18. 06. 2008
Zdieľať

Od vchodových dverí často očakávame viac, ako sa na prvý pohľad zdá. Dobré dvere musia byť vyriešené po technickej stránke. Musia tesniť, zabrániť prenikaniu zimy, tepla, vetra, hluku, prípadne dymu. Kovanie by malo byť kvalitné a odolné. A navyše by mali kvalitné dvere skrývať všetky tieto technické vlastnosti za prvotriednym dizajnom. Pretože to, čo väčšina z nás chce, sú dvere krásne – moderné alebo tradične tvarované, ktoré vhodne dopĺňajú architektúru domu i zariadenie interiéru a vytvárajú tak jemné štylistické akcenty.

Drevené dvere

Na výrobu dverí a dverných zárubní sa tradične používa drevo, materiál, ktorý sa presadil predovšetkým vzhľadom na ľahkú spracovateľnosť i jedinečné optické pôsobenie. V súkromnej bytovej výstavbe sa drevené dvere používajú až v 60 %. Vďaka vizuálnej rôznorodosti ponúka drevo veľké množstvo individuálnych riešení tak v novostavbách, ako aj pri rekonštrukciách. V súčasnosti sa najviac uplatňuje javor, buk, breza a jelša. Pri svetlých, menej dominantných dverách sa môžu použiť pestré kovania s vrstvou plastu, ktoré vytvoria farebné akcenty podčiarkujúce moderný štýl riešenia priestorov. Svetlé dvere opticky rozširujú úzke vchody a chodby s veľkým počtom dverí.

V určitých fyzikálnych podmienkach začnú dvere takzvane pracovať a deformovať sa. Preto je dôležité používať iba také drevené vchodové dvere, ktoré zohľadňujú a počítajú s rozťažnosťou a deformáciami dreveného materiálu. Keďže drevené dvere vzhľadom na svoje fyzikálne vlastnosti nezaručujú 100-percentnú izoláciu dverného otvoru, odporúča sa najmä pri vchodových dverách používať hliníkový nosný rám vyplnený zdvojeným plášťom z masívneho dreva.
 

Pri plánovaní a navrhovaní dverných otvorov nezabudnite vziať do úvahy smer otvárania, umiestnenie pántov na pravú alebo ľavú stranu. Zvyčajne sa dvere otvárajú v smere, v ktorom sa vchádza do domu. To znamená, že vchodové dvere sa otvárajú do zádveria.

Morené a lazúrované drevené dvere umožňujú zaujímavé farebné riešenia bez toho, aby sa prekryl prirodzený charakter dreva. Veľmi obľúbené sú aj biele lakované dvere, ktoré sa výborne uplatnia pri vidieckom štýle.

Sklenené dvere

Sklenené dvere prepúšťajú svetlo do priestoru a opticky minimalizujú delenie priestoru, pričom musia priestor bezpečne uzatvoriť. Sklo sa, podľa potreby a požiadaviek zákazníka, dopĺňa kvetinovými alebo geometrickými dekoratívnymi vzormi, ktoré môžu byť transparentné, sivé, ako aj v rôznych farebných odtieňoch. Bezrámové sklenené dvere bývajú z bezpečnostného skla a vďaka normovaným rozmerom by sa mali dať ľahko vymeniť za štandardné dvere z iného materiálu, napríklad drevené. Výhodou bezrámových celosklenených dverí je ľahká údržba, odolnosť proti škrabancom a poškodeniu, ako aj vysoká úroveň pevnosti.


Plastové dvere


Nech sa páči, vstúpte

152941

Plastová povrchová úprava dverných krídiel sa pri vchodových dverách používa pomerne často. Plastové dvere môžete nájsť v rôznych modeloch, lesklé alebo matné, ako aj v rôznych farebných vyhotoveniach. Ich odolnosť proti poškrabaniu, slnečnému svetlu a ľahká údržba sú často rozhodujúcim kritériom pri výbere dverí. Keďže sa v minulosti celoplastové dvere ukázali ako nestabilné v tvare a v pevnosti, začala sa plastová povrchová úprava používať v spojení s robustným oceľovým rámom.

