Pýtajte si okná s energetickým štítkom

30. 04. 2008
Zdieľať

Nachádzame sa v období, keď je na Slovensku čulý stavebný ruch. Všetci prerábame a vylepšujeme naše bývanie. Ak teda aj vy staviate nový dom alebo rekonštruujete starší, v žiadnom prípade by ste nemali zabúdať na kvalitné stavebné materiály. Táto zásada by mala platiť aj pri výbere nových okien.



— Komerčná prezentácia spoločnosti KALYPSO, spol. s r. o. —

Predstavte si situáciu, že hľadáte plastové okná do svojho bytu a na internete nájdete niekoľko stoviek predajcov, ktorí vám ponúkajú tie zaručene najkvalitnejšie okná. Každý vám tvrdí, že tie jeho okná sú pre vás to najlepšie. Predkladá vám výsledky skúšok z rôznych skúšobní, či už slovenských, alebo zahraničných, ktoré sú preplnené množstvom údajov. Ukazujú a porovnávajú rôzne hodnoty či už profilov, alebo zasklení, pri ktorých sa síce všetci tvárime veľmi zaujato, ale ktorým, ruku na srdce, vôbec nerozumieme.


Pýtajte si okná s energetickým štítkom

148148

Aj v stavebníctve existujú obchodníci, ktorí využijú túto neprehľadnú spleť údajov a ponúknu vám skresľujúce informácie. Na ich základe si často vyberieme nie práve najvhodnejší produkt. Niekto totiž uvádza hodnoty pre celé okno, niekto pre zasklenie, ďalší zase zlepšuje tepelnoizolačné vlastnosti na úkor priepustnosti slnečného žiarenia. A to nehovoríme o používaní bezpečnostných a ornamentných zasklení, rôznych typov vetraní a množstva iných prvkov vplývajúcich na kvalitu našich okien. Je to jednoducho celá veda, v ktorej nezískame prehľad jednou alebo dvoma návštevami v značkových predajniach.


Pýtajte si okná s energetickým štítkom

148146

Okná zaradené do energetických tried

Tu je na mieste otázka: Existuje teda nejaké riešenie? Mám šancu si dobre vybrať? Konečne môžeme povedať, áno. Poprední výrobcovia okien na Slovensku, medzi nimi aj firma KALYPSO, sa združili a dohodli sa na spoločnom postupe označovania okien energetickými štítkami. Znamená to, že na Slovensku už tento rok môžete kúpiť okná zaradené do energetických tried. Je to podobný spôsob označovania výrobkov energetickým štítkom ako poznáme pri chladničkách a inej bielej technike.

Štítky vydáva nezávislé združenie ENERGOkno, ktorého garantom sú viaceré známe osobnosti z oblasti stavebníctva. Podstatou takto označených okien je ich ľahká porovnateľnosť s inými oknami. V minulosti sa stávalo, že sme cenovo porovnávali dve okná s rozdielnymi technickými parametrami. Tieto štítky nám zaručia to, že budeme porovnávať naozaj porovnateľné. Ide totiž o presne stanovený výpočet, kde sa do úvahy berú hodnoty profilov, zasklení, tesnení, prievzdušnosti, jednoducho kompletné okno. Tým, že sú všetky okná hodnotené rovnakým výpočtom, vieme ich veľmi ľahko porovnávať.

KALYPSO už označuje svoje okná


Pýtajte si okná s energetickým štítkom

148149

Firma KALYPSO tiež pristúpila na tento transparentný spôsob hodnotenia a označovania svojich výrobkov, a preto si už dnes môžete kúpiť okná KALYPSO Klasik a KALYPSO Evolution označené takýmito štítkami. Ako člen už spomínaného združenia sme sa zaviazali označiť v tomto roku minimálne 20 % z celej našej produkcie energetickými štítkami — hovorí pani Boorová, zástupkyňa firmy. Napríklad okno KALYPSO Klasik, momentálne naše najpredávanejšie okno, je dnes zaradené v energetickej triede B. Zatiaľ máme takto označených 16 rôznych typov okien. Sú medzi nimi tak plastové, ako aj hliníkové okenné systémy.

Máme tiež zastúpenie pre energetickú triedu A, a to výrobkom KALYPSO Evolution. Ide o okno vhodné do pasívnych a nízkoenergetických domov a ako jedno z mála okien na našom trhu má v tomto smere pozitívnu energetickú bilanciu. Tu je vhodné spomenúť skutočnosť, že pre tento typ okien je samozrejmosťou použitie izolačných trojskiel a okenných profilov so stavebnou hĺbkou minimálne 80 mm. V období, keď ceny energií neustále rastú a určujú trendy na trhu, snažíme sa ponúknuť našim zákazníkom okná s novými energeticky – šetriacimi prvkami. Preto, ak si vyberiete okná KALYPSO Evolution alebo KALYPSO Klasik v energetických triedach A a B, zostáva nám len pogratulovať vám k správnej voľbe.

Viac informácií nájdete na www.matporiadneokno.sk alebo na infolinke 02/16 123.

Kategória: Okná
Tagy: dvere kalypso plastové okná tieniaca technika
Zdieľať článok

Diskusia