Výber garážovej brány (2.)

04. 08. 2010
Zdieľať

Kde je auto, tam je aj garáž a kde je garáž, tam sú garážové brány. Ako si však vybrať tú správnu?

Tak, ako na mnoho iných otázok, ani na túto nie je možné odpovedať bez toho, aby sme sa nedozvedeli niečo viac o možnostiach vyhotovenia brán a ich technických vlastnostiach.

Užitočné doplnky
Bránu si pred kúpou vyskúšajte. Keď vypnú prúd, musí zvládnuť otvorenie brány nielen domáci pán, ale aj ostatní členovia rodiny. Ak má mať brána pohon na diaľkové ovládanie a garáž nemá vedľajší vchod, opýtajte sa predajcu, či a ako sa môže brána núdzovo otvoriť bez prúdu a znovu uzamknúť bez toho, aby ste opúšťali bránu síce zatvorenú, ale nezamknutú. Tiež sa pýtajte, ako je brána zabezpečená proti nadvihnutiu, aby nemohlo prísť k vykradnutiu garáže. Môžete sa tiež výrobcov pýtať na atest od spoločnosti TÜV, aj keď na túto požiadavku neexistuje jednoznačná legislatíva.


Výber garážovej brány (2.)

275108

Ďalším „malým veľkým vynálezom“ je plastová päta na spodnej časti zárubne, ktorá ochráni kovanie pred koróziou. Napríklad výhodou integrovaných dverí z vlastného vývoja spoločnosti Hörmann je nízky prah a najrýchlejší garážový pohon. Integrovanými dverami v garážovej bráne sa dá prejsť bez toho, aby sa musela otvárať celá brána, čím sa okrem iného predlžuje životnosť pohonu. Výhodou sú integrované dvere s veľmi nízkym prahom (15 mm), cez ktorý aj malé dieťa dokáže preniesť svoj bicykel bez pomoci rodičov. Rýchly pohon sa stáva veľmi praktickým doplnkom v prípade, že do garáže vchádzate priamo z ulice. Bránu nechcete otvoriť príliš skoro, aby náhodní okoloidúci nemali možnosť čokoľvek si „požičať“ bez vášho zvolenia, ale zároveň nechcete zdržovať cestnú premávku. Brána sa zatvára rovnakou rýchlosťou ako brána na obyčajný pohon, aby boli dodržané maximálne sily povolené pri náraze bránového krídla na prekážku, ako sa uvádza v norme EN 13241-1. Dnes je k dispozícii široká ponuka najrôznejších diaľkových ovládačov – napríklad ovládač vhodný do zásuvky zapaľovača v aute.


Výber garážovej brány (2.)

275105

Aj keď na začiatku chcete kúpiť len bránu, po čase prídete na to, že je veľmi praktické a pohodlné mať napríklad kódovací spínač na vonkajšej strane garáže, najlepšie s ochranou pred vandalmi. Nie vždy nosíte diaľkový ovládač so sebou a často potrebujete otvoriť bránu, aj keď práve do garáže nevchádzate s autom (napríklad pri práci v záhrade). Preto sa pýtajte predajcu, aké príslušenstvo je v ponuke.


Výber garážovej brány (2.)

275115

Výška investície
V súčasnosti je často nutné zvážiť výšku investície. Čo všetko je zahrnuté do ceny garážovej brány a s akou čiastkou je potrebné zhruba počítať v prípade jednoduchej brány a dvojgaráže?
„Otázka ceny je vždy na prvom mieste. Pred akoukoľvek ponukou, technickou alebo cenovou, treba zistiť mnoho informácií, najlepšie pozrieť si miesto realizácie a hovoriť s užívateľom o jeho predstavách a potrebách. Vyvaroval by som sa obchodníkov, ktorí povedia nejakú cenu do telefónu bez bližšej znalosti podrobností. Všeobecne sa k cene dá povedať, že sa pozostáva z ceny výrobku a jeho príslušenstva, montáže, dopravy a DPH. Dobrou informáciou pri rozhodovaní je aj cena prípadných náhradných dielov. Nie je totiž nič výnimočné, že si zákazníci bránu nabúrajú. Pochopiteľne nikto z nás nechce míňať zbytočne, ale všetci chceme najlepší pomer kvality a ceny,“ dopĺňa Miroslav Kubík z firmy Lomax.


Výber garážovej brány (2.)

275110

Podľa čoho si vybrať dobrú firmu?
Nie je dôležitý len výber vhodnej brány, ale aj výber dodávateľa. Dodávka brány je spojená s dodávkou služieb, ako je poradenstvo, montáž, záručný a pozáručný servis. Dá sa povedať, že výber dobrej firmy je polovica úspechu, pretože len tak zákazník získa kvalitné služby. Je vhodné obracať sa na autorizovaných predajcov známych značiek – tu je záruka, že personál je kvalitný a vyškolený. Je, samozrejme, dobré preveriť si históriu firmy, aby sa zákazník uistil o stabilite spoločnosti, a zaujímať sa o rýchlosť prípadného servisného zásahu.

„Pri rozhodovaní veľa napovie prístup k zákazníkovi. Rozhodne by som si nevybral firmu, ktorej technik by nechcel skôr, ako zákazníkovi ponúkne určitý typ brány, vidieť miesto realizácie. Len tak totiž dokáže klientovi kvalitne poradiť – a na to by tu firmy mali byť,“ hovorí Miroslav Kubík zo spoločnosti Lomax.

 

Dvojkrídlová garážová brána je dnes zastaraná, kazí často celkový vzhľad budovy a jej automatizácia je zložitá a drahá.

ZDROJ: časopis môj dom JAGA GROUP, s.r.o. 

Kategória: Dvere, brány Stavba a rekonštrukcia
Tagy: garáž
Zdieľať článok

Diskusia