Nevyhadzujte peniaze za energie von oknom

29. 10. 2014
Zdieľať

Čoraz kratšie dni a dlhšie noci, chladné večery i rána sú neklamnými znakmi, že jeseň je tu so svojimi krásnymi farbami aj s vrtochmi počasia. Začala sa nová vykurovacia sezóna a väčšia spotreba energie v budovách. Spoločnosť VELUX prichádza s niekoľkými praktickými tipmi, ako si v chladných mesiacoch udržať tepelnú pohodu v podkroví a súčasne znížiť výdavky na energie.

S nástupom chladnejšieho počasia sa čoraz menej zdržiavame vonku a tešíme sa z tepla nášho domova. Počas vykurovacej sezóny viac premýšľame o tom, ako nenarušiť rodinný rozpočet zbytočnými výdavkami na energie. Spoločnosť VELUX uviedla v tomto roku na trh Novú Generáciu strešných okien, ktoré sú najlepšou voľbou pre energeticky úsporné bývanie v podkroví. „Vylepšené izolačné vlastnosti nového strešného okna a viac solárnych ziskov v chladnom období prinášajú vynikajúcu energetickú bilanciu a znižujú potrebu energie na vykurovanie. Nová Generácia strešných okien spolu s doplnkami pomáhajú udržať teplo pod strechou a zabezpečujú maximálny komfort v podkroví,“ hovorí Magdaléna Bartková zo spoločnosti VELUX.


Izolačný systém s technológiou VELUX ThermoTechnology™ chráni pred vonkajším chladom a zamedzuje únikom tepla.

Izolačný systém s technológiou VELUX ThermoTechnology™ chráni pred vonkajším chladom a zamedzuje únikom tepla.
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.

VELUX ThermoTechnology™ – unikátny izolačný štít na strešnom okne

Vďaka novému systému izolácie VELUX ThermoTechnology™ fungujú strešné okná radu Štandard Plus a Premium ako obzvlášť účinný štít proti vetru a chladnému vzduchu. Súčasťou konštrukcie drevených strešných okien je expandovaný polystyrén (EPS), ktorý vďaka svojej odľahčenej štruktúre výborne izoluje a udržuje teplo vnútri domu. Spolu s novým tesnením medzi oknom a rámom sa zlepšuje aj vzduchotesnosť okna. Súčiniteľ prestupu tepla Uw je u štandardného zasklenia znížený oproti predchádzajúcej generácii z hodnoty 1,4 na 1,3.


Denné svetlo a teplo zo slnka je bezplatný zdroj energie, ktorý môže výrazne znížiť spotrebu energie a taktiež platby za vykurovanie.

Denné svetlo a teplo zo slnka je bezplatný zdroj energie, ktorý môže výrazne znížiť spotrebu energie a taktiež platby za vykurovanie.
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.

Nepodceňujte zateplenie, okolo okenného rámu uniká najviac tepla

Aj s kvalitným oknom môže dochádzať k tepelným stratám, ak majitelia zanedbajú správnu inštaláciu zateplenia. Pre zateplenie strešných okien VELUX možno použiť praktické systémové zatepľovacie súpravy, ktoré znížia tepelné straty v priestore okolo rámu okien. VELUX má vo svojej ponuke zateplené lemovanie, ktoré ponúka vodotesné aj izolačné riešenie. Zahŕňa kombináciu dvoch prvkov v jednom výrobku. Zatepľovaciu súpravu a lemovanie, ktoré navyše zaistí dokonalé osadenie strešných okien a vodotesné napojenie na strešný plášť. Ďalším variantom je potom špeciálne zapustené zateplené lemovanie pre ploché aj profilované strešné krytiny.

„Vďaka tomuto systému je strešné okno zapustené o 4 cm hlbšie do konštrukcie strechy. Zmenšuje sa tak ochladzovaná plocha rámu okna a vylepšuje sa celkový prestup tepla oknom. Navyše v prípade  zapusteného lemovania vyzerá strešné okno veľmi elegantne, pretože je v rovnakej rovine ako strecha,“ vysvetľuje Magdaléna Bartková. Pre zapustenú montáž je najvhodnejšie voliť okná s energeticky najefektívnejším zasklením, napríklad bezpečné nízkoenergetické trojsklo proti hluku s označením 62, ktoré znižuje tepelné straty, zvyšuje solárne zisky počas vykurovacej sezóny a účinne tlmí vonkajší hluk.


Pre záujemcov o pasívne domy spoločnosť VELUX od októbra ponúka aj solárne ovládané strešné okno GGU-K-008230 s unikátnou hodnotou Uw 0,51.

Pre záujemcov o pasívne domy spoločnosť VELUX od októbra ponúka aj solárne ovládané strešné okno GGU-K-008230 s unikátnou hodnotou Uw 0,51.
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.

Viac tepla zadarmo vďaka využitiu slnečných lúčov

Pri stále rastúcich cenách energií často hľadáme nové možnosti, kde a ako ušetriť. Podporiť rozpočet a tepelný komfort môžeme tiež vďaka slnku. „Presklené plochy možno totiž využiť aj na vyhrievanie interiéru pomocou pasívnych solárnych ziskov, a znížiť tak náklady za vykurovanie počas chladných mesiacov,“ radí  Magdaléna Bartková. Vďaka inovovanému dizajnu a štíhlejšiemu rámu je plocha zasklenia strešných okien Novej Generácie väčšia až o 10 %. Do interiéru tak preniká ešte viac denného svetla a slnečných lúčov, ktoré využijeme pre doplnkové vyhriatie vnútorných priestorov.

Správne vetranie zamedzí zbytočnému úniku energie 

Vetranie v chladných mesiacoch sa často podceňuje a hlavne sa obmedzuje kvôli obavám zo zbytočnej straty tepla v miestnosti. Správnym vetraním však interiér výrazne neochladíme, naopak dovnútra privedieme dostatok čerstvého vzduchu a znižujeme hodnotu CO2. Možno neviete, že 90 % svojho času ľudia v Európe trávia vo vnútri miestností a v zimnom období dokonca ešte viac. Vetranie a prísun čerstvého vzduchu je teda pre zdravé vnútorné prostredie veľmi dôležité. 

Viac informácií nájdete na www.velux.sk

Kategória: Okná Strecha, podkrovie
Tagy: podkrovie strešné okná
Zdieľať článok

Diskusia