Foto a Text: Baumit
www.baumitlife.com

ZDROJ PR článok spoločnosti Baumit, spol. s r.o.

Kategória: Materiály Steny a fasády
Tagy: baumit farby na dom fasádne omietky fasády
Zdieľať článok