Ako si vybrať klimatizačnú jednotku

20. 07. 2011
Zdieľať

Výber správneho klimatizačného zariadenia ovplyvňujú viaceré faktory. V prvom rade si treba ujasniť, v akom rozsahu chcete upravovať vnútornú klímu. Chcete iba chladiť alebo aj vetrať, prípadne kúriť? Na tom záleží výber príslušného systému.

Následne si budete musieť zodpovedať niekoľko otázok:
V koľkých miestnostiach budete upravovať klímu? V prípade, že pôjde o viac miestností, je možné niekoľko vnútorných jednotiek pripojiť na jednu vonkajšiu.
Aká je funkcia miestností a koľko v nich bude ľudí? Je totiž rozdiel, či upravujete vzduch v obývačke, kde sa neustále pohybujú štyri osoby, alebo v izbe pre jedno dieťa.
Aká je orientácia miestnosti na svetové strany? To znamená, do akej miery budú mať vplyv na teplotu v nej tepelné zisky zo slnka a v ktorej časti dňa.
Kde bude umiestnená vonkajšia jednotka? Mala by byť osadená na pevnom podklade tak, aby nestála vo vode alebo v zime zasypaná v snehu.
Kde bude umiestnená vnútorná jednotka? Je to veľmi dôležitá otázka. Zlá poloha vnútornej jednotky môže spôsobiť prievan a hluk. Umiestnenie je dané možnosťami interiéru – či sú v miestnosti napríklad podhľady, či je miesto na stene pod stropom, prípadne v mieste parapetu, ako a kam sa bude odvádzať kondenzát.
Do akej miery potrebujete vzduch čistiť? Pach zo vzduchu sa odstraňuje pomocou filtrov vo vnútorných jednotkách. V závislosti od požadovanej kvality filtrácie sú v ponuke rôzne typy filtrov, ktorých cena s kvalitou filtra stúpa.
Ďalej je potrebný návrh výkonu klimatizačnej jednotky. Systém so zbytočne veľkým výkonom vytvára prievan, veľké výkyvy teplôt a vysoké účty za elektrinu. Nízky výkon spôsobí, že v tých najväčších horúčavách sa budete potiť spoločne s klimatizáciou, ktorá nedokáže dosiahnuť požadovanú teplotu. Na návrh výkonu klimatizácie má vplyv orientácia miestností vzhľadom na svetové strany, počet osôb, typ osvetlenia a podobne. Na základe týchto vstupov vám odborník vypočíta potrebný výkon. Projektant vám obvykle navrhne aj značku výrobku. Pri voľbe značky platia rovnaké zásady, ako pri inej spotrebnej elektronike – ak chcete zariadenie, ktoré vám zaručí dlhodobú spoľahlivú prevádzku, minimálnu hlučnosť a naozaj maximálnu pohodu, mali by ste si vybrať u značkových dodávateľov. Samozrejme, že existujú neznačkové výrobky v nižších cenových kategóriách, ale môže sa stať, že v čase najväčších horúčav bude vaša klimatizačná jednotka pravidelne odpočívať v servise. Navyše, vzhľadom na primitívny riadiaci systém nedokáže vyhodnotiť momentálne potreby interiéru a dostatočne rýchlo na ne reagovať, čo je najčastejším dôvodom zdravotných problémov spôsobených klimatizáciou.


Ako si vybrať klimatizačnú jednotku

1020953
Samsung

Rovnako dôležitý je aj výber kvalitnej montážnej firmy. Odborníci z firmy vám nielen navrhnú, nakreslia a zrealizujú osadenie klimatizačného zariadenia, ale budú vám robiť aj servis tak, aby slúžilo čo najdlhšie. Klimatizačné zariadenia si vyžaduje pravidelnú údržbu (obvykle raz za rok). Po prvé preto, že ide o elektrotechnické zariadenia s mechanickými prvkami, ktoré sú v pohybe, a spolu s vysokými výkyvmi teplôt počas prevádzky vzniká predpoklad nepredvídateľných porúch, a po druhé sú tu legislatívne požiadavky – klimatizačné spoločnosti sa musia riadiť zákonom o ochrane ozónovej vrstvy Zeme a majitelia a prevádzkovatelia klimatizačných zariadení zákonom č. 286/2009 Z. z. o fluórovaných skleníkových plynoch. Pod tento zákon spadajú všetky zariadenia s obsahom F-plynov viac ako 3 kg, čo ale väčšina jednotiek v bytoch a rodinných domoch neprekročí.


