19. 07. 2005
Zdieľať

Chrániť obydlie pred letným slnkom možno pomocou slnečníkov, ale aj výsuvnými markízami. Tie sú vhodné na zatienenie plôch, kde treba zachovať podchodnú výšku bez toho, aby sa priestor narušil rôzličnými pomocnými konštrukciami.

Okrem mechanického ovládania sú na trhu elektronické snímače, ktoré podľa slnka a teploty (dokonca i vetra) markízy automaticky vyťahujú alebo zaťahujú. Ak vonkajšia teplota dosiahne určitú výšku, snímač reagujúci na slnko markízu vysunie. Naopak, ak začne pršať alebo sa zdvihne silný vietor, markíza sa zavinie. Automatiku oceníme predovšetkým pri vetre, pretože v prípade zmeny počasia sa markíza sama zatiahne a nepoškodí sa. Markízu môžeme ovládať aj ručne alebo pomocou motora. Najlacnejšie je však ručné ovládanie kľučkou.
Markízy sa vyrábajú zo špeciálnych tkanín. Vďaka impregnácii neprepustia ani slabý dážď. V ponuke sú vo veľkej škále farieb a dezénov.

Ak chceme na terasu umiestniť slnečník, vhodnejší je slnečník v tvare štvorca ako kruhový. Nosná tyč potom nie je v strede, ale v jednom z rohov. Pod slnečníkom sa získa viac miesta a možno ho postaviť kdekoľvek na terase.

Prírodné zatienenie

Namiesto markíz a slnečníkov môžeme použiť aj prírodné zatienenie alebo pergoly osadené rýchlo rastúcimi popínavými rastlinami. Na južnej strane sa darí viniču a trubačom, vhodné sú aj stavikrv, vistéria alebo zemolez. Po niekoľkých rokoch budú rastliny teké husté, že vytvoria ochranu nielen pred slnkom, ale aj pred dažďom.

Na rozdiel od plotových dielov alebo zábradlia je veľmi ťažké zarastené drevené pergoly natierať. Preto firmy ponúkajú diely ošetrené vákuovo-tlakovou impregnáciou. Pri nej sa drevo uloží do komory, z ktorej sa odčerpá vzduch. Impregnačná látka sa potom pod tlakom dostane nielen na povrch, ale aj do mikroštruktúry dreva a vďaka tomu sa nevylúhuje. Životnosť dreva sa tak bez akejkoľvek údržby odhaduje na pätnásť až dvadsať rokov. Impregnáciou drevo získa slabozelený odtieň. Komu nevyhovuje, môže pergolu natrieť akýmkoľvek lazúrovacím lakom.

K drevenej pergole sa hodí podlaha z dreva. Väčšinou sa skladá z jednotlivých dielov, ktoré sa ukladajú vedľa seba. Ďalšou možnosťou je dosková podlaha na vankúše – ide o podkladové drevené trámčeky, na ktoré sa dosky pripevnia. Možno tak zakryť aj vydláždenú terasu. Na zimu sa jednotlivé diely uložia do garáže alebo do pivnice. Ako materiál sa používa drevo ihličnanov. Môže byť impregnované – najprv bezfarebným náterom, napr. Luxolom, a potom natreté požadovaným farebným odtieňom. Môžu sa použiť aj dosky z dubového dreva, ktoré dlho vydržia, ale sú dva- až trikrát drahšie ako drevo smrekové alebo borovicové.

Kategória: Okná Záhradné stavby
Tagy: impregnácia lak markíza náter pergola rastliny zatienenie balkónov a terás
Zdieľať článok

Diskusia