18. 02. 2008
Zdieľať

Panely MDF a DTD sa najčastejšie skladajú z potlačenej laminovanej dekoratívnej vrstvy, ktorá je nalepená na preglejkovej alebo drevovláknitej doske. Klasický rozmer 2 600 × 144 mm sa dodáva v celých baleniach, a preto si ich nemôžeme prezrieť pred kúpou. Doma balíky rozbalíme a jednotlivé panely dôkladne prezrieme. Ak nájdeme chybu (či mechanickú, alebo farebnú odchýlku), na reklamáciu a výmenu do predajne môžeme priniesť iba panel nepoškodený montážou . Panely necháme pred montážou voľne uložené najmenej 48 hodín v miestnosti, kde ich budeme pokladať, aby sa v nej „aklimatizovali“.

Montáž panelov MDF a DTD

Montujeme ich podobne ako drevený obklad na podkladový rošt z hobľovaných drevených latiek s prierezom 2 × 5 cm vo vzdialenosti maximálne 50 cm od seba, pri obklade stropu či šikmých miest maximálne 30 cm od seba. Výrobcovia zdôrazňujú, že na primontovanie panelov k roštu musíme použiť špeciálne svorky (ktoré k roštu pripevníme klincami alebo nitmi). Pri montáži zachováme dolu medzi panelom a podlahou a hore medzi panelom a stropom dilatačnú škáru 10 až 15 mm. Prvý panel priložíme perom ku stene, do drážky na druhej strane vsadíme svorku a klinčekom či nitom ju pripevníme k podkladovej lište. Panely ukladáme jeden za druhým tak, aby pero nasledujúceho panela bolo vždy vsunuté do už svorkou primontovanej drážky panela predchádzajúceho. Posledný panel musíme pripevniť zvlášť starostlivo a aj tu zachovať dilatačné škáry. Tie potom prekryjeme krycími dekoračnými lištami alebo soklíkom.
 


Dekoratívne obkladové panely

134563


Dekoratívne obkladové panely

134566

Dobrá rada
Drevovláknitá doska má všade viac-menej rovnakú štruktúru, preto sa na rozdiel od dreva bude vplyvom kolísania teploty a vzdušnej vlhkosti rozťahovať všetkými smermi, výraznejšie do dĺžky. Z tohto dôvodu musíme dilatačnú škáru zachovať pri pokladaní všetkých panelov.

Plastové obkladové panely

Podobný vzhľad, ako MDF a DTD panely majú plastové obkladové panely. Ich veľkosť je tiež 2 600 × 140 mm a pri pohľade z diaľky si ich môžeme pomýliť s MDF a DTD panelmi. Pri pohľade zblízka zistíme, že ide o plast. Vďaka svojej odolnosti proti vlhkosti si nájdu svoje uplatnenie skôr ako exteriérový obklad. Stropy môžeme obkladať aj polystyrénovými dekoračnými obkladmi, ktoré lepíme priamo na podklad. Tento druh obkladu má určite svoju estetickú hodnotu. Dobrú službu pri dekorovaní miestnosti urobia polystyrénové dekoračné lišty.

Korkový obklad

Možno nebude taký trvanlivý ako iné druhy obkladov, avšak pri kvalitnom návrhu, montáži a ošetrení môže vylepšiť nielen vzhľad, ale aj fyzikálne vlastnosti miestnosti (tepelná a zvuková izolácia). Na obklady stien sa používa tenší variant s hrúbkou 2 až 3 mm, prírodný alebo lakovaný. Môžeme použiť štvorce asi 30 × 30 cm alebo kotúče asi 1 × 0,6 m. Po natretí zodpovedajúcej plochy steny lepidlom na ňu jednotlivé diely postupne prikladáme, posunieme ich tak, aby sa dotýkali a prejdeme po ich valčekom, aby k podkladu dobre priľnuli. Korkový obklad môže dobre dýchať, a pôsobí veľmi príjemným dojmom.

Látkové obklady

Zaujímavé, u nás však takmer zabudnuté sú látkové obklady. Látka sa pri nich napína na rámy, ktoré sa potom zmontujú a pripevnia na stenu. Pri tomto spôsobe najprv zhotovíme pevné drevené rámy, ktorých šírka zodpovedá šírke pásov látky. Rámy nesmú byť priveľké, aby sa v nich látka po napnutí neprevesila. Zároveň musíme ponechať na ukotvenie dostatočne široký pruh látky, aby sa nezačala strapkať či trhať. Napínanie látky začíname vždy na dlhšej strane rámu, potom pokračujeme na strane protiľahlej, pričom uplatníme rovnakú silu. Nakoniec ošetríme obe užšie strany.


Dekoratívne obkladové panely

134569

Látku k rámu postupne upevníme svorkami. Rohy necháme voľné v dĺžke asi 5 cm. Tam látku k rámiku pribijeme tak, aby čo najmenej prekážala. Rámiky s hotovou látkou napokon upevníme na vopred pripravený rošt z ohobľovaných lát. Môžeme sa rozhodnúť aj pre modernejší systém upevnenia látky do špeciálnych napínacích prvkov z kovu alebo plastu, do ktorých sa látka nepribíja, ale iba zasúva. V prípade potreby ju možno raz za čas vytiahnuť a vyprať. Posledný zo spôsobov zhotovenia látkového obkladu odporúčame prenechať profesionálom. Tí vedia upevniť pásy látky postupne na zadnú stranu tenkých zaoblených líšt obojstrannou lepiacou pásku alebo napináčikmi. Lišty potom pribijú na drevený rošt bezhlavičkovými klinčekmi. Aby výsledok pôsobil naozaj dobre, je nevyhnutná istá prax a skúsenosť.
 


Dekoratívne obkladové panely

134567


Dekoratívne obkladové panely

134564

Kategória: Materiály Stavba a rekonštrukcia Steny a fasády
Tagy: drevený obklad drevo Urob si sám
Zdieľať článok

Diskusia