Ako chrániť rámy okien

15. 10. 2007
Zdieľať

Okná sú z hľadiska poveternostných vplyvov najcitlivejší prvok celej fasády domu. Konštrukcia drevených okenných rámov je pomerne zložitá, a preto vzhľadom na výkyvy teplôt a časté zmeny počasia viac podlieha znehodnoteniu. Drevené okná preto musia byť dobre chránené proti vlhkosti, čo zabezpečí náterový systém, ktorý izoluje proti vode. Pri dodržaní správneho pracovného postupu budete s výsledkom určite spokojní.

Ako dosiahnuť čo najlepší výsledok

Prípravné práce


Ako chrániť rámy okien

110066

1. Ak je už predtým natieraný povrch v dobrom stave (povrch nie je narušený prasklinami), umyjeme drevené časti, čím ošetríme povrch pred jeho natieraním. Po skončení práce povrch dôkladne opláchneme vodou a počkáme, kým preschne. Potom prebrúsime okenný rám s brúsnym papierom do matu a odstránime brúsny prach.


Ako chrániť rámy okien

110067

2. Ak sa okno predtým niekoľkokrát natieralo, vzhľad povrchu je nerovnomerný a farba sa na niektorých miestach odlupuje. Tento odlupujúci sa náter z okna odstránime tepelnou (odporúčame osloviť profesionála) alebo ručnou škrabkou. Ak je na povrchu okna viac starých náterov, odstránime všetky. Potom povrch očistíme teplou vodou a počkáme, kým dobre vyschne. Ak je povrch nerovnomerný aj po oškrabaní starého náteru, očistíme ho a prebrúsime brúsnym papierom. Odstránime prach po brúsení.


Ako chrániť rámy okien

110069

3. Okno po obvode prekryjeme ochrannou lepiacou páskou s medzerou 1 až 2 mm od dreveného rámu. Napúšťací olej je dôležitý z hľadiska ochrany dreva proti vlhkosti a poveternostným vplyvom. Ak aplikujeme náter na staré, predtým natierané povrchy, môžu sa na povrchu vytvoriť bubliny, preto odporúčame starý náter dôkladne odstrániť. Kovové časti natrieme základnou antikoróznou farbou.



Ako chrániť rámy okien

110068

4. Pri rozoberaní okna je medzi sklom a rámom okna špeciálny tmel. Tmel nanesieme naspäť nožom. Aby sme si uľahčili prácu, namočíme si nôž do vody. Praskliny alebo diery na okenných rámoch vyspravíme tmelom vhodným na drevo. Po preschnutí tmelu povrch jemne prebrúsime a odstránime prach po brúsení. Na prebrúsený povrch aplikujeme napúšťací olej.


Ako chrániť rámy okien

110070

5. Okná natierame štetcom širokým 2,5 až 4 cm. Na aplikáciu odporúčame použiť polysyntetický štetec alebo štetec s prírodným vláknom s rozštiepenými končekmi dosiahneme tak lepší vzhľad natieraného povrchu. Aplikujeme dva nátery.


Ako chrániť rámy okien

110071

6. Keď vyschne prvý (základný) náter, aplikujeme druhý (vrchný) náter. Skontrolujeme hrúbku náteru, ktorá musí byť približne 100 µm, aby zabezpečila vodoodpudivosť a pružnosť náteru. Ak nájdeme na povrchu skla škvrny od farby, ihneď ich umyjeme vodou.







Rady pred prácou

Okno a okolie
Okno je z vonkajšej časti vystavené vlhkému vzduchu, daž-ďu, snehu, slnku a vetru, zvnútra zase teplu a suchému vzduchu. Okenná konštrukcia musí byť funkčná a stála pri všetkých podmienkach. Dôležité je aj to, aký typ farby a náradia použijeme na jej aplikáciu. Najväčšie problémy vznikajú z vlhkosti, ktorá sa vsakuje do povrchu dreveného rámu. Skôr ako začneme aplikovať farbu na povrch, dbáme na to, aby boli pánty funkčné a parapety osadené.

Použime ochrannú lepiacu pásku
Použijeme ochrannú lepiacu pásku s medzerou 1 až 2 mm od dreveného rámu. Pásku po aplikácii farby odstránime.

Čistenie pracovného náradia
Pracovné náradie umyjeme riedidlom alebo vodou a mydlom.

Náter neaplikujeme počas priameho slnečného žiarenia
Zamračené počasie s teplotou nad +5 °C je na natieranie farby najvhodnejšie. Ak sú teploty vyššie, farba schne rýchlejšie, takže náter sa nevsaje dôkladne do povrchu, v dôsledku čoho sa farba horšie aplikuje.

Ochrana životného prostredia
Odpad zlikvidujeme v súlade s miestnymi predpismi. Zhromažďujeme ho a odvážame len na vyhradené miesta.

Úprava povrchu je veľmi dôležitá
Povrchové chyby, nesúdržný povrch, diery a praskliny nemožno prekryť farbou. Na dobre pripravenom povrchsu sa odzrkadlí konečný vzhľad a taktiež trvácnosť natieraného povrchu. Príprava natieraného povrchu nám zaberie 75 % z celkového pracovného času a natieračské práce približne 25 %.

Myslime dopredu
Nové okenné rámy natierame pred ich nasadením alebo hneď po ich nasadení. Musíme počítať aj s natieraním povrchových častí, ktoré sú ťažko dostupné.


Kategória: Okná
Tagy: okno rámy
Zdieľať článok

Diskusia