02. 08. 2007
Zdieľať

Pre niekoho je to možno nepodstatná záležitosť, najmä nech plnia svoj účel, ale či chcete, alebo nie, okná sú výrazný architektonický prvok, ktorý ovplyvňuje charakter celej stavby. Je jasné, že vzhľad okna je u nás v mnohých prípadoch podmienený jeho cenou a že obyčajné biele plastové riešenie je to najjednoduchšie. Stálo by však za úvahu, či v niektorých prípadoch nie je výhodnejšie perfektne zrenovovať pôvodné drevené okná, ako nahradiť ich plastom a potom sa trápiť s kondenzáciou vodnej pary na oknách a s plesnivými stenami v interiéri.
























Ako oči do duše

103593


Ako oči do duše

103594

Pekná proporcia, pôsobivé materiály a dôkaz toho, že menej znamená niekedy viac.

Prípad, keď sa biele plastové okná hodia k charakteru celej stavby a nepôsobia rušivo. Naopak, jemne ju dopĺňajú.


Ako oči do duše

103604


Ako oči do duše

103603


V jednoduchosti je ukryté čaro. Dúfam, že to majitelia nepokazia cukríkovými farebnými kombináciami fasády, ktoré dnes na Slovensku frčia, pretože proporcia a materiál sú veľmi pekné.


Keď sa chce, tak sa dá.


Ako oči do duše

103599


Určite drahé hliníkové okná sa minuli účinkom. Je tu akosi veľa tvarov, priveľa postmoderny. Menej výrazný, ale zato rozhodne vkusnejší je susedný jednoduchý, pôvodnú zástavbu rešpektujúci dom. Len malá chybička krásy – biele drevené okná sú síce náročnejšie na údržbu a peňaženku, asi by tu však vynikli viac svojimi mäkšími tvarmi


Ako oči do duše

103600


Ako oči do duše

103601


K tomuto len stručne a výstižne: pekné, vhodné, vkusné.


Zaujímavo zvolená farebná kombinácia okna a fasády. Je fajn, že majitelia nesiahli po bielom plaste.





































Ako oči do duše

103623


Ako oči do duše

103626


Staré dobré časy v novom šate. Pekný príklad rešpektovania pôvodnej slovenskej architektúry, samozrejme, v adekvátnom prostredí. Dôkaz toho, že aj naši predkovia mali vkus a vedeli, čo je dobré.


Pôvodne tu asi plastové okná neboli, no v tomto prípade sa to dá prepáčiť.


Ako oči do duše

103620


Ako oči do duše

103617


Pekné proporcie, umiestnenie a materiál okien trochu kazí nevhodne zvolená vonkajšia roleta. Možno keby majiteľ siahol radšej po inom druhu tieniacej techniky, napríklad po vonkajších drevených žalúziách v rovnakom odtieni ako drevený obklad steny.


Čo k tomu dodať – zúfalé proporcie a umiestnenie okien na fasáde, k tomu nevhodné farebné a materiálové riešenie okien k nevkusnej farebnej fasáde.


Ako oči do duše

103619


Ako oči do duše

103624


Krásna kombinácia tradičného stavebného materiálu a modernej hliníkovej konštrukcie okna.


Je chvályhodné, že majiteľ sa aspoň snažil napodobniť tvar a delenie pôvodných okien, no plast v tomto prípade naozaj nie! Pamiatkari, nevadí vám to?


Ako oči do duše

103625


Mnohí sa dnes odvolávajú na frázu, že všetko je drahé, no niekedy sa dá aj málo peňazí využiť efektívnejšie.


Ako oči do duše

103621


Ako oči do duše

103622


Neviem, či je to už finálna podoba domu, alebo ho ešte len čaká nová fasáda, okná sú však primalé k hmote objektu. Majiteľ má možno rád prítmie, no je škoda vpustiť tak málo svetla do takého veľkého podkrovia.


Na tomto dome vidieť snahu majiteľov tvarovo a materiálovo zladiť všetky okná, no veľmi to nevyšlo. Dojem pokazilo najmä oblúkové okno.


Rohové okná boli kedysi obávaným strašiakom pre ich zlé tepelnotechnické vlastnosti, našťastie sa však tento efektný architektonický prvok vrátil do súčasnej architektúry v podobe zaujímavého a technicky zvládnutého prvku. Pekné.


Ako oči do duše

103618


Kategória: Okná
Tagy: okno
Zdieľať článok

Diskusia