27. 10. 2005
Zdieľať

S radosťou môžeme konštatovať, že fasády našich domov nepoznajú už iba sivú farbu, ako to bolo ešte pred niekoľkými rokmi. No aj ich pestrá farebnosť má svoje ale… Zvolili sme správnu farbu omietky či náteru fasády? Pôsobia jednotlivé odtiene farieb na nej harmonicky? Sú aj vzhľadom prispôsobené svojmu okoliu? To, ako sa tváre domov vyfarbili, neuniklo ani objektívu nášho fotoaparátu.




















Ako sa nám vyfarbili

33150
Ivana Lisická


Ako sa nám vyfarbili

33148
Ivana Lisická


L S pásikmi a farbami na fasáde sa akoby vrece roztrhlo. Systém farebného riešenia sa dá pochopiť, až keď si odmyslíme farebne a materiálovo rozkúskovaný sokel objektu (zelená, červená, sivé dlaždice…). Ale povedzme si, čo je dom bez sokla?


J Celkom triezva farebnosť fasády. Jednotlivé odtiene omietky sú vo vzájomnom súlade. Dobrý celkový výraz objektu je výsledkom harmónie farieb omietky so strešnou krytinou, obkladom, doplnkami z dreva v oplotení, na zábradlí balkóna a pod. Klasika je klasika.


Ako sa nám vyfarbili

33147
Ivana Lisická


Ako sa nám vyfarbili

33144
Ivana Lisická


L Ostré a sýte farby na celú plochu fasády? Dom si síce každý všimne, ale nepôsobí to veľmi esteticky. Ak sa vašim susedom zapáči neónová žltá, naozaj to dohromady bude vyzerať “fantasticky”? Majitelia sa snažia zrejme celý dom zladiť, čo vidno aj na oplotení. Výberom strešnej krytiny a roliet šliapli však opäť vedľa. Výhoda je jedine v tom, že fasáda a plot sa dajú ľahko premaľovať. Neskúsite to?


J Aj farebnosť jednotlivých objektov v bezprostrednom susedstve by mala vzájomne harmonizovať tak, aby vedľa seba nepôsobili cudzorodo. Farebnosť fasád v pastelových tónoch podobných odtieňov je vcelku príjemné. Ako bude vyzerať celkový vzhľad vašej ulice, bude závisieť od každého majiteľa objektu. Tu platí: byť menej výrazný je niekedy viac.


Ako sa nám vyfarbili

33154
Ivana Lisická


Ako sa nám vyfarbili

33155


Na tomto dome vám chceme ukázať, že fasáda počas dňa žije svojím vlastným životom. Hoci je na nej jeden farebný odtieň, v priebehu dňa sa niekoľkokrát zmení, čo ovplyvní aj celkový výraz objektu. V závislosti od intenzity osvetlenia môže získať viaceré podoby – od žiarivej až oslepujúcej po špinavožltú alebo s nádychom dočervena pri zapadajúcom slnku.
























Ako sa nám vyfarbili

33145
Ivana Lisická


Ako sa nám vyfarbili

33143
Ivana Lisická


L Hoci to tak na prvý pohľad nevyzerá, farebných odtieňov na tomto objekte je viac než dosť – hnedá strešná krytina, okrová fasáda, výplne otvorov do červena, pestrý kamenný obklad… – to už stačí. Odtieň strešnej krytiny v podstate ani neladí s farbou omietky, celkový dojem narúša aj jej červená farba oplechovania. Aj zvody sú inej farby. Farebný odtieň omietky neoživia ani hnedé šambrány okolo okien či dekoratívny obklad. Čo tak úplne zmeniť farby fasády? Nepristala by smotanová?


J Kto staví na klasiku, zvyčajne nič nepokazí. Majitelia tohto domčeka dokonale zladili farebnosť omietky s farbou strechy a s jej doplnkami – so zvodmi, žľabmi. Ani výraznejšie orámovanie okien o niekoľko tónov tmavšou omietkou nie je príliš násilné. Objekt ako celok pôsobí vkusne, vrátane drevenej časti oplotenia, balkónového zábradlia, okenných rámov, dverí a pod. Ponúka sa otázka: Netreba ešte farebne doladiť kamennú časť oplotenia? Aj komín by mohol byťvo farbe fasády, i keď z perspektívy chodca si ho len málokto všimne.


Ako sa nám vyfarbili

33149
Ivana Lisická


Ako sa nám vyfarbili

33153
Ivana Lisická


J Jemnosť a striedmosť farieb, ktorá sa oplatí – smotanová a žltá farba omietky, žlté oplotenie, hnedá strecha… už len zvody a žľaby natrieť vhodnou farbou.


L Čierna strecha, sivé oplotenie, chodníky… Trocha chladné, nie? A fasáda? Nenecháme takúto modrú radšej oblohe?


Ako sa nám vyfarbili

33146
Ivana Lisická


Ako sa nám vyfarbili

33152
Ivana Lisická


L V súčasnosti je trend stavať rodinné domy akoby v hniezdach. Určite lepšie pôsobí, ak spolu farebne harmonizujú. Veľa rozličných a kontrastných farieb pôsobí skôr neprirodzene (ako kolotoč na púti), hoci každý objekt sám osebe môže byť zladený do najmenšieho detailu.


L Hoci objekt svojou hmotou pôsobí v danom prostredí veľmi dobre, farba jeho fasády je dokonalým výkričníkom. K zelenej streche krikľavá žltá? Rozhodne nie! Trocha odľahčenia do fasády vnáša orámovanie okien po ich obvode bielou farbou. S čím však ladí naznačený sokel domu?

Kategória: Steny a fasády
Tagy: farby fasáda rodinný dom vyfar
Zdieľať článok

Diskusia