Ako kúpiť dobrú garážovú bránu?

06. 03. 2009
Zdieľať

Ako aj na množstvo iných otázok, ani na túto nie je možné odpovedať bez toho, aby sme sa nedozvedeli niečo viac o možnostiach vyhotovenia brán a ich technických vlastnostiach.

V súčasnej dobe už neplatí, že ktokoľvek môže vyrobiť čokoľvek. A pretože bezpečnosť je stále častejšie skloňovaná požiadavka, budeme sa najskôr venovať práve tejto téme.

Garážová brána a jej pohon musia svojimi parametrami zodpovedať charakteristikám európskej normy EN13241-1. Pýtajte sa preto pri výbere vhodnej garážovej brány na splnenie tejto normy, ktorá sa dokladá prehlásením o zhode. Rovnako dôležité je, aby jednotlivé parametre ako napr. odolnosť voči vetru, vode a priestupu tepla boli hodnotené v triedach odolnosti vyšších ako trieda 0. Tu platí pravidlo, čím vyššia trieda podľa EN, tým lepšia odolnosť brány. Splnenie týchto vlasností hrá samozrejme úlohu aj v cene.

Čo sa týka bezpečnosti brán, položte prípadnému dodávateľovi nasledujúce otázky:
– je Vami dodávaná brána vybavená poistkou proti privretiu prstov?
– je z vnútornej strany na pántoch zabezpečená bezpečnosť proti privretiu prstov?
– zabezpečuje brána ako celok bezpečnosť proti privretiu prstov?
– sú koľajnice zhotovené tak, aby nemohlo dôjsť k vypadnutiu bránového krídla?
– je bránové krídlo chránené proti pádu?
– sú pružiny zabezpečené tak, že v prípade ich prasknutia nedôjde k odskočeniu pružiny alebo jej časti do priestoru, ale ani nespadne bránové krídlo v dôsledku prasknutia pružiny?
– sú vedené oceľové lanká, nesúce váhu bránového krídla, umiestnené tak, aby nemohlo dôjsť k zraneniu a spĺňajú bezpečnostný faktor 6?
– sú pri bránach s pohonom uzatváracie sily podľa EN13241-1?

Toto sú iba niektoré z otázok na bezpečnosť. Je v záujme obidvoch strán, výrobcu aj zákazníka, aby aj tieto vlastnosti boli splnené a zákazníkom požadované.

Na začiatku rozhodovania o kúpe brány je ale jednoduchá potreba uzavrieť otvor garáže, a to najlepšie bránou, ktorá sa Vám bude páčiť, bude sa automaticky otvárať a zatvárať a bude čo možno cenovo najvýhodnejšia. Najskôr je potrebné si ujasniť, aký typ brány je pre danú garáž najvhodnejší.

1. Pokiaľ nie sú nároky na tepelnú izoláciu a nie sme limitovaní priestorom pred garážou, je najvhodnejším a finančne najmenej náročným riešením výklopná brána. Praktické je napr. trojbodové uzamykanie manuálnej brány zabezpečujúce dosiahnutie vyššej bezpečnosti pred cudzím otvorením brány, či sada príslušenstva pre možnosť zachovania funkcie mechanického dvojbodového uzavretia výklopnej brány v prípade použitia pohonu, ktorý tvorí automaticky tretí bod uzatvorenia.

2. Ak je garáž súčasťou domu a naviac je vykurovaná, je vhodné použiť sekcionálnu bránu. V segmente sekcionálnych brán môžete nájsť naozaj dostatočné množstvo dodávateľov, ale len málo skutočných výrobcov, ktorí si jednotlivé časti brány, ale aj pohony sami vyrábajú. A práve takéto brány sú kvalitnejšie z hľadiska kompatibility všetkých častí brány, ale i brány s pohonom či pohonom vjazdovej brány.

Stále viac zákazníkov sa orientuje na dizajnovo čistý, jednoduchý a tým jasný vzhľad, ktorému zodpovedá hladký povrch s drážkou v troch možných variantoch. Kazetové motívy sú na ústupe a do popredia sa tlačia už zmienené sekcionálne brány, ale aj brány s dizajnovými prvkami z ušľachtilej ocele. Veľmi obľúbeným variantom povrchu je imitácia dreva, ktorá je na sekcionálnej bráne vytvorená nanesením fólie na oceľový plech. Dôležitá pre dlhú životnosť a stálofarebnosť je jej ochrana proti UV žiareniu. Fólia by tak mala mať druhú vrstvu odolnú voči UV, chrániacu spodnú dizajnovú vrstvu.

Názor na dizajn tej ktorej brány je individuálny a určite sa rozhodnete výhradne podľa vlastného vkusu. Bránu si ale pred samotnou kúpou vyskúšajte. Keď vypnú elektrinu, budete musieť bránu zdvihnúť Vy alebo Vaša krehká manželka či priateľka. A pokiaľ máte dvojgaráž, je na otvorenie brány niektorých výrobcov potrebná nejaká sila. Pokiaľ má mať Vaša brána pohon na diaľkové ovládanie a garáž nemá vedľajší vchod, pýtajte sa predajcu, či a ako možno bránu núdzovo otvoriť bez prúdu a znovu uzamknúť bez toho, aby ste opúšťali bránu zatvorenú, ale neuzamknutú. Tiež sa pýtajte, aké zabezpečenie má brána proti nadvihnutiu, aby nemohlo dôjsť k vykradnutiu garáže. Integrované dvere v garážovej bráne slúžia pre možnosť prístupu bez otvorenia celej brány, čím sa okrem iného predlžuje životnosť pohonu.

Aj keď na začiatku chcete kúpiť len bránu, po čase prídete na to, že je veľmi praktické a pohodlné mať napr. kódovací spínač na vonkajšej strane garáže, najlepšie s ochranou voči vandalizmu. Nie vždy totiž nosíte diaľkový ovládač so sebou a často potrebujete otvoriť bránu počas iných aktivít napríklad práce v záhrade. V takomto prípade stačí vyťukať kód a vy nemusíte chodiť hore dole. Preto sa pýtajte u svojho predajcu na rozmanitú ponuku príslušenstva.

Kategória: Dvere, brány Stavba a rekonštrukcia
Tagy: garážová brána hörmann
Zdieľať článok

Diskusia