Kovové dvere

Kovové dvere, často používané v suterénnych a skladových priestoroch, sa len zriedkavo vyrábajú s pútavým dizajnom. Ten, kto využíva suterén na relaxačné a oddychové funkcie, môže takéto kovové dvere skrášliť náterom.


Nech sa páči, vstúpte

152942

Do inej kategórie spadajú kovové dvere z farebných kovových materiálov, ako meď, mosadz a bronz. Práve pre svoj pútavý vzhľad a zafarbenie sa často používajú na výtvarné dotvorenie hlavných vchodových dverí. Tieto materiály pôsobia esteticky a veľmi reprezentatívne aj bez náročného spracovania. S medenými plechmi môžete napríklad obložiť niektoré časti dverného krídla alebo môžete bronzom potiahnuť rôzne okrasné prvky a plochy. Farebné kovy majú výbornú odolnosť proti nežiaducim poveternostným podmienkam. Vďaka patine, ktorá časom vzniká, sú jednotlivé kovové prvky ochránené a zaujímavo farebne stvárnené. Meď sa sfarbí dočervena až tmavohneda, mosadz do tmavožlta a bronz získa hnedastožltý odtieň.
 

Dvere z hliníkových profilov (s izolačným sklom a s eloxovanou alebo práškovou povrchovou úpravou) majú vo väčšine prípadov veľmi dobré tepelnoizolačné vlastnosti, a tak významnou mierou prispievajú k úspore energií. Dvere z hliníkových profilov majú výborné statické a mechanické vlastnosti, odolnosť proti korózii a dajú sa ľahko udržiavať, vďaka čomu sa v kategórii vchodových domových dverí stávajú takmer neprekonateľnými.

Zárubne

Dôležitou súčasťou výplne dverného otvoru sú zárubne. Zárubňa slúži na kotvenie závesov dverného krídla, na tesnenie dverného krídla a jeho presné dosadnutie v uzavretej polohe. Zárubňa tvorí lemovanie dverného otvoru. Spojenie konštrukcie dverí so stenou musí umožňovať plynulý prechod ľudí a uzamykanie dverného krídla.

Zárubne sa vyrábajú z rôznych materiálov. Najrozšírenejšie sú oceľové, drevené, zo zliatin hliníka, PVC a z kompozitných materiálov. Na vonkajšie zárubne sa používajú materiály, ktoré zle vedú teplo, a to drevo a plast. Kovové zárubne na vonkajšie dvere musia mať prerušený tepelný most. Drevené zárubne môžu v priestoroch, v ktorých sa vyskytuje zvýšená vlhkosť, napučať a potom sa začnú deformovať. Aby sa tomu predišlo, treba kontaktnú hranu zárubne s vlhkým podkladom chrániť. Pri tvrdých podlahových krytinách, ako je napríklad dlažba, sa spodná hrana zárubne vybaví uzatváracím profilom, ktorý zabráni vniknutiu vody do drevenej zárubne pri umývaní. Až keď sú zárubne takto ošetrené, môžu sa namontovať na stenu. Pred definitívnym zabudovaním sa musí skontrolovať umiestnenie zámku a pántov zavesením dverného krídla.

Nedajte šancu zlodejom

Zlodeji hľadajú cestu najmenšieho odporu, a preto im treba vytvoriť čo najviac prekážok. Najslabšie miesta v dome sú okná a dvere. Kvalitné bezpečnostné dvere sú pre zlodeja výstrahou. Samotné dvere však nestačia. Musia byť v spojení so zárubňou, ktorá je spevnená oceľovým pásom pozdĺž ich obvodu a vyplnená betónom. Zámok zlodej nerozlomí, ak bude chránený bezpečnostným kovaním alebo protizlomovou vložkou. Planžetu zastaví bezpečnostná vložka s prekrytým profilom alebo vložka na kľúč s priehlbinami. A aby sa nedali dvere vysadiť z pántov, možno použiť zábrany. Pri výbere mechanických zábranných prostriedkov je dôležitá nielen cena, ale aj kvalita. Každý výrobok by mal mať certifikát alebo posúdenie príslušnej štátom akreditovanej skúšobne podľa platných noriem.
 

