Najčastejšie problémy s kozubmi – otázky a odpovede

21. 02. 2014
Zdieľať

Zima strávená pri teple kozuba má svoje nezameniteľné čaro. Poradíme vám, ako ju prežiť naozaj v teple domova, nie v zadymenej a zapáchajúcej miestnosti.

Keď cítiť dym

Je normálne, že aj po troch hodinách kúrenia cítiť (nosom, nie tepelne), že sa v kozube kúri, hoci dym nevidieť? Zadymené nebýva len sklo, ale aj steny okolo mriežok nad kozubom. Aj na druhý deň, keď sa v kozube nekúri, je to v izbe cítiť. Čo sa týka komína, mám Schiedel UNI 20, ten by mal stačiť na 13,6-kilowattovú kozubovú vložku. Účinná výška komína je 8,6 m nad podlahou na prvom poschodí, t. j. asi 7 m od napojenia vložky na komín. Aj ťah pri otvorenej klapke je slušný. 
(Jaroslava C., Žilina)

PD: Samozrejme, že nie je normálne cítiť dym po troch hodinách kúrenia. Treba skontrolovať tesnosť spotrebiča. Zadymenie môže spôsobiť absencia sekundárneho spaľovania, veľké množstvo paliva, prípadne spaľovanie vlhkého paliva. Ďalšou príčinou môže byť, že má spotrebič sekundárne spaľovanie a má otvorené súčasne oba prívody vzduchu. V takom prípade teda treba skontrolovať vzduchové prívody do spotrebiča a na spaľovanie dreva používať len sekundárny vzduch.
MP: Odporúčam nechať si preveriť napojenie dymovodu na komín a napojenie dymovodu na kozubovú vložku. Žiaľ, prejavom vykurovania v kozube je aj zápach, predovšetkým vtedy, ak je kozub teplovzdušný a nie je tesný. Usadeniny prachu po zvýšení teploty kozubového telesa je, samozrejme, cítiť. Dym z kozuba, ak uniká netesnosťami, dokáže vsiaknuť do akejkoľvek látky, konštrukcie, preto ho cítite aj neskôr. Odporúčam skontrolovať aj to, ako je privádzaný vzduch do priestoru obstavby, či je jeho množstvo dostačujúce na horenie v kozubovej vložke. 

Kupujte certifikované výrobky. Číslo certifikátu nájdete na štítku výrobku. Zároveň je vhodné kupovať výrobky s účinnosťou nad 75 %, ktoré zaručujú efektívne spaľovanie a úsporu paliva. Kúpou nového certifikovaného výrobku možno ušetriť 30 až 50 % nákladov na drevo alebo iné palivo.


Najčastejšie problémy s kozubmi - otázky a odpovede

1299165
thinkstock.com

Čistenie skla

Predné sklo na našom kozube je niekedy úplne čierne od dymu, ktorý sa tam vo forme sadzí usádza. Viete mi poradiť, čím vyčistiť sklo na dvierkach kozuba? 
(Marián V., Stupava)

PD: Pri sekundárnom spaľovaní a pri obsluhe podľa návodu sa sklo vyčistí počas prevádzky samé (neuvažujeme o netesnosti dvierok). Na čistenie skla použite vlnu alebo mäkký papier s odmasťovacím prostriedkom, napríklad Biocon SHC.

Podľa legislatívy treba komín na tuhé palivo čistiť každé štyri mesiace.


Najčastejšie problémy s kozubmi - otázky a odpovede

1299161
thinkstock.com

Nedostatočný ťah

Na chalupe mám kozubové kachle, aj keď si myslím, že komín má dostatočný ťah a dvierka na kachliach otváram postupne, pri prikladaní do kachlí stále uniká do izby dym. Ako odstrániť tento neduh? Komín má výšku 11 m a priemer 150 a 125 mm. 
(Jozef H., Lietava)

MP: Odporúčam vám nechať si zmerať komínový ťah a, samozrejme, tiež preveriť, v akom stave sa nachádza samotný komínový prieduch. Podľa legislatívy komín na tuhé palivo treba čistiť každé štyri mesiace. Z otázky som neporozumel, či je 150 mm priemer komína, alebo dymovodu. Ak má dymovod priemer 150 mm a komín 125 mm, tak príčinou vašich problémov môže byť uvedené zúženie. Takisto, ak je stavba tesná a nie je v nej prirodzené prúdenie vzduchu, ktoré by potom pokračovalo ťahom v komíne, môžu spaliny prúdiť spať do stavby. Odporúčam skontrolovať aj prívod vzduchu na horenie. Dostatočné množstvo vzduchu je podmienkou správnej funkčnosti každého spaľovacieho zariadenia. Zápach, žiaľ, nemožno odstrániť úplne a žiadny zázračný prostriedok neexistuje. Pomôže len dôkladné vetranie, prípadne riadené vetranie, ktoré nepretržite zabezpečuje čerstvý vzduch z exteriéru a pri ktorom dochádza k výmene interiérového vzduchu každé tri hodiny. 


Najčastejšie problémy s kozubmi - otázky a odpovede

1299163
www.bellarose.sk

Zápach z kozuba

Máme nový kozub. V návode som čítala, že pri prvých zakúreniach sa odporúča po rozhorení nechať asi na 30 minút otvorené dvierka, aby sa nezadymili. Kozub nedymí, ale zvláštne zapácha. Čo môže spôsobovať ten zápach? Súvisí s „novotou“ kozuba? 
(Jana C., Malinovo)

PD: Dvierka po zakúrení treba hneď zavrieť. Zrejme používate necertifikovaný výrobok bez sekundárneho spaľovania. Zvláštny zápach môže vzniknúť, ak je spotrebič nastriekaný tzv. samovypaľovacou farbou, ktorá sa pri prvom zakúrení vypáli.

Kategória: Energia
Tagy: kozub Praktické rady vykurovanie
Zdieľať článok

Diskusia