Jednotky Samsung modelového radu Vivace a Boracay sú obľúbeným riešením v bežných bytoch – 3,5 kW model je vhodný do priestoru s podlahovou plochou okolo 35 m2. Vonkajšie jednotky sa obvykle umiestnia na balkóne. Pri osádzaní jednotiek sa v tomto prípade dbalo na to, aby čo najmenej narušili priestor. Približné náklady na inštaláciu sa pohybujú v rozmedzí od 680 do 1 300 € bez DPH, podľa náročnosti inštalácie a dĺžky trasy, ktorou je prepojená vnútorná jednotka s vonkajšou.

1020962
Samsung


Jednotky Samsung modelového radu Vivace a Boracay sú obľúbeným riešením v bežných bytoch – 3,5 kW model je vhodný do priestoru s podlahovou plochou okolo 35 m2. Vonkajšie jednotky sa obvykle umiestnia na balkóne. Pri osádzaní jednotiek sa v tomto prípade dbalo na to, aby čo najmenej narušili priestor. Približné náklady na inštaláciu sa pohybujú v rozmedzí od 680 do 1 300 € bez DPH, podľa náročnosti inštalácie a dĺžky trasy, ktorou je prepojená vnútorná jednotka s vonkajšou.

Prečo práve ona?

Prečo si vlastne vybrať tento spôsob chladenia a vetrania, keď máme toľko vlastných alebo sprostredkovaných zlých skúseností s jeho nesprávnym používaním? Momentálne je to systém s najnižšími vstupnými nákladmi. Dnes sú v ponuke zariadenia s inverterom alebo bez neho, pričom tie inverterové v sebe skrývajú technologickú vychytávku (plynulé a automatické riadenie chodu kompresora), ktorá významne znižuje ich energetickú náročnosť. Väčšinou patria do energetickej triedy A. Nie je to zariadenie, ktoré by muselo byť zapnuté non-stop. Ak si spomeniete, ako často zatúžite po chladiacej jednotke, tak sú to maximálne dva mesiace v roku. Takže aj všeobecne známa pravda o najväčších žrútoch energie v domácnosti prestáva byť tak úplne pravdivou. Čo sa týka montážnych zásahov do interiéru a exteriéru, sú v porovnaní s ďalšími popisovanými systémami zanedbateľné. Úprava vzduchu pomocou klimatizačnej jednotky je výkonný systém, ktorý pri správnom používaní prinesie úľavu počas letných horúčav a môže byť pre organizmus veľmi prospešný, hlavne pre ľudí s vysokým krvným tlakom a chorobami srdca. A na záver: Samozrejme, že existujú aj možnosti, ktoré majú menej zdravotných rizík, sú estetickejšie, prípadne sa označujú za  ekologické, ale finančne sú podstatne náročnejšie.


To, ako chladiaci strop funguje, znázorňuje schéma.

1020964
Thermotech


To, ako chladiaci strop funguje, znázorňuje schéma.

Chladiace stropy – cool riešenie

Dnešná pretechnizovaná doba prináša takmer vo všetkom niekoľko možností riešenia, ktoré majú svoje pre aj proti. Každému vyhovuje niečo iné, či už z finančného, estetického, zdravotného alebo morálneho hľadiska. Podobne ako pri kúrení, dochádza aj v oblasti klimatizácie k posunu od klasických telies k veľkoplošným sálavým systémom. Systémy stropného chladenia sú výbornou alternatívou ku klasickému chladeniu, za určitých okolností s podstatne nižšími prevádzkovými nákladmi. Architekti tento systém milujú, pretože sa im v interiéri neobjavujú žiadne škatule primontované na stene alebo na strope. Je to čisté a elegantné riešenie, najmä pre novostavby. Stačí jeden znížený podhľad v kúpeľni alebo v chodbe, kde sa skryje rozdeľovač a zberač, všetky ostatné časti systému sú nenápadné, neviditeľné, s minimálnymi nárokmi na priestor. Systém využíva podobný princíp ako podlahové vykurovanie – priamo v strope alebo v konštrukcii pod ním sú zabudované rúrky s cirkulujúcou studenou vodou, ktorá ho ochladzuje. Keď teplota v interiéri vystúpi nad nastavenú hodnotu, strop sa ochladí chladiacou vodou tak, že jeho povrchová teplota bude o niekoľko stupňov nižšia ako teplota v priestore.


Montáž podomietkových registrov stropného chladenia.

1020966
Thermotech


Montáž podomietkových registrov stropného chladenia.