Príklady riešenia vchodových dverí pri prahu


Nech sa páči, vstúpte

152943


Nech sa páči, vstúpte

152944

Zlé riešenie, izolácia nie je ukončená Vytiahnutie hydroizolácie za spojovací profil zárubne

Napriek mätúcim číslam a údajom nie sú technické normy nič iné ako forma ochrany spotrebiteľa. Normy robia prehľad a poriadok vo výrobkoch a umožňujú priamu kontrolu. Podľa normy ENV 1627 sa rozlišuje niekoľko tried odolnosti bezpečnostných dverí s označením bezpečnostných tried, ktoré presne určujú, proti čomu a ako dlho by mali bezpečnostné dvere odolávať. Skúšky bezpečnostných dverí podľa európskej normy ENV 1628 spočívajú aj v manuálnom pokuse o prekonanie dverí v stanovenom čase pomocou presne definovaného náradia.

Všetky bezpečnostné triedy sa určujú zvlášť pre celkovú dvernú konštrukciu, zámok, kovanie a sklo. Čím vyššia je bezpečnostná trieda, tým lepšie náradie musí páchateľ použiť a tým viac času potrebuje na ich prekonanie. Napríklad náradie na prekonanie dverí v bezpečnostnej triede 2 neobsahuje páčidlo (pajser), čo znamená, že dvere nie sú skúšané z hľadiska odolnosti proti najčastejšie používanému náradiu – páčidlu. Pritom podľa štatistík je práve vypáčenie najbežnejší spôsob násilného otvárania dverí. Až dvere v bezpečnostnej triede 3 musia byť odolné proti prekonaniu pomocou tohto náradia. A, samozrejme, aj čas odolnosti proti manuálnemu napadnutiu je v porovnaní s menej zabezpečenými dverami takmer dvojnásobný. Preto ak rozmýšľate o bezpečnostných dverách, vyberte si dvere v bezpečnostnej triede 3.
 

Dvere – uvítanie, priechod a ochrana
Dvere majú dve základné a veľmi protichodné funkcie. Na jednej strane vám musia umožniť vstup do domu, ale na druhej strane by vám v prípade, že ste nežiaduca osoba, mali vo vstupe zabrániť. Preto vyberajte dvere, ktoré síce pôsobia ako uvítacie a pohodlne sa otvárajú, ale dokážu aj bezpečne oddeliť súkromie od verejného priestoru. Pri výtvarnom, tvarovom a dizajnovom stvárnení sa medze nekladú. Len treba dodržiavať pravidlo, aby sa pri priechode cez dvere človek necítil stiesnene a v žiadnom prípade by nemal skláňať hlavu. Vzhľadom na ochrannú a izolačnú funkciu vchodových dverí treba dodržiavať tieto prísne predpisy a normy:

  • ochranu pred hlukom (R’w = 27/37 dB podľa DIN 4109),
  • ochranu proti vlámaniu (ET1/ET2 podľa DIN 18103),
  • ochranu proti požiaru (T30 alebo T90 podľa DIN 4102),
  • ochrana pred dymom (DIN 18095).

Na čo nezabudnúť pri výbere bezpečnostných dverí

Ak uvažujete o kúpe bezpečnostných dverí, nie je dobré plánovať ich nákup až na poslednom mieste. Najdôležitejšími parametrami pri rozhodovaní by mali byť vždy kvalita a funkčnosť dverí, nielen zaujímavý dizajn či nízka cena. Spýtajte sa na technické, bezpečnostné i úžitkové vlastnosti dverí. Dajte si vopred ukázať všetky certifikáty pre vami zvolený typ dverí. Overte si, či sú platné a deklarujú všetky technické a bezpečnostné vlastnosti dverí, ktoré sú pre vás rozhodujúce. Vo väčšine prípadov znamenajú rozdiely v cenách aj rozdiely funkčné, preto je potrebné vysvetlenie rozdielu medzi bezpečnostnými triedami dverí a objasnenie ich špecifických vlastností. Samotný počet uzamykacích bodov nemusí byť rozhodujúci. Svoju úlohu zohráva aj rozdiel medzi aktívnymi a pasívnymi čapmi a spôsob, akým zapadajú do zárubne. Dôležitým bodom je zárubňa.
 

