Nestačí, ak je cez ne len vidno

10. 11. 2005
Zdieľať

Každý obyvateľ domu či bytu sa poteší, keď sú okná vyblýskané. Zrazu cez ne vidno akosi lepšie ako predtým. Škoda, že my Slováci sa takto tešíme väčšinou len na Vianoce alebo na Veľkú noc. Ale aj pri týchto „veľkých upratovaniach“ často zabúdame, že okná nie sú len sklá, ale aj rámy a kovania. Ich údržba je veľmi dôležitá, ak sa chceme cez ne pozerať čo najdlhšie.

Tak ako každý exteriérový prvok fasády, aj okná podliehajú všetkým nepriaznivým vplyvom počasia. Paradoxne sklená výplň, o ktorú sa najviac a najčastejšie staráme, trpí najmenej a jej údržba je najjednoduchšia. Zvyšok okna – zabudované a pohyblivé rámy, kovania a výstuže sú v našom ponímaní zdanlivo odolné a bezúdržbové. Nie je to však celkom pravda. Každý materiál, z ktorého sú okenné profily zhotovené – či už je to drevo, plast, alebo kov – vyžaduje si špecifický spôsob údržby. Každý z nich je citlivý na niečo iné a každý z nich treba chrániť a opravovať iným spôsobom. Pochopiteľne, vyplýva to z charakteru materiálov, ktoré reagujú na poveternostné vplyvy alebo mechanické poškodenie rozdielne.

Kovania sú takmer rovnaké

Mechanické ovládanie okien spolu s kovaním je približne rovnaké pri všetkých druhoch okien. V súvislosti s údržbou je v ich prípade dôležité dodržiavať pokyny výrobcov, ktoré by mali obsahovať aj odporúčania, ako sa starať o túto časť. Kovanie treba po určitom čase premazať, na čo nás často upozorní nepríjemný zvuk pri manipulácii s oknom. Nebezpečné sú pre ne drobné prachové častice a nečistoty, ktoré môžu jednotlivé časti kovaní poškodzovať. Ak teda v interiéri či exteriéri niečo brúsime alebo pílime a zároveň vetráme, mali by sme sa po skončení venovať aj údržbe kovaní, ktoré budú určite (tak ako aj celé okno) pokryté vrstvou usadených nečistôt. Pozornosť musíme venovať aj tesneniam, ktoré sa môžu poškodiť alebo po dlhoročnom užívaní už nespĺňajú svoju funkciu. V takom prípade je na rade výmena.

Drevené okná


Nestačí, ak je cez ne len vidno

34573

Tento tradičný materiál má svoje nesporné výhody aj pri výrobe okenných rámov. Popri vynikajúcich tepelnotechnických vlastnostiach však predsa len ide o organický materiál, ktorý na rozdiel od plastu alebo kovu podlieha poveternostným vplyvom vo väčšej miere. Výrobcovia sa však úspešne snažia eliminovať nepriaznivé vplyvy kvalitnými a odolnými penetračnými a povrchovými nátermi. Tie do značnej miery eliminujú negatívne účinky vlhkosti, drevokazného hmyzu, plesní, húb, slnečného a UV žiarenia, emisií a prachu. Napriek týmto snahám si drevený okenný profil vyžaduje o niečo intenzívnejšiu údržbu. Výrobcovia odporúčajú drevo dvakrát za rok oživiť regeneračným prípravkom a približne každých tri až päť rokov rámy prebrúsiť a natrieť farbou alebo lakom zhodným s pôvodným náterom. Často sa stáva, že dažďová voda a vlhkosť najviac poškodzujú spodnú časť rámu okna. Tomuto nežiaducemu vplyvu sa dá efektívne zabrániť nainštalovaním tzv. odkvapnice. Tá môže byť napríklad z hliníka. Takáto „kapotáž“ sa nakoniec využíva aj pri výrobe kombinovaných okenných profilov, kde základ tvorí drevo a povrchovú úpravu a ochranu zasa kov. Údržba však do veľkej miery závisí aj od intenzity poveternostných vplyvov, takže jej harmonogram môže byť v rôznych oblastiach rozdielny.

Plastové okná


Nestačí, ak je cez ne len vidno

34576

Často ich výrobcovia a predajcovia prezentujú s prívlastkom – bezúdržbové. Kvalitný plastový profil je v súčasnosti skutočne odolný proti nepriaznivým vplyvom. Ak je celé okno kvalitne nainštalované, neprekáža mu vlhkosť, samotný materiál neposkytuje živnú pôdu pre škodlivé organizmy a emisie či nečistoty sa dajú jednoducho odstrániť bežnými neabrazívnymi prostriedkami na údržbu v domácnosti. Vlažná voda s prídavkom saponátu alebo technický benzín či liehový prípravok pri odolnejších nečistotách úplne postačia. Plast je citlivý na acetón, benzén, toluén či chloroform, takže tieto látky nemožno používať. Ak by sme však dlhodobo ignorovali nečistoty na plastových oknách, môže sa ľahko stať, že po určitom čase sa už nebude dať úplne odstrániť a pôvodný dekor profilu už nebude taký estetický. Najväčším problémom plastového profilu v porovnaní s dreveným je mechanické poškodenie. Ak sa niečo podobné stane a ryha či škrabanec sú viditeľné, nedajú sa už odstrániť ani brúsením, ani náterom a takto poškodený plastový profil musíme len vymeniť.

Kovové profily

Väčšinou sú to zliatiny hliníka, ktoré sa najčastejšie využívajú na výrobu tohto druhu okien. Podobne ako plast, aj tento materiál je mimoriadne odolný a takmer nepodlieha negatívnym vplyvom z exteriéru. Hoci sa hliníkové profily využívajú najmä pri stavbách administratívnych budov, môžeme ich nájsť aj na rodinných domoch. Majú veľmi dlhú životnosť a povrchová úprava zabraňuje korózii. Práve tá je zárukou len bežnej údržby ako v prípade plastových okien.

Dôležitá ochrana okien


Nestačí, ak je cez ne len vidno

34579

Súčasťou moderných fasád budov a príbytkov sú aj vonkajšie tieniace prvky, ktoré chránia okná pred nepriazňou počasia. Najmä v ostatných rokoch sa veľkej obľube tešia vonkajšie žalúzie s možnosťou naklápania lamiel, pomocou ktorých sa reguluje plynulé osvetlenie miestnosti denným svetlom. Vonkajšie žalúzie chránia okná aj v prípade krupobitia, v obdobiach silnejších vetrov proti nánosom prachu a plnia aj bezpečnostnú funkciu. Napriek vyšším obstarávacím nákladom v porovnaní s prvkami interiérového tienenia sú vzhľadom na svoju vysokú účinnosť už takmer nevyhnutnou súčasťou stavieb.

Ak teda chceme cez naše okná nielen dobre vidieť, ale chceme aj, aby ony samy dobre vyzerali, musíme sem-tam vynaložiť trochu námahy a postarať sa o ne. Nie je to zasa obrovská námaha a určite stojí za to, pretože výmena by nás určite vyšla drahšie ako niekoľko hodín ročne, ktoré venujeme našim oknám.

Kategória: Okná
Tagy: detokna okno
Zdieľať článok

Diskusia