Od stropu sa ochladí vzduch v jeho blízkosti, a keďže je chladný vzduch ťažší, klesá prirodzene nadol a príjemným a pomerne rýchlym spôsobom ochladí celú miestnosť. Na pocit tepelnej pohody pritom stačia aj vyššie teploty – okolo 26 °C. Voda prúdiaca v strope má približne 16 °C, čo je o 10 °C viac, ako sa používa v bežnej klimatizácii. Tento rozdiel je možný vďaka tomu, že aktívna chladiaca plocha pri stropnom chladení je niekoľkonásobne väčšia. Chladenie sálaním navyše vytvára príjemne chladné prostredie bez prievanu. Nevíri vzduch, prach, peľ, roztoče ani iné mikroorganizmy, nezanáša sa a vyžaduje si minimálnu údržbu. Je vhodné do spální, obývačiek, detských izieb či pracovní, podmienečne ho možno použiť aj v kuchyniach, počas varenia však musí byť zabezpečené dostatočné vetranie digestorom alebo ventilátorom so snímačom vlhkosti. Stropné chladenie nie je vhodné do miestností s vysokou vlhkosťou (napr. kúpeľne, interiérové bazény a pod.), pretože tu hrozí, že sa na chladnom povrchu stropu budú zrážať vodné pary.


Schéma systému stropného chladenia integrovaného priamo v železobetónovej stropnej doske.

1020965
Thermotech


Schéma systému stropného chladenia integrovaného priamo v železobetónovej stropnej doske.

Voda do chladiacich stropov sa však musí niekde pripraviť. Sú na to dve možnosti: Jednou je chladiaci stroj (môže byť interiérový alebo exteriérový). Pre interiérový treba vyčleniť samostatnú strojovňu s rozmermi asi 10 m2 (pokiaľ hovoríme o menších jednotkách pre rodinné domy). Ako je jasné už z názvu, exteriérový chladiaci stroj je umiestnený vonku, aj tak ale ostáva ešte niekoľko technologických prvkov, ktoré je možné umiestniť napríklad pod schodiskom, prípadne v menšej komore. S využitím konvenčných zdrojov chladu je stropné chladenie o 20 až 30 % efektívnejšie ako klasická klimatizácia. Ak ale zapojíte ako zdroj chladu tepelné čerpadlo v kombinácii s podlahovým vykurovaním, klesnú náklady na energiu 10 až 20-násobne.
Druhá možnosť, kde vziať studenú vodu do chladiacich stropov, nie je vždy dostupná, ale je zárukou tej najekonomickejšej prevádzky. Je to v prípade, keď možno na chladenie využiť vodu zo studne. Treba však povedať, že počiatočné investičné náklady na stropné chladenie sú vyššie ako pri bežnej klimatizácii a aj realizácia je finančne a časovo náročnejšia. Z tohto pohľadu je to možnosť vhodná pre novostavby rodinných alebo bytových domov, prípadne pre veľké rekonštrukcie rodinných domov.


V nízkoenergetických a energeticky pasívnych domoch po komplikovanej montáži všetkých rozvodných a zberných kanálov vidno namiesto klasických vykurovacích telies či chladiacich jednotiek len decentné mriežky na prívod vykurovacieho (prípadne chladiaceho) a vetracieho vzduchu nad podlahou. Pod stropom sú zasa mriežky na odsávanie znečisteného vzduchu.

1020968
Atrea


V nízkoenergetických a energeticky pasívnych domoch po komplikovanej montáži všetkých rozvodných a zberných kanálov vidno namiesto klasických vykurovacích telies či chladiacich jednotiek len decentné mriežky na prívod vykurovacieho (prípadne chladiaceho) a vetracieho vzduchu nad podlahou. Pod stropom sú zasa mriežky na odsávanie znečisteného vzduchu.

Z troch možností sa už dá vybrať

Slovenský trh ponúka tri základné varianty inštalácie systému stropného chladenia pre byty a rodinné domy:
Integrované v stropnej konštrukcii
Najnenápadnejšie je stropné chladenie integrované priamo v stropnej konštrukcii. Pre tento typ sa treba rozhodnúť ešte počas hrubej stavby. Chladiace registre (hadice s vodou), umiestnené v stropnej konštrukcii iba 15 mm pod povrchom umožňujú rýchle ovplyvniť povrchovú teplotu stropu nezávisle od hrúbky betónovej dosky. Uloženie je cenovo nenáročné a vôbec nemení vzhľad ani výšku miestnosti.
Podomietkové registre
Ak je už hrubá stavba hotová, stropné chladenie sa dá zaviesť pod omietku. Rúrky sa uchytia do hrebeňov upevnených na strope a pokryjú sa omietkou hrubou 1,5 – 2 cm. Je to vhodný spôsob tam, kde nie je možné znížiť svetlú výšku miestnosti zaveseným chladiacim sadrokartónom alebo kazetami. Navyše je možné mierne prispôsobiť polohu rozvodov tak, aby neprekážali napr. pri osadení svietidiel.
Chladiaci sadrokartón
Ak sa systém inštaluje do už zariadeného interiéru, je možné využiť chladiaci sadrokartón, ktorý sa vyrába z obyčajného alebo protipožiarneho sadrokartónu – z rubovej strany sa vyfrézuje drážka, vloží sa rúrka, ktorá sa zatmelí a prelepí spevňujúcou sklotextilnou mriežkou. Konce rúrok sa pripájajú na hlavný rozvod pomocou rýchlospojok. Montuje sa ako bežný sadrokartón, a keďže rúrka je zapracovaná z rubovej strany, má aj vzhľad bežného sadrokartónu.
Všetky tri možnosti zabudovania stropného chladenia umožňujú účinné a prirodzené ochladzovanie a nenápadnú prevádzku. Stropné chladenie sa dá kombinovať s podlahovým vykurovaním, je však nutné obrátiť sa na odborníkov už počas plánovania stavby alebo rekonštrukcie. Ak výkon stropného chladenia pre daný priestor nepostačuje, môžu sa na chladenie využiť aj steny. Treba si však uvedomiť, že rozvody s chladiacou vodou sa nemôžu zakryť veľkými kusmi nábytku, ako sú napríklad skrine. A ešte jedna drobnosť. Ak sa rozhodnete pre stropné, prípadne stenové chladenie, dobre si rozmyslite, kde vyvŕtate dieru na zavesenie lustra, garniže alebo obrazov, aby ste si nechtiac neurobili z obývačky sprchovací kút.