Pri výbere dverí sa nespoliehajte len na katalóg. Dvere v prostredí obchodných priestorov vám o sebe povedia oveľa viac ako prikrášlený pohľad v prospektoch. Dverné krídlo a zárubne by sa mali v predajni skladovať na rovnakom a rovnom mieste, aby nedochádzalo k deformáciám, ktoré by zabraňovali dôkladnému spojeniu. Zavesenie dverného krídla vpravo alebo vľavo sa odvíja od dispozície interiéru a je veľmi dôležité z hľadiska umiestnenia elektrických vypínačov.

Zámok a zámková vložka sú dve odlišné súčasti dverí. Spôsob ich fungovania a konštrukcie má podstatný vplyv na celkovú funkčnosť a bezpečnosť dverí. Kvalifikovaný odborník vám určite pomôže pri výbere bezpečnostnej vložky a zároveň navrhne najoptimálnejší počet kľúčov. Nezabudnite na vnútornú výplň dverného krídla. Môžete si tým zvýšiť komfort bývania i úroveň bezpečia (protipožiarne zabezpečenie, odhlučnenie, zateplenie).

Pri výbere príslušenstva myslite na to, kto a ako často bude dvere otvárať. Napríklad je vhodnejšie, ak máte deti, umiestniť kontrolný priezor do nižšej úrovne. Ušetríte im tak namáhavé premiestňovanie schodíkov alebo stoličky. Kvalitnejšie bezpečnostné dvere môžu viesť k úsporám aj napriek tomu, že sú drahšie. Je preto vhodné zaujímať sa, či vaša poisťovňa poskytuje zľavy na poistnom pri inštalácii bezpečnostných dverí a aké parametre musia také dvere spĺňať. Na záver si overte nielen dĺžku záručnej lehoty, ale aj jej rozsah, na čo všetko sa vzťahuje a kde ju možno v prípade potreby uplatniť. Nezabudnite ani na spôsob a rozsah záručného servisu, akým spôsobom je zaistený pozáručný servis a aké riešenia ponúka odborná firma v prípade vymknutia.
 


Nech sa páči, vstúpte

152945

Príklad jednokrídlových bezpečnostných dverí
1 – tesnenie, 2 – panoramatický priezor,
3 – vertikálne vystuženie, 4 – izolácia, 5 – oceľový plech, 6 – automaticky výsuvné tesnenie,
7 – závora, 8 – trezorový zámok, 9 – rubová
regulácia automatického tesnenia, 10 – zatvárač s dvoma upínacími tŕňmi, 11 – bezpečnostný
strmeň, 12 – obklad oceľovej zárubne

Nech sa páči, vstúpte

152947

Dvere odolnejšie proti vlámaniu a zároveň so zvýšenou požiarnou odolnosťou
1 – tesnenie, 2 – panoramatický priezor,
3 – vertikálne vystuženie, 4 – pásy z dosiek z minerálnej vlny, 5 – poistné upínacie tŕne,
6 – plech z nehrdzavejúcej ocele, 7 – výsuvné automatické tesnenie, 8 – závora, 9 – trezorový zámok, 10 – lišta s upínacími tŕňmi, 11 – zapadacie plechy, 12 – zárubňa z lisovanej ocele, 13 – závora, 14 – sadrokartónové dosky

Nech sa páči, vstúpte

152948

Oceľová mreža proti násilnému vniknutiu
1 – tyče s ∅ 16 mm, 2 – vrchný upínací trň,
3 – závesy, 4 – spodný upínací tŕň, 5 – zárubňa,
6 – bezpečnostný zámok, 7 – rám dverného krídla, 8 – zárubňa, 9 – rám mreže
Kategória: Dvere, brány Materiály Stavba a rekonštrukcia
Tagy: bezpečnostné dvere dvr vchodové dvere
Zdieľať článok

Diskusia