Novinkou značky Mitsubishi Electric je nástenná klimatizačná jednotka MSZ-EF, ktorá patrí do nového dizajnového radu.

Novinkou značky Mitsubishi Electric je nástenná klimatizačná jednotka MSZ-EF, ktorá patrí do nového dizajnového radu.
Klimatech

V zdravom dome zdravý vzduch

V poslednom čase je čoraz častejšie počuť o riadenom vetraní s rekuperáciou. Súvisí to so stále rastúcou potrebou šetriť energiu a znižovať tepelné straty objektov. Avšak to, že si dom obložíme tepelnou izoláciou a osadíme okná s výbornými tepelnotechnickými vlastnosťami, má aj druhú stranu. Dom sa stáva takmer neprievzdušným, čím rastie potreba vetrať – aby sme docielili hygienicky potrebné množstvo čerstvého vzduchu v miestnosti, mali by sme raz za hodinu vymeniť polovicu objemu vzduchu v nej. To by v modernom objekte znamenalo vetrať dňom i nocou, inak sa v priestore začne hromadiť vlhkosť, pachy a oxid uhličitý. Riadené vetranie je v podstate nepretržité vetranie bez otvárania okien. Zabezpečuje neustále čerstvý vzduch, za pomoci filtrov bez alergénov a plesní, bez teplotných výkyvov a bez prievanu. Vďaka rekuperácii – spätnému získavaniu tepla z odvádzaného vzduchu a predhriatiu čerstvého vzduchu šetrí energiu na vykurovanie, ktorá by inak unikala otvorenými oknami, a v neposlednom rade chráni interiér pred hlukom z ulice. A keď už je v dome vetrací systém, bolo by škoda nevyužiť ho aj v lete na chladenie.
To, že nám nútené vetranie s rekuperáciou prináša moderná doba, ako by napovedalo, že je to systém vhodný do moderných stavieb, s malými tepelnými stratami cez konštrukcie a minimálnou prirodzenou výmenou vzduchu netesnosťami stavby – do nízkoenergetických a pasívnych domov, kde vetranie otvoreným oknom potláča filozofiu celého objektu, teda snahu o minimálne tepelné straty a zisky. Výhodné je využiť ho tiež tam, kde vetranie oknami výrazne znižuje kvalitu života v interiéri, napríklad kvôli hluku a prachu z rušnej komunikácie. Nútené vetranie s rekuperáciou tepla bude s rastúcou potrebou stavať domy s nízkymi tepelnými stratami čoraz aktuálnejšie, a preto sa ním budeme zaoberať v samostatnom článku v ďalšom čísle časopisu.


V nízkoenergetických a energeticky pasívnych domoch po komplikovanej montáži všetkých rozvodných a zberných kanálov vidno namiesto klasických vykurovacích telies či chladiacich jednotiek len decentné mriežky na prívod vykurovacieho (prípadne chladiaceho) a vetracieho vzduchu nad podlahou. Pod stropom sú zasa mriežky na odsávanie znečisteného vzduchu.

1020967
PAUL Wärmerückgewinung/ ELTIS electronic


V nízkoenergetických a energeticky pasívnych domoch po komplikovanej montáži všetkých rozvodných a zberných kanálov vidno namiesto klasických vykurovacích telies či chladiacich jednotiek len decentné mriežky na prívod vykurovacieho (prípadne chladiaceho) a vetracieho vzduchu nad podlahou. Pod stropom sú zasa mriežky na odsávanie znečisteného vzduchu.

 

Zodpovedná redaktorka: Erika Kuhnová

Kategória: Energia Stavba a rekonštrukcia
Tagy: chladenie klimatizácia
Zdieľať článok

Diskusia